Avvikene på kjøkkenet til BBS endelig lukket:

ALT PÅ PLASS: Mattilsynet er fornøyd med at Balsfjord bo- og servicesenter sine avvik nå er rettet opp i. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
ALT PÅ PLASS: Mattilsynet er fornøyd med at Balsfjord bo- og servicesenter sine avvik nå er rettet opp i. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

- Det har tatt sin tid

BALSFJORD: Ett og ett halvt år etter tilsynet ved Balsfjord bo- og servicesenter (BBS), er endelig alt på plass på kjøkkenet igjen.

Publisert Sist oppdatert

Det var under et tilsyn tilbake i oktober 2017, at Mattilsynet avdekket at ikke alt var som det burde være ved sykehjemskjøkkenet på Storsteinnes. Sprekker i en murvegg og et gulvbelegg ble blant annet påpekt. I stedet for å rette opp i avvikene med en gang, bestemte rådmannen seg for at det beste ville være å renovere hele kjøkkenet når man først var i gang. Siden skjedde lite.

Men nå har kommunen rettet opp i avvikene. I et brev til Mattilsynet redegjør de for hva de har gjort med problemene.

«Skader og langsgående sprekker i betongen er tettet og veggene er malt, både i kjøkkenet og nede i kjelleren. På de veggene som er mest skadet er det satt opp glatte hygienepaneler i rustfritt stål for å få glatte, tette, holdbare og vaskbare flater», skriver kommunen i brevet.

I tillegg er det byttet fliser og fuger på kjøkkenet og i kjelleren. Langsgående sprekker i betonggulvet er tettet, og gamle montasjehull i fliser er tettet igjen. Fristen for å rette opp i avvikene ble satt til 20. mars, samme dag som brevet ble sendt fra administrasjonen til Mattilsynet.

Fram og tilbake

Saksbehandler Bjørn Leif Paulsen i Mattilsynet bekrefter at avvikene nå er lukket.

- Vi har fått bildedokumentasjon og beskrivelse av hva som er gjort. Vi har ikke vært og sjekket selv, men på bakgrunn av hva kommunen har skrevet i brevet, så har vi valgt å lukke saken, sier han.

For noen uker siden kunne Nye Troms avsløre at Balsfjord kommune feilinformerte Mattilsynet om arbeidet med å lukke de samme avvikene. I et brev signert enhetsleder Ylva Sneve og driftssjef Tor-Arne Wolden står det at kommunen hadde utredet flere alternativer for å utbedre avvikene og at saken snart skulle opp til politisk behandling. Men det var først i et uformelt arbeidsmøte i forbindelse med budsjettmøtet at politikerne ble kjent med administrasjonens planer om å bruke 10 millioner kroner på å ruste opp sykehjemskjøkkenet. Sneve har i ettertid innrømmet at informasjonen var misvisende. Kommunen fikk deretter utvidet fristen sin til å rette opp i avvikene.

- Det har tatt sin tid. Men vi har gitt dem litt ekstra rom. Det er bra at de har fått lukket saken nå, sier Paulsen.

Unngikk tvangsmulkt

Det er kommunalsjef Vegar Gystad også fornøyd med.

- Bakgrunnen for at det har tatt så lang tid var at vi vurderte en totalvurdering opp mot å bare fikse avvikene. Men nå er de i alle fall lukket, sier han.

Hadde ikke avvikene vært rettet innen fristen, ville et varsel om tvangsmulkt blitt iverksatt.

Powered by Labrador CMS