Bekymret kommunestyre etter Malangseidet skole-kritikk:

STENGING: Det har gått over et år siden Malangseidet skole ble stengt på dagen på grunn av manglende brannsikkerhet, som kommunen hadde vært varslet om og påminnet ved flere anledninger. Foto: Kari Anne Skoglund
STENGING: Det har gått over et år siden Malangseidet skole ble stengt på dagen på grunn av manglende brannsikkerhet, som kommunen hadde vært varslet om og påminnet ved flere anledninger. Foto: Kari Anne Skoglund

– Det kan tyde på at det sitter noe i veggene på rådhuset

BALSFJORD: Politikerne i kommunestyret i Balsfjord var ikke overrasket, men likevel forferdet over innholdet i rapporten som tar for seg oppfølgingen av politiske vedtak knyttet til brannsikkerheten ved Malangseidet skole.

Publisert Sist oppdatert

Kom Rev Nord var onsdag på plass i kommunestyremøte i Balsfjord for å informere politikerne om sine vurderinger og konklusjoner når det kommer til kommunens håndtering og oppfølging av brannsikkerheten ved Malangseidet skole. Rapporten er bestilt av kontrollutvalget i Balsfjord. Det ble ovenfor kommunestyret tydelig lagt fram at Balsfjord kommune ikke har iverksatt kommunestyrets vedtak knyttet til brannsikring ved Malangseidet skole i samsvar med gjeldende regler og at Balsfjord kommune ikke har oppfylt sin informasjonsplikt ovenfor kommunestyret i saken.

– Oppdraget med å få skolen i forskriftsmessig stand ble først lagt ut på anbud et og et halvt år etter at kommunestyre gjorde vedtak om at skolen skulle bestå, og syv og et halvt år etter at det ble bevilget midler til nettopp dette formålet av kommunestyret, poengterte Tone Karlstad i Kom Rev Nord ovenfor kommunestyret.

Bekymringsfullt

Leder i kontrollutvalget i Balsfjord, Roald Wikran var også tydelig i sin tale, etter at rapporten var lagt fram.

– Det som bekymrer meg mest er at det her har vært flere administrasjonssjefer inne i bildet. Det kan tyde på at det sitter noe i veggene på rådhuset her i kommunen, sa han.

Wikran mener det er bekymringsfullt at et lovbrudd har pågått over åtte år, og han poengterer at boten kommunen hadde kommet til å få dersom en brann hadde forekommet på Malangseidet skole, ikke hadde vært liten.

– Det er utrolig alvorlig det som har skjedd.

Han legger til slutt til at han har stor forståelse for det, dersom kommunestyret nå sitter og undrer seg over andre vedtak de har gjort, og oppfølgingen av dem.

– Jeg skjønner at kommunestyret sitter og tenker på basseng, bruer og andre saker. Om de blir fulgt opp, om administrasjonen er på høgget, i forhold til vedtak som kommunestyret gjør.

Beklagelig sak

Og nettopp å bekymre seg over andre vedtak der kommunen, i likhet med Malangseidet-saken, ikke har fått aktuelle tilbydere på sine anbud, var det flere politikere som gjorde. Da var det særlig bassenget på Sand skole og Skutvik bru som ble nevnt.

– Vi kan begynne å stille spørsmålstegn ved nesten alle vedtak. Rådmannen har noe han må rydde opp i, sa Michael Berg i Fremskrittpartiet.

Det har gått over et år siden Malangseidet skole ble stengt på dagen på grunn av manglende brannsikkerhet, som kommunen hadde vært varslet om og påminnet ved flere anledninger.

Han mener kommunen har satt barns liv og helse på spill.

– Det er snakk om unger og foreldre som sender dem på skolen, der hvor de skal være trygge. Så settes deres liv og helse på spill. Det er så langt forbi bøter. Det er galskap og idioti, sa Berg, før han la til noen saftige gloser på slutten.

Senterpartiets Jens-Olav Løvlid la til at han synes saken er beklagelig, og en sak kommunestyret gjerne skulle vært foruten.

– Det er en sak som viser med all tydelighet at administrasjonen gjør politiske avveininger og legger politiske føringer. Administrasjonen skal ikke drive politikk. Kommunestyret skal bestemme, og må få de tilbakemeldingene vi trenger, så vi eventuelt kan omforme våre vedtak til noe annet.

Også han uttrykte bekymring omkring andre vedtak, som han frykter ikke har blitt fulgt opp på en god nok måte.

– Vi har vedtak på Skutvik bru og bassenget på sand. Dette føles ikke godt. Jeg håper den nye rådmann tar tak i dette og at vi kan ha en god dialog mellom rådmann og politisk ledelse til det beste for innbyggerne.

Siri Skaalvik i Arbeiderpartiet uttrykte og at kommunen trenger å jobbe med rutiner, kultur og rolleforståelse. Aller mest synes hun saken er tragisk for ungene skolestenginga påvirka.

– Det er alvorlig og leit. Det er ekstra leit fordi det handler om unger, det er de som er direkte skadelidende. Det er de som kjente det på kroppen da skolen blei stengt, og som fikk tryggheta si tatt bort på dagen da skolen stengte. Det er sterkt beklagelig.

Rådmannens ansvar

Rådmann Øyvind Korsberg adresserte alle spørsmål og kommentarer om at noen burde vært stilt til ansvar, med at det er han som sittende rådmann som har ansvaret. Han roste debatten i kommunestyret.

– Det er en viktig og riktig debatt, som handler om det grunnleggende i demokratiet vi har.

Han poengterte flere ganger at vedtak som gjøres politisk skal følges opp administrativt, og at ingen av politikerne skal sitte med et inntrykk av at det ikke blir gjort. At administrasjonen må argumentere godt for hvorfor et vedtak ikke blir fulgt opp, dersom det er tilfelle.

– Så merker jeg med Skutvik bru og bassenget på Sand skole. Det får vi komme tilbake til, sa han, og la til at administrasjonen skal følge opp vedtak i rimelig tid, men at de også må ha rimelige ressurser til å gjøre nettopp det.

Powered by Labrador CMS