Det er optikermangel i hele Norge:

MERKER MANGELEN: I Norge er det per dags dato mangel på optikere. Det merkes også på Bardufoss, ifølge butikksjef på Synsam på Bardufoss, Laila Karlstad. Foto: Torbjørn Kosmo
MERKER MANGELEN: I Norge er det per dags dato mangel på optikere. Det merkes også på Bardufoss, ifølge butikksjef på Synsam på Bardufoss, Laila Karlstad. Foto: Torbjørn Kosmo

Det samme er tilfelle på Bardufoss

BARDUFOSS: Det er mangel på optikere over hele landet. Ved Synsam Bardufoss håper de å kunne ansette en ny optiker ganske snart.

Publisert Sist oppdatert

Tall Synsinformasjonen har jobbet frem viser at det finnes 1500 optikere i Norge, og 500 optikerbutikker. Ifølge ei pressemeldinga fra Synsinformasjonen er det en mangel på optikere i hele landet.

Samtidig finnes det kun en optikerutdanning i Norge, som ligger ved Kongsberg. Til hver studieplass på den eneste optikerutdannelsen, er det til en hver tid tre søkere.

Skulle gjerne hatt en optiker til

Den lokale situasjonen er likedan som den er ellers i landet.

– Vi har alltid hatt to optikere, men når den ene slutta har vi endt opp med en. Vi må ha inn vikarer for å takle kundemassen vi hele tiden har hatt, sier butikksjef ved Synsam på Bardufoss, Laila Karlstad.

Fordi det kun finnes en optikerutdanning i Norge, og på grunn av større befolkningstetthet lenger sør i landet, forsvinner gjerne de utdannede optikerne inn i stillinger i andre deler av landet. Det fører til «import» av optikere.

– Å få tak i en optiker fra Norge kan du nesten glemme. De som blir utdannet, om de ikke er fra nord, så kommer de hvert fall ikke nordover for å få erfaring, sier hun.

Ingen norske søkere

I øyeblikket har Synsam ute en ledig stilling som optiker. Så langt har de kun fått to søkere. Den ene fra Latvia og den andre fra Spania.

Og ifølge Karlstad er det slik at det norske systemet har forskjellige krav til faglig bakgrunn enn mange av de andre landene Norge henter optikere fra.

– De har gode utdanninger, men de må ha noen eksamener når de kommer til Norge. De som utdannet seg før var ingeniører, men nå er de helsearbeidere. Den fagkompetansen kreves i Norge i dag for å få godkjenning til å jobbe selvstendig. Hele Norge importerer fryktelig mange optikere, sier hun.

Merkes på Bardufoss

Derfor tar hun til orde for enda flere studiesteder og studieplasser for optikere.

– Det er det første som bør skje. I Synsam har vi stipendordninger som man får ved å binde seg til sin hjemplass, Man kan få litt hjelp til å bli optiker på den måten, sier Karlstad.

Hun erkjenner at mangelen på enda en optiker gjør at Synsam på Bardufoss sliter litt med å ta unna kundemassen til enhver tid.

– Slik det er nå har vi litt problemer med å ta unna alt, men det har også noe å gjøre med de voldsomme koronarestriksjonene som er. Det er visir, masker og smittevask etter hver pasient. Vi hadde virkelig ønsket at vi ikke måte bruke vikarer, men at vi hadde faste optikere på plass, sier butikksjef ved Synsam på Bardufoss, Laila Karlstad.

Powered by Labrador CMS