Hamnvåg-foreldre vil ha skole på Mestervik:

KRYSSER ALT: Hamnvåg-foreldrene May Doris Håkonsen og Sunniva Berglund Skogan krysser alt de har for ny sentralskole på Mestervik når skolen i hjembygda deres må stenge dørene. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
KRYSSER ALT: Hamnvåg-foreldrene May Doris Håkonsen og Sunniva Berglund Skogan krysser alt de har for ny sentralskole på Mestervik når skolen i hjembygda deres må stenge dørene. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

– Det er urimelig ikke å ta oss med i beregninga

HAMNVÅG: Foreldre i Hamnvåg ønsker heller å sende ungene sine til en sentralskole på Mestervik enn til Storsteinnes.

Publisert Sist oppdatert

Som Nye Troms skreiv tirsdag, skal det innen påske tas en avgjørelse angående framtida til Hamnvåg Montessoriskole. Skolen kan i teorien drives i ett år til med færre enn 15 elever, men muligheten er det for at de stenger dørene allerede til sommeren. Det er det elevgrunnlaget som svikter. Foreldrene til de få barna som fremdeles er elever ved montessoriskolen håper på at Malangen kan komme sammen om en ny sentralskole på Mestervik.

Tomt og rart

May Doris Håkonsen og Sunniva Berglund Skogan har begge elever i 1. klasse ved Hamnvåg Montessoriskole. De har også begge unger i barnehagen, som nærmest ligger vegg i vegg. Håkonsen er leder og Skogan medlem av foreldreansvarsutvalget ved skolen. De to beskriver hvordan de opplever det som etter all sannsynlighet er ei uunngåelig nedlegging.

– Det føles veldig tomt og rart å skulle miste lokalskolen. Ikke minst det å miste det montessoritilbudet som vi har, sier de.

De beskriver en skole som har en slik pedagogikk at elevene lærer i sitt eget tempo, at de kan bruke datarom, musikkrom og gymsal stort sett når det passer dem og en skole som har en trygg og liten lærerstab som elevene deres kjenner godt.

Reisetid

Det de gruer seg mest til ved en skolenedleggelse er imidlertid reiseveien som ungene deres får, når de skal gå på skole på Storsteinnes.

– Det blir en stor overgang. De skal være passasjerer på ei skolebussrute som jeg tror er det lengste som det er lov til å kjøre. Hadde de kjørt strake veien hadde det jo vært en ting, men den bussen skal innom mange steder, sier Skogan.

Elevene deres kommer ikke til å være hjemme fra skolen før i halv fire-tida på ettermiddagen.

– Da er de bra slitne etter en lang skoledag som har endt i en veldig lang busstur. Det blir ikke mye fritid, sier de, og legger til at det burde gjøres en gjennomgang av hvilke alternativer for skyss som finnes og som er mulige å ta i bruk.

Mestervik

Nå håper de at sentralskolen på Mestervik, som kommunestyret nå har gått inn for prosjektering av, blir en realitet. Det vil gi ungene deres en betydelig kortere skolevei.

– Det er mange som sier at denne skolesaken handler om skole på Malangshalvøya, men nå er det slik at ungene sør i Malangen må tas med i beregninga denne gangen her, med en skole som legges ned. Det må være en skole for hele Malangen, og det er urimelig ikke å ta oss med i beregninga, sier Skogan, og legger til at Hamnvåg-elevene dermed blir et nytt aspekt i skoledebatten som har pågått på Malangshalvøya i en årrekke.

Ikke bare lett

De to foreldrene har et godt inntrykk av Sand skole, og forteller at de håper alt som er bra med skolen av kreativitet og ressurser blir med videre til en ny skole på Mestervik.

– Dessuten er det ikke alle barn som passer til å gå på en så stor skole som Storsteinnes skole er, og da er det fint å ha et alternativ, sier Håkonsen.

Hun har forsøkt å få barna sine som er forbi barneskolealder skrevet inn på Sand skole. Det har vist seg å være lettere sagt enn gjort.

– Flere har sagt at om vi ikke vil sende barna til Storsteinnes så kan vi jo bare velge å sende dem til Sand, men det er ikke så enkelt. Med det første barnet mitt tok jeg saken helt til Fylkesmannen, men fikk fortsatt nei. Den andre fikk gå på Sand på grunn av helsemessige årsaker, sier Håkonsen.

Opprettholdes

De to tviholder også på et håp om at nærskolen på Hamnvåg skal kunne driftes fram til en ny skole eventuelt er på plass.

– Vi håper jo at tilbudet skal kunne være der, men vi er da avhengig av nye elever, for eksempel fra Mestervik. Kanskje det er noen der som kunne tenke seg å gå på montessoriskolen til det mulig blir bygget en ny skole, sier de.

Powered by Labrador CMS