Alle kommunens førsteklassinger får gratis SFO:

GODT TILTAK: Marita Brynlund fra Nordkjosbotn, synes det er helt topp at hun slipper å betale for at sønnen Lucas skal gå på SFO til høsten. Foto: Privat
GODT TILTAK: Marita Brynlund fra Nordkjosbotn, synes det er helt topp at hun slipper å betale for at sønnen Lucas skal gå på SFO til høsten. Foto: Privat

Det syns mamma Marita og Lucas er topp

BALSFJORD: Fra og med høsten blir ikke foreldre med barn i 1. klasse å måtte betale for å benytte seg av skolefritidsordninga i Balsfjord. Det synes Marita Brynlund at høres svært positivt ut.

Publisert Sist oppdatert

Til høsten er det 61 førsteklassinger som starter på skolen i Balsfjord. Nå går politikerne i kommunen inn for å tilby disse gratis SFO-plass. Det var først i desember at politikerne i kommunestyret i Balsfjord ba om å få utredet hva det vil koste kommunen å tilby gratis SFO til 1. klassinger, og i tillegg gi søskenmoderasjon mellom barnehage og SFO. Onsdag fikk formannskapet svaret.

Koster

I dag er det 43,5 prosent av 1. klassingene i kommunen som benytter seg av SFO. Tenker man at den prosentandelen blir den samme for høstens kull, så vil gratis SFO koste kommunen i overkant av en halv million kroner for kommende skoleår. Gratis SFO vil medføre et inntektstap på kr 241 905 for høsten 2020.

Det var et enstemmig formannskap som gikk inn for at dette var godt brukte penger, da Høyres Ole-Johan Rødvei, på vegne av Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, kom med forslaget om å gå inn for tiltaket.

– Dette er en sårbar, men viktig gruppe for kommunen, som vi ønsker å kunne komme med et slikt tiltak for, sa Rødvei.

Arbeiderpartiets Odd-Ronald Nilsen la til at han synes forslaget er godt, og at det vil være et positivt ledd i det å få flere småbarnsfamilier til å ønske å bosette seg i Balsfjord.

Søskenmoderasjon

Formannskapet gikk også inn for å innføre søskenmoderasjon mellom barnehage og SFO. Det vil si at de som har barn begge steder, vil få ei noe lavere regning enn før. Dette vil koste kommunen mellom 100 000 og 150 000 kroner i året. Søskenmoderasjon beregnes etter samme sats som barnehagene. 30 prosent for barn nummer 2 og 50 prosent for barn nummer 3 eller flere.

Formannskapet har bestemt at de ekstra utgiftene for inneværende budsjettår skal dekkes over disposisjonsfondet, og at utgiftene for kommunen deretter skal bakes inn i budsjettet.

Positiv

Marita Brynlund bor i Nordkjosbotn, og har en sønn som skal begynne i 1. klasse til høsten, Lucas. Hun synes det er svært positivt at formannskapet nå vil gi han og resten av ungene i hans årskull et gratis SFO-tilbud.

– Jeg synes det høres veldig bra ut. SFO er ikke et billig tilbud, så dette er veldig fint for de som ikke har så mye å rutte med, sier Brynlund.

Hun tror tiltaket kan være med på å få flere småbarnsfamilier til å ønske å bosette seg i bygda, og kommunen generelt.

– Det tror jeg. Vi har en veldig bra skole i Nordkjosbotn, som jeg allerede har gledet meg til Lucas skal begynne på. Med gratis SFO-tilbud i tillegg, så blir det jo ekstra bra, sier Brynlund.

Powered by Labrador CMS