FIBERKABEL: Går innstillingen gjennom hos NKOM, kan også Frihetsli og resten av Dividalen, samt Kirkesdalen og andre i øvre Målselv glede seg til utbygging av høyhastighets bredbånd. Nå er også kontrakten til Nedre Bardu underskrevet. Foto: Terje Tverås
FIBERKABEL: Går innstillingen gjennom hos NKOM, kan også Frihetsli og resten av Dividalen, samt Kirkesdalen og andre i øvre Målselv glede seg til utbygging av høyhastighets bredbånd. Nå er også kontrakten til Nedre Bardu underskrevet. Foto: Terje Tverås

Det ser lovende ut for fiberutbygging i Dividalen og Kirkesdalen

MÅLSELV/BARDU: Innstillingen fra Troms fylkeskommune til NKOM viser at Målselv er prioritert først med 6 millioner kroner til utbygging av bredbånd. Nedre Bardu er imidlertid ikke med på lista, men har prosjektet allerede i boks.

Publisert Sist oppdatert

Det er fylkeskommunene som prioriterer søknadene fra kommunene om støtte til bredbåndsutbygging i områder som ikke er kommersielt lønnsomme å bygge ut. Før fristen i mai sendte Harstad, Ibestad, Berg, Bardu, Målselv og Storfjord inn søknader om slik støtte i Troms. Fylkesrådet i Troms har nå godkjent ei prioritert liste over disse søknadene, som til slutt skal behandles av NKOM, Norsk kommunikasjonsmyndighet.

Egenandel

I innstillingen har fylkesrådet anbefalt at det bevilges oppimot 6 millioner kroner i støtte til fiberutbygging i hele Dividalen, hele Kirkesdalen og husstander på sørsiden av Målselva mellom Rundhaug og Øverbygd. Nærmere bestemt 4 millioner til Dividalen, 1 million til Kirkesdalen og resterende, 933 742 kroner, til områdene sør for Målselva. I disse delene av kommunen er det i dag 565 husstander med tilbud om internettaksess på under 30 Mb/s, hvorav 75 har tilbud på under 10 Mb/s. Området har totalt 744 faste boenheter og 44 bedrifter, samt 120 fritidsboliger.

Regnestykket for Dividalen viser at med 4 millioner fra NKOM kan hele utbyggingen der med en kostnad på 8 millioner realiseres med lokal medfinansiering på 2 millioner og utbyggerfinansiering på 2 millioner kroner. Tilsvarende for Kirkesdalen, hvor prislappen er på 5,4 millioner, kan prosjektet gjennomføres med lokale midler på 1,4 millioner, utbyggermidler på 3 millioner og NKOM-midler på 1 million kroner.

Øverbygd sentrum og Rundhaug har i dag tilbud med høyere kapasitet enn 30 Mb/s ifølge dekningskartet og kan derfor ikke få videre statlig støtte.

4G regnes i år som bredbånd

Nytt av året er at mobilt bredbånd på 4G inngår i dekningskartet som benyttes som grunnlag for å søke midler. Derfor er det flere områder som ikke lenger har krav på denne støtteordningen, selv om 4G-tilbudet vanligvis ikke regnes som tilfredsstillende bredbånd-standard. Det er grunnen til at Nedre Bardu ikke er med på lista, for her er det kun tre husstander som ikke får inn 4G. Det er også grunnen til at rådmannen i Bardu, Håvard Gangsås, trakk søknaden til NKOM tidligere i sommer da det ble klart at det var gjort om på kriteriene, og at det ikke ville bli noe å hente derfra.

– Vi har sagt at 4G ikke er noe alternativ. Vi følger samme argumentet som for resten av Bardu og gjør det likt for alle, sier Gangsås.

Han tror 4G er lagt inn for at pengene fra staten skal rekke lenger.

Utbyggingen i Nedre Bardu koster om lag 10 millioner kroner. Kommunestyret har bevilget 4 millioner til denne siste runde av utbyggingen i kommunen. Det er Telenor som skal bygge ut her, og de tar resten av kostnadene på seg som en del av kontrakten, som ble underskrevet sist fredag. Gangsås understreker at det ikke blir dyrere for husstandene å kople seg på nettet selv om regnestykket har blitt som det har blitt. Nå er det opp til Nordix Data, som eies av Telenor, å foreta selve arbeidet med å føre kabelen fram til husstandene i Nedre Bardu.

Resten av lista

På prioriteringslista til Troms fylkeskommune kommer Harstad etter Målselv, så følger Ibestad og Storfjord. Totalt er det gitt tilsagn om 10,9 millioner i støtte gjennom statsbudsjettet til Troms fylke i denne tilskuddsordningen fra NKOM inneværende år.

Powered by Labrador CMS