Kommunepsykologen i Bardu:

KOMMUNEPSYKOLOGEN: Borbala Johnsen fra Ungarn har sia september jobba som kommunepsykolog i Bardu. Hun er åpen for å ta imot alle i kommunen som behøver en psykolog. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs
KOMMUNEPSYKOLOGEN: Borbala Johnsen fra Ungarn har sia september jobba som kommunepsykolog i Bardu. Hun er åpen for å ta imot alle i kommunen som behøver en psykolog. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs

- Det er veldig viktig at alle innbyggerne vet at de kan komme til meg

SETERMOEN: Lovkravet om at alle kommuner skal ha psykologkompetanse trer i kraft fra 2020. Etter det Nye Troms kjenner til er Bardu kommune den eneste kommunen i Midt-Troms som så langt har kommunepsykolog.

Publisert Sist oppdatert

Kommunepsykologen starta den 1. september, og heter Borbala Johnsen. Hun jobber selvstendig, men samarbeider nært med rus og psykisk helse dag tjenesten i kommunen. Hun ønsker å etablere gode rammer for samarbeid med barnehager, skoler, PPT og helsestasjon. Starten har vært hektisk. Nå er hun på plass i det gamle NAV-bygget ved siden av den nye Rema 1000 butikken på Setermoen. Også dette kontoret er midlertidig. Klienter har hun allerede fått, men ingen venteliste.

– Jeg vil gjerne at alle mennesker i nærmiljøet skal bruke meg. Jeg har kapasitet. Kommunepsykolog er et lavterskeltilbud til alle som bor i Bardu, og alle kan komme hit til meg hvis de ønsker, sier Johnsen.

Fra Budapest til Setermoen

Borbala Johnsen er fra Budapest i Ungarn. Hun kom til Norge i august, og har i løpet av sine 47 år jobba mye med kriser og traumer. Hun forteller at hun og familien kom til Norge fordi Johnsen ønsket å gi noe annet til sin datter, og til seg selv, enn det de kunne få i Ungarn slik den politiske situasjonen i landet er for tiden. Hennes mann er pilot, og kommer fra Bardu. Det var dermed naturlig at de flytta til Setermoen. Sammen har de ei datter på 13 år. Hjemme snakker de både norsk, ungarsk og engelsk. I tillegg har Johnsen lært fransk, russisk, latinsk og finsk gjennom sin tidligere jobb og skolegang. Overgangen fra Budapest til Setermoen har ikke bare vært enkel.

– Det har vært tøft de siste månedene, både yrkesmessig og personlig som ny i Norge. Jeg har måttet etablere meg i landet og systemet. Men jeg er veldig godt mottatt av mine kollegaer i rus- og psykisk helsetjeneste, og mener de gjør en kjempegod jobb, forteller Johnsen.

Hun trekker også fram en venn, som er blitt hennes norsklærer og hjelp etter familien flytta til Norge.

– Liv Øverås har virkelig vært en stor hjelp for meg i Norge, og vi deler kunnskap med hverandre, sier Johnsen.

Vokste opp i flymiljø

Johnsen er vokst opp i et flymiljø, med en far som jobba som testpilot og undersøkte flyulykker. Det tror hun har prega hennes valg av yrkesvei.

– Jeg lærte tidlig at vi må følge regler, og fikk et systemorientert syn på livet. Hjemme snakket vi også mye om hvorfor ulykker skjer, og hvordan de påvirker oss mennesker, sier Johnsen.

Barndommen førte til at Johnsen ble utdanna flyvertinne i det ungarske nasjonale flyselskapet, Malév Hungarian Airlines. Hun har også diplom som fransk og ungarsk lærer. Etter hvert ønska hun å lære mer, og starta på psykologiutdannelsen. I 2006 fikk hun diploma, og begynte med spesialisering. Hun har jobba med organisasjonspsykologi retta mot piloter, og forska på høyrisikoyrket som piloter har. Underveis i doktorgraden gikk flyselskapet Malév konkurs, og Johnsen måtte dermed stoppe med prosjektet sitt. Da fant hun et nytt felt med tilknytning til hennes forskerprosjekt. Hun snudde seg mot høyrisikojobber og krise- og traumepsykologi. CV-en er lang, men systemorientert psykologi, krise og traume går igjen i Johnsens yrkeskarriere. Hun har drevet privat praksis i Budapest, jobba mot barn og voksne på sykehus og vært skolepsykolog. I den siste jobben hadde hun ansvar for 662 barn, i tillegg til deres familier og Johnsens kollegaer.

– Jeg har erfart at for å være i stand til å hjelpe barn, må jeg etablere samarbeid med foreldrene. Mange familier lider på grunn av familieproblematikk og ubehandlede situasjoner, og kanskje mange tenker at de ikke trenger hjelp, sier Johnsen.

Johnsen er også EMRD-terapeut, som er en amerikanskbasert traumeterapi, og familieterapeut. I tillegg har hun kurs i Brainspotting-terapi og Skjema-terapi.

Til Borbala Johnsen kan man komme for å snakke. Hun er kommunepsykolog i Bardu, og har lang erfaring fra å jobbe med traumer.

Mange planer

Johnsen har mange planer for hvordan hun kan nå ut til så mange som mulig i området. I tillegg til å dukke opp hos Johnsen, kan man også ringe henne eller sende e-post. Kontaktinformasjonen står på Bardu kommune sin hjemmeside. Johnsen forteller at hun kan dele jobben sin inn i tre deler. Det er den kliniske delen, som handler om å hjelpe alle innbyggerne som oppsøker henne. Så er det systemjobbinga hvor hun jobber opp mot avdelinger i kommunen med veiledning. I tillegg ønsker Johnsen å bli en del av kriseteamet i kommunen. Hun opplyser om at det jobbes med å få på plass et interkommunalt samarbeid på tvers av kommunegrenser. Hun har også kontakt med andre kommunepsykologer i Nord-Troms, og de er i startfasen for å etablere et ressursteam.

– Jeg har inntrykk av at det i Norge ofte er «brannslukking», og at folk oppsøker hjelp når det går veldig dårlig. Da er det psykologisk vanskeligere å gjøre ei forandring, og mange lider når ting kan gjøres annerledes. Jeg ønsker å jobbe mer forebyggende rettet mot familier, sier Johnsen.

Rekruteringa av flere psykologer i de kommunale helse- og omsorgstjenestene er en av regjeringas satsinger for å styrke kvalitet og kompetanse i det tverrfaglige arbeidet innen psykisk helse og rus, vold- og traumefeltet.

– Det viktigste er tillit. Jeg vil bare hjelpe, og har kunnskap som jeg ønsker å dele. Om jeg ikke kan hjelpe, kan jeg spørre noen andre og henvise videre. Det minste problem kan være alvorlig, ikke vent til det blir verre. Det finnes ingen dumme spørsmål, avslutter kommunepsykologen.

Powered by Labrador CMS