Full planlegging før barnehagestart på mandag:

BLIR BRA: Kommunalsjef i Målselv, Erik Myre, er sikker på at det blir bra å få ungene tilbake i barnehagene igjen. Foto: Kari Anne Skoglund (Arkiv)
BLIR BRA: Kommunalsjef i Målselv, Erik Myre, er sikker på at det blir bra å få ungene tilbake i barnehagene igjen. Foto: Kari Anne Skoglund (Arkiv)

– Dette skal vi få til

MÅLSELV: Det er mye som skal på plass før barnehagene åpner på mandag. I Målselv regner de med å ha redusert åpningstid den første uka.

Publisert Sist oppdatert

Før påske ble det klart at alle barnehagene i landet åpner mandag 20. april. Onsdag denne uka la utdanningsdirektoratet ut smitteveilederen som er blitt til i samarbeid med Folkehelseinstituttet, og nå planlegges det på spreng i barnehager over det ganske land for å kunne ta imot barna på mandag. Regjeringa har gitt rom for å utsette åpninga til 27. april for de barnehagene som ikke klarer å bli klare til førstkommende mandag, men i Målselv åpnes alle barnehagenes dører etter helga.

– Vi hadde møter i går kveld og fortsetter i dag, og mener å være klare på mandag til å åpne, sier kommunalsjef Erik Myre.

Gjennomførbart

Torsdag har han brukt hele formiddagen på møter med styrerne i barnehagene, og resten av dagen blir det møter og planlegging innad i hver barnehage. Sjøl om ikke alt er i boks riktig enda, er Myre klar på at barnehagedagene ikke blir som vanlig med det første.

– Den første uka, mens vi prøver oss fram og finner ut av ting, kan det være at vi kjører med redusert åpningstid. Det er veldig nytt, og vi må erfare oss, sier Myre.

I veilederen anbefales det tre barn per voksen for småbarn under tre år, og seks barn per voksen for de eldre barnehagebarna. Barna må også deles opp i mindre, faste grupper som ikke skal blande seg med hverandre. Man kan endre sammensetninga av gruppa ved behov, men ikke oftere enn ukentlig. Det må i så fall endres etter ei helg, slik at det er minst to dager uten kontakt mellom barn og ansatte. En voksen bør ta imot barna utendørs, og barna må være kledd i uteklær når de kommer til barnehagen. Barna må vaske hendene før de kommer i barnehagen, og de må også vaske hendene når de kommer hjem igjen. Naturligvis vil de også vaske hendene flere ganger i løpet av barnehagedagen. Det oppfordres også til å være utendørs så mye det lar seg gjøre. Om et barn eller en ansatt i barnehagen er syk, må de være hjemme. Myre mener anbefalingene er gjennomførbare, sjøl om det kan bli noen utfordringer.

– Det vil komme til å utfordre oss på bemanningssida hvis noen blir syke. Det er veldig lav terskel for å ikke være i barnehagen. Da må vi i verste fall stenge små enheter hvis vi mangler folk, men i utgangspunktet tror vi det blir å gå fint, sier Myre.

Fordele henting og bringing

Myre forklarer at det blir mye mer handvask og vasking av overflater i barnehagene, og at ungene skal prøve å holde mest mulig avstand i spisesituasjoner og garderober. Sia det er ønskelig at foreldrene leverer barna uten å gå inn i barnehagen, ser Myre for seg at barnehagene må fordele bringe- og hentetidene så ikke alle kommer samtidig. Det er flere som bekymrer seg for at det er for tidlig å åpne barnehagene nå, også i Målselv. Sjøl om ingen har kommet med formelle bekymringer om dette, er det noen som har antyda på at de er usikre.

– Vi må bare forholde oss til det som er av ekspertise på området og som sier at dette blir trygt, sier Myre.

– Dette blir bra

Unger som er i risikogruppa eller bor i en husstand hvor noen er i risikogruppa, skal ikke møte opp i barnehagen enda. Disse husstandene skal heller ikke betale for barnehageplass så lenge ungene er hjemme. Når det kommer til småtrinnet som åpner 27. april, kan Myre fortelle at de allerede har starta planlegginga av skoleåpninga i Målselv. Mandag er det anslått at det vil komme en veileder til skoleåpninga. Myre regner med det blir mange likheter med barnehageveiledninga, og fredag vil de derfor planlegge videre med den som utgangspunkt fram til den nye veilederen kommer. Skolebussene vil gå som normalt. Myre er trygg på at de vil tilby en sikker barnehagehverdag og etter hvert skolehverdag for ungene i Målselv. De ansatte i barnehagene og skolene har kasta seg rundt og jobba hardt for at det er trygt for ungene og dem selv.

– Dette skal vi få til, og dette blir bra, sier Myre.

Full planlegging i Balsfjord

Også i Balsfjord har torsdagen gått til å drøfte veilederen og planlegge mandagens åpning. Rådgiver oppvekst, Synne Gjerdrum, forklarer at både de kommunale og private barnehagene i kommunen har et godt samarbeid. Torsdag møttes nettverket over lyd og bilde for å gå gjennom veilederen punkt for punkt, snakke om utfordringer og hvordan de ulike barnehagene skal løse dem.

– Barnehagene har ulike forutsetninger i størrelse på barnegrupper og størrelse på lokalet, sier Gjerdrum.

Etter nettverksmøtet var det tid for et møte med smittevernoverlegen som svarte på alle praktiske spørsmål de hadde. Resten av torsdagen hadde hver enhetsleder møte med personalet sitt.

– De planlegger og organiserer for harde livet så det skal være klart for mandag. Vi får signaler på at vi skal være så normale i drift som vi kan, sier Gjerdrum.

Skal få kos

Hun forklarer at de skal ta ekstra forholdsregler og følge retningslinjene i veiledninga.

– Samtidig må vi være realistiske og legge oss på et nivå som er gjennomførbart. Vi kan ikke nekte barn å leke og klemme på hverandre, og de må selvfølgelig få kos og trøst når de trenger det, sier Gjerdrum.

Barnehagene har ikke vært stengt for ungene som har foreldre i samfunnskritiske yrker, og det er derfor innarbeid ei god rutine rundt det å vaske hendene etter å ha trøsta et barn, å vaske hendene før man går ut og når man kommer inn igjen og å vaske lekene etter bruk. Nå skal behovet kartlegges slik at de kan lage rutiner for henting og bringing. Som i Målselv, skal man prøve å levere barna utendørs i størst mulig grad.

– De små barna som trenger å bli levert inni gangen og vinke i vinduet, skal selvfølgelig få det. Alle slike hensyn skal vi ta. Det skal skje på barnas premisser og smittevernfaglige premisser, sier Gjerdrum.

Tar bekymringer på alvor

De har fått henvendelser fra foreldre om hvorvidt det er trygt å sende barn med for eksempel astma i barnehagen. Gjerdrum forklarer at de aller fleste barn, selv med kroniske sykdommer, kan møte i barnehagen. I veilederen står det hvilke grupper som ikke kan starte i barnehagen riktig enda.

– Vi skal ta det på alvor at folk er bekymra og redde, men samtidig skal vi ha tillit til de som sitter med kunnskapen. Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med barnehagen sin om de har spørsmål og bekymringer, så kan de diskutere det i samråd med lege, sier Gjerdrum.

Hun mener det er bra at barnehagene får gjenåpne for alle.

– Det er veldig positivt å få åpna barnehagene igjen, og for ansatte, barn og foresatte å få en mer normal hverdag enn vi har hatt. Jeg vet det er krevende å få endringer, særlig for de sårbare barna. Vi er veldig klare og har veldig mange gode løsninger, forsikrer Gjerdrum.

Da Nye Troms ringte Bardu torsdag formiddag, var barnehaglig rådgiver Berit Carho opptatt med møter med barnehagene i kommunen. Sia veilederen kom onsdag ettermiddag, måtte de bruke torsdagen til å diskutere den og finne løsninger. Carho kunne derfor ikke si noe om hvordan Bardu løser barnehageåpninga på mandag.

Fakta om barnehageveilederenI

Hjemme ved sykdom:

  • Barn og ansatte kan ikke komme i barnehagen når de har symptomer på sykdom.
  • Barn eller ansatte som har bekreftet covid-19 må være i isolasjon. De som har nærkontakt med noen, for eksempel i samme husstand, skal være i karantene.
  • Ved luftveisinfeksjon må barn og voksne ha vært symptomfrie i minst ett døgn før de kan komme tilbake.
  • Hvis et barn blir sykt i barnehagen, skal det holdes på et eget rom eller ute med en ansatt og hentes så snart som mulig.
  • Foreldre som har luftveissymptomer, er i karantene eller isolasjon, skal ikke levere/hente barna i barnehagen.

Kan møte i barnehagen:

  • Om man har pollenallergi og får kjente symptomer, kan man møte i barnehagen.
  • Barn som har rennende nese uten andre symptomer på luftveisinfeksjon kan være i barnehagen såfremt de er friske.

Tetthet i grupper:

  • Barnehagen bør etablere små, faste grupper som skal være sammen ute og inne.
  • Det foreslås tre barn per voksen for de yngste (under 3 år) og seks barn per voksen for de eldste barnehagebarna.
  • Gruppen kan bytte sammensetning ukentlig etter en helg.
  • Det legges vekt på at ansatte må gi barna nærkontakt. Men ansatte bør vaske hender etter kos og trøsting.

Lokaler/ute:

  • Ta i bruk større lokaler der det er mulig.
  • Sørge for at alle barn har egen sitteplass ved mat eller aktiviteter der de sitter, med avstand mellom barn.
  • Unngå trengsel på vei inn og ut av barnehagen og på toaletter.
  • Økt bruk av utetid. Lekeplassen kan deles i soner
  • Begrense antall barn som er ute samtidig.

Starten og slutten av dagen:

  • Planlegge ulike oppmøte- og hentetider for å unngå trengsel
  • Foresatte skal ikke bli med inn i barnehagen hvis ikke det er nødvendig. Barnets behov for trygghet skal likevel veie tyngst.
  • Eventuelt kan barna leveres og hentes hos ansatt ved inngangen.
  • Barna kan møte i utetøy for å kunne starte dagen ute der dette er mulig.
  • Bruk av offentlig transport til og fra barnehage begrenses der det er mulig.

Mat og gjenstander:

  • Barna skal ikke dele mat og drikke
  • Mat skal serveres porsjonsvis.
  • Barna bør spise i smågruppene, og gruppene bør spise til forskjellig tid. Bord og stoler vaskes etter hver gruppe.
  • Barn skal ikke bidra med å tilberede mat.
  • Begrens deling av materiell, som tegnesaker, saks, viskelær, blyantspisser, nettbrett og lignende.
  • Leker skal ikke deles mellom smågruppene før de er rengjort.
  • Leker skal ikke tas med hjemmefra. Kosedyr eller lignende må holdes begrenset til det enkelte barn, for eksempel ved soving.

Ansatte:

  • Holde avstand (minst 1 meter) til kolleger i de andre gruppene.
  • Begrense fysiske møter og pauser der flere samles. Videokonferanser der det er mulig.
  • Unngå håndhilsning og klemming.
  • Unngå bruk av ringer og håndsmykker på jobb.
  • Felles nettbrett, datamaskiner/tastaturer må vaskes av etter bruk.
  • Være ekstra oppmerksomme på hygiene rundt kjøkken/spiserom.
  • Begrense bruk av offentlig transport til og fra arbeidsplassen der det er mulig.
  • Unngå at ansatte jobber i ulike barnehager samme dag.
  • De som jobber i flere barnehager, må få opplæring i lokale rutiner på hvert sted.
  • Spesielle tjenester som PPT, logoped og andre skal følge basale smittevernrutiner, men kan ellers jobbe som normalt.

Faktaboks laget av NTB

Powered by Labrador CMS