Tine slutter å produsere Balsfjordost:

TRIST: Meierisjef for Tine på Storsteinnes, Geir Helge Valle, mener Balsfjordosten har vært en del av identiteten til det lokale meieriet. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
TRIST: Meierisjef for Tine på Storsteinnes, Geir Helge Valle, mener Balsfjordosten har vært en del av identiteten til det lokale meieriet. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

– Det er veldig trist, sier meierisjefen

STORSTEINNES: Tine kommer ikke lenger til å produsere Balsfjordost. Meierisjef Geir Helge Valle synes avgjørelsen er trist og ubehagelig.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år går det med 244.000 liter geitemelk til å produsere Balsfjordost ved Tines meieri på Storsteinnes. De siste månedene har produksjonen av osten ligget brakk som følge av en feil i produksjonen. Meieriet skal da ha fått feil på noe av utstyret de trenger for å lage osten. Nå er det imidlertid klart at produksjonen ikke kommer til å bli gjenopptatt. Balsfjordosten går ut av produksjon.

Trist

Meierisjefen på Storsteinnes, Geir Helge Valle, forteller at han synes det er en veldig trist avgjørelse som er tatt, både for meieriet sin del og de ansatte der, men også for folk i Balsfjord.

– Dette er veldig trist. Det er det jeg synes, kort oppsummert. At vi ikke skal produsere osten mer er trist, fordi det er en del av identiteten vår, sier Valle.

Han har i løpet av sin tid som meierisjef i Balsfjord fått inntrykk av at folk i kommunen er stolte av osten og at mange har et forhold til den.

– Ja, herremintid! At mange balsfjordinger har et forhold til den er tydelig, og det er noe av det som gjør dette mer trist og ubehagelig, sier han.

Han sier beskjeden om produksjonsslutten har fått varierende respons fra de ansatte ved meieriet.

– En del av de som har jobbet her lenge, spesielt, synes jo dette er trist. Det er også flere som har uttrykt at de forstår at det måtte bli sånn, så det er litt både og, sier han.

Mangler areal

Tine oppgir nå produksjonsmessige forhold, som vil koste rundt 10 millioner kroner å utbedre, som årsaken til at produksjonen legges ned.

– Det handler rett og slett om arealutfordringer som er oppdaget under utbygginga. I forbindelse med detaljprosjekteringa ble det avdekket at det ysteriutstyret vi hadde valgt ville gi for lite myse til å dekke behovet i brunostproduksjonen på Storsteinnes. Vi måtte snu oss rundt og inngå avtale med en annen leverandør om et annet utstyr. Dette utstyret er mer plasskrevende enn det opprinnelige – hvilket forutsatte ei ekstra utbyggingsinvestering på 10 millioner kroner. Ei slik investering ville gjort Balsfjordost-produksjonen ulønnsom, sier Tine i en pressemelding til Nye Troms.

De mener den ekstra utbygginga på 10 millioner kroner ikke vil kunne forsvares kommersielt. Tine har også vært gjennom ei utredning for å se om det kan være aktuelt å flytte produksjonen av Balsfjordosten til meieriet i Verdal. Dette har de imidlertid landet på at ikke vil la seg gjøre.

– Det lar seg ikke gjøre logistikk- og produksjonsteknisk. Dessuten ville mye av den lokale identiteten vært borte.

Geitemellk

Da Tine besluttet å investere 200 millioner kroner i utbygginga av Storsteinnes, var det også for å sikre mottak og anvendelse av geitemelk i årene framover. Den planen mener de at ligger fast. Av geitemelka som har blitt levert til er det kun tre prosent som har blitt brukt til Balsfjordost. Denne melka skal nå inn i produksjonen av ulike typer brunost og Ekte Hvit Geitost, i tillegg til at den skal brukes som ingredienser i andre produkter.

– Vi skal trappe opp markedsføringsarbeidet, og styrke samarbeidet med kjedene rundt geitemelkproduktene våre. Vi har en fantastisk råvare, som Tine må bli flinkere til å utnytte. Når det nye meieriet står klart, har vi også et enda bedre utgangspunkt for å styrke innovasjons- og produktutviklingen basert på lokal geitemelk, kommer det fram i pressemeldinga.

Overraskende

Marita Soleng er leder i Tines produsentlag i Balsfjord. Hun forteller at hun synes det er overraskende at produksjonen av Balsfjordost legges ned. Hun forteller at før jul det gikk rykter om at produksjonen skulle legges ned, men at Tine forsikret at det kun var snakk om en stopp i produksjonen.

– Og nå har vi ikke fått noen signaler på dette, så vi er ganske overrasket. Særlig siden det snakkes mye om at det skal satses på geitemelk i Tine, sier hun til Nye Troms.

Hun forteller at hun har informert videre til produsenter i Balsfjord, og at det er mange som har spørsmål og som synes det er overraskende, negativt og trist.

– Det er sårt, fordi Balsfjordosten har vært et produkt som man har vært stolt av i kommunen, og nå forteller de at omsetninga av den er for liten, sier hun og forteller at de fleste geitebønder i Balsfjord ikke fyller melkekvoten si helt, på grunn av et litt mindre behov for geitemelk.

Trasig

Ordfører Gunda Johansen synes også det er trasig at Balsfjordosten forsvinner fra markedet.

– Balsfjordosten er mye symbolikk for oss. Den har blitt markedsført både i inn- og utland som en merkevare, og det er selvsagt trasig at den forsvinner, sier Johansen.

Hun er imidlertid fornøyd med at Tine har forsikret at ingen arbeidsplasser skal gå tapt som følge av at produksjonen legges ned.

– Jeg er fornøyd med at ingen arbeidsplasser forsvinner når denne produksjonen legges ned, og jeg er fornøyd med at Tine har fokus på å se på mulighetene for å utvikle nye produkter av geitemelk. Det kan erstatte produksjonen av denne osteproduksjonen. Jeg ser de bedriftsøkonomiske utfordringene Tine har, og har full forståelse for dem, sier ordføreren.

Powered by Labrador CMS