Turnerer med forestilling om demens:

DRAMA MED BUDSKAP: Skuespillerne Kristian Fr. Figenschow og Trude Øines spiller far og datter. Foto: MARIUS FISKUM
DRAMA MED BUDSKAP: Skuespillerne Kristian Fr. Figenschow og Trude Øines spiller far og datter. Foto: MARIUS FISKUM

- Det føles betydningsfullt

MÅLSELV: Hålogaland teater påpeker at dette kanskje er årets viktigste forestilling. Første stopp er Istindportalen i Heggelia.

Publisert Sist oppdatert

– Viktigheta er den at det er vanskelig å snakke om sykdommen, for du som sykdomsinnehaver ikke kan stå fram og personifisere den. Fordi du er for syk. Knekker du hofta, syns det, og alle er klar over det og du kan fortelle om hvordan det oppleves. Sånn er det ikke med alzheimer. Og det sies at de som rammes hardest, er de pårørende, sier han som spiller «faren», Kristian Fr.Figenschow.

– Betydningsfullt

Forestillinga «Faren» ble første gang av Hålogaland teater (HT) våren 2018. Pågangen var så stor at teateret ikke bare viser stykket om Alzheimers sykdom igjen fra scenen i Tromsø. Til uka tar de «Faren» med på turné rundt om i Nord-Norge. Første stoppested er Istindportalen i Heggelia, og dit kommer de tirsdag 19. november. Hovedrolleinnehaver Kristian Figenschow forteller at dét føles minst like betydningsfullt som det har vært til nå.

– Det føles enda mer betydningsfullt og viktig å dra på turné, for problemstillingene knytta til denne sykdommen er likeledes i Bardu, Målselv, Båtsfjord og Honningsvåg som de er i Tromsø. Det er deilig å presentere noe de fleste burde hatt et sterkere forhold til. Du klarer ikke løse problemet, men man setter fingeren på at sykdommen er der, sier skuespilleren.

Skal du gå på et teater i år, håper Hålogaland teater det blir «Faren». Ei forestilling om sykdommen alzheimer.

Publikum glemmer

«Faren» er ei forestilling som har sin opprinnelse fra Frankrike, Florian Zeller og 2012. Den fikk stor medieoppmerksomhet og ble prisbelønnet. Den ble videre satt opp i England, og deretter på Broadway i New York. Og så har den nådd videre til en rekke andre land, inkludert Norge og HT. Når den kommer til Istindportalen, blir publikum kjent med «André». En nylig pensjonert ingeniør. Eller var det danser han var?

Figenschow forklarer at «Faren» tar publikum inn i den som har sykdommens verden.

– Det må sies at stykket er skrevet på en fiffig måte, fordi man som publikum ser forestillinga gjennom «faren». Det han ikke kjenner igjen, kjenner ikke publikum på, forteller Figenschow, og forklarer at dette er en fin måte å spille og se tematikken på.

Han håper at mange tar turen innom Istindportalen tirsdag og de øvrige 14 spillestedene de skal på turné til. Og da kanskje ikke først og fremst for å få en kulturopplevelse.

– For oss er det enormt viktig å kunne vise ei meningsfylt forestilling og prøve å berøre publikum. Da har vi oppnådd noe. Da har vi satt i gang tankespill hos publikum. Det knepper vi hendene våre for. Basert på tilbakemeldingene vi har fått, føler jeg at med denne tematikken har vi truffet spikeren på hodet, sier han.

Powered by Labrador CMS