HISTORISK: Henriette Steen blir historisk når hun om to uker ordineres til bataljonsprest her i Bardu kirke.
HISTORISK: Henriette Steen blir historisk når hun om to uker ordineres til bataljonsprest her i Bardu kirke.

Dette har aldri skjedd før i denne kirka

Det har tatt 189 år - nå blir Henriette den første.

Publisert Sist oppdatert

Bardu: Det er én ting som aldri har skjedd i Bardu kirke, selv om den har stått der i 189 år. Aldri før har det vært ordinert en prest i kirka.

Men nå skjer det. Nærmere bestemt søndag 28. januar. Da skal biskop Olav Øygaard ordinere Henriette Steen til bataljonsprest. Steen skal være bataljonsprest i Sanitetsbataljonen på Setermoen.

Hun har hatt praksisperioden sin som student i Bardu, og nå ordineres hun altså i en seremoni i kirka siste søndag denne måneden.

– Dette er stort

At det er den første presteordinasjonen i kirka, synes Henriette Steen er ekstra spesielt. Hun innrømmer at det medfører en aldri så liten prestasjonsangst.

– Akkurat det hadde jeg jo ikke trodd da, men jeg synes jo at det blir ekstra stort. Presteordinasjon er en stor begivenhet, og jeg tror det kan komme mye folk i kirka. Det er veldig hyggelig, sier Steen.

Sjekket

Kirkeverge Kjersti Lunde sier at menigheten i Bardu har sjekket sine egne registre og snakket med bispekontoret for å finne ut om det har vært ordinasjon av prest i Bardu kirke tidligere.

– Vi har også sjekket med bygdefolk, blant annet på Facebook, og vi har sjekket Statsarkivet. Men vi har ikke funnet at det har vært ordinasjon av prest her tidligere. Det har vært flere innsettelser av feltprester og vigsling av kantor, men altså ingen presteordinasjon selv om kirka altså er nesten 200 år gammel, sier Lunde.

Spesielt forhold

Henriette Steen har vært i Bardu før. Våren 2014 hadde hun en femukers praksisperiode i kirka da hun gikk siste år på presteutdanninga. Da bodde hun i Målselv og ønsket seg til Bardu kirke. Hun har aldri angret på at hun valgte Bardu, og de fem ukene hun var i kommunen, er også en av hovedårsakene til at hun nå velger å bli ordinert i kirka på Setermoen.

– Da jeg kom til Bardu i 2014, ble jeg veldig godt mottatt her. Jeg syntes med en gang at folk i bygda var utrolig flott, og det var mye folk i kirka. Jeg vil si at det var en kjempegod og stor og fin opplevelse å få være prest i Bardu i de fem ukene. Jeg fikk et godt forhold til folket i bygda og til kirka, sier Henriette Steen.

Det hører med til historien at hun den gang var sterkt ønsket som prest i Bardu. Bygda manglet prest, og Steen ble oppfordret til å søke jobben.

Ønskejobb

Men hun og familien flyttet igjen. Henriette Steen og mannen hennes har begge yrkeskarrierer i Forsvaret, og ferden bar bort ifra Indre Troms og sørover til Oslo. Nå, snart fire år etter at hun hadde praksis i Bardu kirke, kommer hun tilbake.

– Når jobben som feltprest her på Setermoen ble ledig, tenkte jeg at den jobben vil jeg ha. Jeg hadde allerede da tenkt at dersom jobben ble ledig, ville jeg kunne komme hjem igjen. For jeg føler meg virkelig hjemme her. Og så fikk jeg jobben. 1. august flyttet vi nordover, og nå skal vi flytte til Bardu, sier Steen.

Hun er opprinnelig fra Tjeldsund, og hun innrømmer at det nok er noen som synes at hun burde ordineres i kirka i Tjeldsund.

– Men det er denne kirka her i Bardu jeg har et forhold til. Det er her i Bardu jeg jobber, og det er her i Bardu jeg skal bo. Det er i denne kirka jeg trives. Dessuten ligger jo kirka midt i mellom Tjeldsund og Tromsø der vi har slekt dersom de ønsker å komme på ordinasjonen, sier Steen og smiler.

42-åringen var ferdig med presteutdanningen sin for tre år siden. Hun har overtatt som bataljonsprest etter Annika Larsen.

Powered by Labrador CMS