Vinterferie og påske står for døra:

VIKTIG Å VÆRE FORBEREDT: Sander Nilssen (t.v.) og Oskar Helgesen hos Lundberg Bilservice er enige med NAF i at det er lurt å tenke litt ekstra over hva en har med seg i bilen på vinterstid. Her med noe av det utstyret de selv anbefaler. Foto: Vera Lill Bjørkhaug
VIKTIG Å VÆRE FORBEREDT: Sander Nilssen (t.v.) og Oskar Helgesen hos Lundberg Bilservice er enige med NAF i at det er lurt å tenke litt ekstra over hva en har med seg i bilen på vinterstid. Her med noe av det utstyret de selv anbefaler. Foto: Vera Lill Bjørkhaug

Dette er lurt å ha med på bilturen

Spesielt på vinterstid er det lurt å være forberedt på en nødsituasjon i fjellet. Uvær, snø og dårlig sikt kan gjøre at det blir kolonnekjøring, eller du kan ha et uhell med bilen.

Publisert Sist oppdatert

Hos Lundberg Bilservice AS i Heggelia er de enige om at det er en del utstyr som ikke bare er kjekt, men som også kan være nødvendig å ha i bakhånd, for den som ferdes ute på vinterveiene.

– Refleksvest må være i bilen, og ei god isskrape er en selvfølge, mener Sander Nilssen.

– Slepetau og startbooster kan også komme godt med, og jekk og reservehjul, supplerer Oskar Helgesen.

Begge de to er enige om at varme klær er lurt å ha i bilen, selv om dette ikke er noe de selv selger hos Bilxtra.

Daglig leder, Bjørn Ole Lundberg, er i tillegg opptatt av forebygging og å være i forkant av situasjonen.

– Da er det lurt å ha et kjøretøy som er godt vedlikeholdt og har fulgt serviceintervallene, sier han.

Han trekker fram Alron dieseltilsetning som lurt å fylle på bilen i vinterhalvåret for å hindre kondens i drivstoffet. Ellers anbefaler han reparasjonssett for dekk, i tilfelle punktering, noe som kanskje ikke er spesielt for vinterferdsel.

NAFs syv hjelpere

NAF presenterer i ei pressemelding en «vinterpakke» med det de anser som nødvendig sikkerhetsutstyr det anbefales alle å ha i bilen sin. Dette er sju «hjelpere» som de mener kan få plass i en mellomstor plastboks med lokk. Denne skal plasseres lett tilgjengelig slik at en får tak i utstyret i en nødsituasjon uten å måtte fjerne annen bagasje.

I tillegg til startbooster, isskrape, refleksvest(er) og varme klær eller pledd, som også gutta hos Bilxtra foreslo, mener NAF at ei lommelykt, en sammenleggbar spade og førstehjelpsskrin alltid bør ligge i bilen på vinteren.

Lurt med nødproviant

– Ta av store jakker når du kjører, slik at beltet sitter tett inntil kroppen. Men ha de varme klærne tilgjengelig, og om dere er flere i bilen er det lurt å ta med et pledd eller to. Ved kolonnekjøring kan det bli mye venting, så det er lurt å fylle på strøm eller drivstoff og ta med litt ekstra niste før man legger ut over fjellet, råder Jan Harry Svendsen, rådgiver hos NAF, i pressemeldinga.

I tillegg til den faste vinterpakken mener Svendsen veifarende bør tenke på å ha med varm drikke og mat, energibar eller liknende på bilturen – spesielt for de som skal til fjells.

Powered by Labrador CMS