NH90 skal sørge for 40 nye arbeidsplasser i Indre Troms:

FLERE I ARBEID: Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (midten) fikk ei omvisning ved Luftvingen og Bardufoss videregående skole sammen med Målselv Høyre-politikerne Hermod Bjørkestøl (t.v.) og Martin Nymo. Gudmundsen bekrefta til Nye Troms at det blir 40 nye arbeidsplasser knytta til vedlikehold og drift av NH90-helikoptrene. Foto: Malin Cerense Straumsnes
FLERE I ARBEID: Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (midten) fikk ei omvisning ved Luftvingen og Bardufoss videregående skole sammen med Målselv Høyre-politikerne Hermod Bjørkestøl (t.v.) og Martin Nymo. Gudmundsen bekrefta til Nye Troms at det blir 40 nye arbeidsplasser knytta til vedlikehold og drift av NH90-helikoptrene. Foto: Malin Cerense Straumsnes

– Det satses på Forsvaret på innlandet

BARDUFOSS: Ifølge stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) vil NH90-helikoptrene sørge for 40 nye arbeidsplasser. Han har troa på et framtidig styrka helikoptermiljø på Bardufoss.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kom stortingsrepresentant Kent Gudmundsen på besøk til Bardufoss for å få ei omvisning på Luftvingen og Bardufoss videregående skole. Mellom slagene benytta han anledninga til å dele noen nyheter angående luftvernet. Det er ingen tvil om at flyttinga av flesteparten av Bell-helikoptrene til Rygge, utsettelse av utskiftinga av de gamle Leopard-vognene i påvente av en ordinær anskaffelsesprosess tidligst i 2025 og omgjøring av 2.bataljonen til en mobiliseringsbataljon, har ført til frykt for at Hæren gradvis bygges ned på innlandet. Gudmundsen og Målselv Høyre-politikerne Martin Nymo og Hermod Bjørkestøl deler ikke den bekymringa og mener det er viktig å se på hva som faktisk bygges opp i Indre Troms. Gudmundsen erkjenner dog at Troms og Finnmark Høyre gjerne skulle sett ei anna løsning på Bell-helikoptrene.

– Men hvis man løfter blikket og ser Forsvaret her på innlandet i helhet, så er det ei oppbygging som foregår. Vi har gjort investeringer i bygningsmasse, og vi vet at det skal bygges opp for å drifte funksjonene som skal være her. 40 flere mennesker kommer til NH90 og det helikoptermiljøet som skal være her, slår stortingsrepresentanten fast.

Norges luftvernkapasitet

– I tillegg har regjeringa beslutta at Indre Troms skal, på vegne av Norge, drive luftvernkapasiteten vår. Det kommer ikke til å være én stilling på Rena knytta til det. Det skal ligge her, fortsetter Gudmundsen.

Han viser til at kaptein Johann Fredrik Ofstad er godt i gang med arbeidet med å etablere Kampluftvernbatteriet i Bardu. Nå er det 40 soldater og offiserer som jobber med dette, og den nye avdelinga skal etter hvert bestå av rundt 100 personer.

– Så ligger det i kortene til langtidsplanen (LTP) og planverket - selv om det ikke er tatt formelle beslutninger på det - at når man bemanner videre opp for å få de mobile enhetene på plass for luftvern, så vil vi kanskje ligge på 200 personer som vil være her utover det man har i dag, sier Gudmundsen.

Han viser også til at alliert trening ble flytta til Indre Troms etter Åsegarden i Harstad ble nedlagt og at de allierte styrkene er fornøyde med å ha kai, flyplass og skytefelt på relativt kort avstand. Ifølge Gudmundsen ser både de allierte og regjeringa at det er mye kvaliteter på innlandet.

– Når det kommer på plass løsninger for beredskapshelikoptre på toppen av dette, så er det all grunn til å være stolt av de resultatene man leverer her. For det gjøres en solid innsats her. Det leveres kvalitet, og de som er avhengige av tjenestene skryter av det som gjøres her, sier han.

Bardufoss naturlig base

Forrige måned ble det kjent at regjeringa og Justisdepartementet har bedt om tilbud fra private aktører for å bøte på beredskapsutfordringer i nord, og at seks private aktører har meldt sin interesse. Gudmundsen er kjent med at justisdepartementet og beredskapsministeren er i gang med ei utredning som skal gi grunnlag for ei regjeringsbeslutning om å kjøpe inn private beredskapstjenester med base på Bardufoss.

– Det er veldig naturlig for man har infrastruktur her, kompetanse og man har allerede helikoptermiljøet, sier Gundersen.

På mandag slutta alle ordførerne i Midt-Troms-regionen seg om en uttalelse til forsvarsministeren og samfunnssikkerhetsministeren hvor de foreslår at den nye midlertidige, sivile redningsbasen legges til Bardufoss. I uttalelsen oppfordrer de også til ei intensivering av arbeidet med ei en permanent redningshelikopterbase. Gudmundsen ser også Bardufoss som et naturlig sted for en slik base, og understreker viktigheta av at han og andre stortingspolitikere drar på slike besøk for å ha bedre grunnlag til å påvirke regjeringsbeslutninger.

– Derfor er det veldig viktig at han kommer hit slik at han får oppdateringer på hva som skjer her og er her av fasiliteter. Det er ingen tvil om at spesielt de i Østlandsområdet er dyktige på å stå samla. Derfor er det viktig at politikerne i nord kommer hit og oppdaterer seg, og også får med seg andre på Troms og Finnmarkbenken for å stå samla om informasjonen som kommer fra disse kanter, sier Martin Nymo.

Viktig skolesamarbeid

For å kunne bygge opp et godt fagmiljø blant annet rundt vedlikeholdet av de nye NH90-helikoptrene, er det viktig å ha et godt samarbeid med videregående opplæring og høyere utdanning. For Gudmundsen var det viktig å kunne komme på besøk for å ta den nye skolen i øyesyn og få vite mer om hvordan skolen er med på å serve næringslivet og samfunnslivet. Kanskje spesielt samarbeidet med Luftvingen og det som skal bygges opp der.

– Man satser jo på Forsvaret på innlandet. Vi ser at det er utfordringer å få kvalifisert personell til drift og vedlikehold av NH90. Da er skolen som plattform både for rekruttering og utdanning veldig viktig, sier Gudmundsen.

Han understreker at det er en viktig jobb som gjøres her for å utdanne framtidige helter i luftforsvaret. Man kan gå på videregående skole, få relevant lærlingplass i Forsvaret og mulighet til fast jobb etter endt utdannelse.

– En av dem blir den framtidige leder av luftforsvaret. Da er det veldig fint at de får et kjærlighetsforhold til Bardufoss, avslutter Bjørkestøl.

Powered by Labrador CMS