Slik påvirka nedstenginga Bardufoss hotell og Bardufosstun:

MINIMAL OMSETNING: Linda Nordgård Holmebukt er dagligleder på Bardufosstun. Hun forteller at omsetningen har vært minimal de siste ukene.Nå er 20 ansatte permittert. ARKIVFOTO: FREDRIKKE FJELLBERG MOLDENÆS
MINIMAL OMSETNING: Linda Nordgård Holmebukt er dagligleder på Bardufosstun. Hun forteller at omsetningen har vært minimal de siste ukene.Nå er 20 ansatte permittert. ARKIVFOTO: FREDRIKKE FJELLBERG MOLDENÆS

– Det har vært litt sånn «Hotell i særklasse»

MÅLSELV: I mars måtte Bardufoss hotell og Bardufosstun permittere sine ansatte på grunn av koronakrisa. Det var ikke helt sånn de to ferske hotell-lederne så for seg at det skulle bli da de begynte i fjor høst.

Publisert Sist oppdatert

– Vi hadde en veldig god start på året og hadde egentlig rusta oss for et rekordår. Å se at hele våren og sommeren bare forsvant i løpet av ei uke, det var ikke noe trivelig, sier Marius Solheim Nilsen.

Han overtok rollen som daglig leder i september i fjor og hadde ikke kunnet forutse de utfordringene som venta på han på andre sia av året. Da koronaviruset kom til Norge og store deler av landet ble stengt ned, påvirka det naturligvis hotellbransjen. Avlysningene til Bardufoss hotell kom på løpende bånd og Nilsen måtte permittere sine ansatte. Hotellet har vært åpent under hele korona-nedstenginga, men med færre gjester enn venta. I tillegg til Nilsen har eierne også jobbet på hotellet en del. Men for en daglig leder som er vant til et hotell fylt med ansatte og besøkende, har det vært noen spesielle måneder.

– Det har vært litt sånn «Hotell i særklasse». Du er overalt, sier han og ler.

Positiv tenking

Å permittere de ansatte synes Nilsen var en tøff oppgave, men alle har hatt forståelse for at det var sånn det måtte bli.

– Når alt forsvinner i løpet av et par ukers tid, så skjønner man jo at det ikke er grunnlag for å ha normal drift, sier han.

Nilsen har hatt kontakt med sine ansatte hele veien og holdt dem oppdaterte på situasjonen. Han synes også det har vært viktig å finne de positive tingene å legge fokus på under nedstenginga.

– Vi prøvde ganske raskt å finne de positive tingene. Vi har brukt tid på oppussing, maling og ny heis. Vi må prøve for alle sin del at det kommer noe positivt ut av det, sier Nilsen.

De siste ukene har det tikka inn noen bestillinger etter hvert som landet gradvis har åpna igjen, og han håper det er et tegn på at det blir bedre drift utover sommeren.

Annerledes sommer

Bardufoss hotell brukes i hovedsak av yrkesreisende, og hotellets turismesesong er om sommeren. Da tar de imot gjester som reiser gjennom Europa og Norge med buss. Sånn blir det ikke i år. Over hele verden oppfordres man til å holde seg innafor egne landegrenser i ei god stund framover, og alt av bussferier ble avlyst før nedstenginga i Norge. Over hele landet forventer man at det skal bli flere norske turister i sommer, og det er også noe man håper på på Bardufoss.

– Da er det vår jobb å gjøre oss attraktive og få folk til å stoppe her. Det er en jobb både vi må stå for, og andre må stå for, sier Nilsen.

Disse rolige månedene har han brukt på å planlegge for en annerledes sommer og hvordan man skal gjøre seg attraktiv i det norske markedet.

– Det er annerledes enn markedet vi er vant med. Det vil være en sommer med prøving og feiling. Vi skal i alle fall gjøre det vi tror kan hjelpe, sier Nilsen.

Han erkjenner at det ikke er lett å planlegge for en sommer hvor mange venter til siste liten før de bestemmer seg om og hvor de skal ta seg en ferietur. Sjøl om ikke lokalbefolkninga er de som kommer til å benytte seg av overnatting på Bardufoss, har Nilsen ei klar oppfordring.

– Gjør dere kjent med hva vi har her og hva som er mulig å gjøre i Målselv. Snakk med venner og familie. Vi må snakke oss fram litt, råder den daglige lederen.

Bardufosstun åpner snart

Gradvis åpner landet igjen, og Nilsen har tro på at de vil ha full drift i løpet av året. I løpet av koronakrisa har Nilsen hatt god dialog med daglig leder på Bardufosstun, Linda Nordgård Holmebukt.

– Gjennom hele prosessen har vi hatt en tett kontakt og vi prøver å ha et godt samarbeid oss imellom, sier han.

Begge begynte som daglig leder på hver sin arbeidsplass. Onsdag var det akkurat ett år sia det ble offisielt at Holmebukt tok over rollen som daglig leder på Bardufosstun, og både hun og Nilsen begynte å jobbe i september 2019.

– Det var ikke dette vi så for oss da vi sa ja, sier hun og ler.

Ei uke etter landet stengte ned, så hun seg nødt å permittere alle de 20 ansatte og stenge Bardufosstun for besøk. Litt møteaktivitet har det vært, men ellers har Holmebukt vært stort sett alene. 21. juni åpner Bardufosstun dørene igjen.

– Det skal bli veldig godt å få liv i huset igjen, sier Holmebukt.

Hjelpe hverandre

Hun ser fram til å få tilbake gjestene og ikke minst til å få de ansatte tilbake i jobb. Hvor mange som kommer tilbake til å begynne med, er fortsatt ikke avgjort. Det kommer an på behovet. For sjøl om det har begynt å komme inn litt bestillinger igjen, tikker det fortsatt avbestillinger inn.

– Jeg tror det blir noe anna når det er satt dato, da kan folk se at det skjer noe, sier hun.

Også på Bardufosstun har de brukt tida til noe konstruktivt.

– Vi har bytta bookingsystem og gjort en del ting som krever tid. Så har vi jobba med å holde oss oppdatert på smitteverntiltakene, sier Holmebukt.

De vil også tilby matservering når de åpner igjen. Men såfremt det ikke kommer andre regler før da, vil de ikke kunne tilby buffet. Det gjøres derfor tilpasninger på menyen som gjør det mulig for dem å følge smittevernreglene. Også Holmebukt oppfordrer lokalbefolkninga til å være aktive i nærområdet i sommer.

– Bruk lokalt næringsliv. Legg igjen penger her i den grad man kan, ikke dra til Oslo og legg igjen pengene der. Det gjelder hele næringslivet i Målselv og området vårt som har fått ekstremt store utfordringer, sier hun.

Holmebukt mener vi er privilegerte som bor i en kommune med mange ulike tilbud. Det håper hun innbyggerne frister kjente og kjære utenfor kommunen med.

– Bruk lokalt næringsliv i alle bøyer og kanter for det man kan, sånn at man har noe her neste år også. Vi må hjelpe hverandre, sier Holmebukt.

Powered by Labrador CMS