Snømangel og korona skaper store utfordringer:

VANSKELIG: Asgeir Moberg mener skisporten har det tøffere nå enn på mange år med tanke på både korona og manglende snø i løypene mange steder. ARKIVFOTO Foto: Ivar Løvland
VANSKELIG: Asgeir Moberg mener skisporten har det tøffere nå enn på mange år med tanke på både korona og manglende snø i løypene mange steder. ARKIVFOTO Foto: Ivar Løvland

– Det verste vi har opplevd i vår levetid

MÅLSELV: Godt ute i januar måned er det dårlig med skiføre de fleste plasser i Troms skikrets. Det bekymrer og skaper store vansker for dem som er glad i vinteridrett utendørs.

Publisert Sist oppdatert

– Ho sa det, ho jeg bor sammen med; at dette må være det verste skisporten har opplevd siden krigsårene. Da var det fem år uten langrenn. Slik vi har hatt det i vinter har vi ikke hatt det siden, så ho nok rett i det, sier Asgeir Moberg.

Skikretsens daglige leder er sammen med langrennsfolket ellers i kretsen ganske så fortvilt over forholdene som vinteridretten nå lider under. Både med tanke på at det bare et par plasser er skimuligheter, i tillegg til at koronaen setter sine klare begrensninger for aktiviteten til idretten.

De nye innskjerpingene fra myndighetene som kom søndag kveld angår ikke direkte langrenn eller andre ute-vinteridretter i særlig større grad enn de retningslinjene som allerede lå til grunn for idretten, men kombinert med barmark er det akkurat nå tungt å være vinteridrettsutøver i Troms skikrets. For dem som er avhengig av snø under beina.

Så langt har konkurransene gått rimelig greit unna. Det første rennet over to dager i Nordreisa ble flyttet til Bardufoss skisenter og arrangert i en litt mindre utgave, mens Førjulsrennet samme sted gikk som planlagt helga før jul. I romjula klarte arrangørene i Bardu IL akkurat å avvikle renn på Storlømyra. Alle disse rennene ble arrangert uten at de yngste klassene fikk lov til å delta. Kommende helgs renn i Nordreisa ble bestemt avlyst mandag kveld, og noen flytting til Bardufoss eller Setermoen er ikke aktuelt. Neste helg er det terminfestet sonerenn flere steder, før det skal være kretsmesterskap i Nordreisa.

Tror nordnorsk cup berges

– Der vi har hatt renn har vi hatt gode gjennomføringer, også i henhold til smittevernreglene, men med nesten ikke snø rundt om blir det vanskelig, sier Asgeir Moberg.

Om drøye to uker er det planlagt renn i den første nordnorske langrennscupen. Den er kommet som erstatning for norgescupen for juniorer som er avlyst denne sesongen, og de første konkurransene skal gå på Fauske. Der er det per nå akkurat nok snø i løypene til å kunne arrangere, men heller ikke mer.

– Vi tror den rennhelga skal kunne la seg gjennomføre, også til tross for koronarestriksjonene, sier Toralf Heimdal, som er leder i langrennskomiteen i Troms skikrets.

Tøffe forhold

Han er også klar på at skifolket «tørster» etter skiløyper de fleste steder, og han er ikke minst spent på om den savnede snøen vil gi seg utslag i svakere rekruttering til skisporten på sikt.

– Det er helt klart tøffe forhold for langrennsfolket nå, men jeg håper de finner den motivasjonen som kreves for å stå på videre, sier Heimdal.

Han håper de strengere restriksjonene skal kunne lettes etter den 18. januar, men synes samtidig at «skifolket» har løst «koronakoden» på en forbilledlig måte.

– Der har vi vært flinke, sier Toralf Heimdal, og trøster seg med til dels brukbare forhold for langrenn hjemme på Setermoen.

Frykter nedgang

Den nye korona-nedstenginga har først og fremst gått ut over idretter som trener innendørs. Det meste av idrettsaktivitet innomhus er forbudt nå, også for barn og ungdom. Daglig leder i Troms idrettskrets, Sylvi Ofstad, er spent på om nye strenge tiltak vil føre til at barn og unge på sikt blir tapt for idretten.

– Folk skjønner generelt behovet for ei ny nedstenging av landet, selv om det selvsagt er delte meninger også om dette. Om det holder med disse to ukene, er det nok ikke så ille, men for idretten blir det viktig å få barn og unge tilbake i aktivitet snarest mulig, sier Sylvi Ofstad.

Hun er glad for at uteidrettene er skjermet for ytterligere nedstenging per nå, slik at disse idrettene fortsatt kan avvikles tilnærmet normalt. Der er maksimalbegrensninga fortsatt 200 personer samlet, med minimum meteren mellom dem.

– Så lenge det klarer å holdes en meters avstand utendørs, tror jeg det skal gå bra, sier hun.

Powered by Labrador CMS