Til tross for nedbemanning, kritikk og tegn på uro i Midt-Troms museum:

POSITIV: Museumsdirektør Lisa Gay Bostwick føler seg positiv med tanke på fremtida til Midt-Troms Museum. Hun tror de skal unngå å måtte nedbemanne mer, og ser at mye faller på plass for museets prosjekter. (Arkivoto: Andrea S. Nilssen)
POSITIV: Museumsdirektør Lisa Gay Bostwick føler seg positiv med tanke på fremtida til Midt-Troms Museum. Hun tror de skal unngå å måtte nedbemanne mer, og ser at mye faller på plass for museets prosjekter. (Arkivoto: Andrea S. Nilssen)

Direktøren ser lyst på framtida

MÅLSELV: 2017 har vært et år preget av uro rundt nedbemanning og kritikk for dårlig vedlikehold av bygningsmasser for Midt-Troms museum. Nå føler museumsdirektør Lisa Gay Bostwick at mange brikker begynner å falle på plass for museet.

Publisert Sist oppdatert

Det har skjedd mye rundt Midt-Troms museum de siste månedene. I mars ble det kjent at museet må nedbemanne, og som et resultat ble blant annet arbeidsstokken i Balsfjord halvert. I juni gikk lokalbefolkninga ut i avisen med et varsko angående tilstanden på Aursfjordsaga. I samme sak kunne museumsdirektør Lisa Gay Bostwick fortelle at de har forfall på bygninger i alle ni kommuner fordi museet ikke har nok midler til å ta vare på dem. Noen dager senere fikk museet kritikk av barduordfører Toralf Heimdal som mener at de må trappe ned på snevre prosjekt og heller fokusere på viktige historiske bygg. Han viste til fjøset på Bardu bygdetun som står til forfall, og uttrykte at han ønsker en klarere strategi fra museet. I tillegg har Nye Troms fått innblikk i en bekymringsmelding fra en tidligere ansatt angående måten museet driftes på. Tilsynelatende kan det virke som det har vært mye uro rundt Midt-Troms Museum i år, noe museumsdirektøren avkrefter.

– Det er ingen uro, vi har normal drift. Nedbemanninga har ført til at vi er mer strømlinjeformet enn før. Vi er en ren kompetansebedrift til de grader, sier Bostwick.

Hun legger ikke skjul på at det har vært uro innad i organisasjonen i forbindelse med nedbemanninga, men viser til at dette er naturlig i alle organisasjoner som må ta slike grep. Likevel føler hun at reduksjonen i arbeidsstokken har gått greit, og at det ikke har vært en stor omstilling for museet å bli færre ansatte.

– Det er ikke en artig prosess å gå gjennom. Men vi er en moden og velfungerende institusjon som lærer å gjøre det når det er nødvendig. Vi håper det ikke skjer igjen, sier Bostwick.

Ulike museumsoppgaver

Hun forklarer at det er mye som faller på plass for museet nå. Nylig har de fått to millioner kroner til Barnemuseet på Finnsnes, og fortsatt søker de på alt som kan søkes på av midler til andre prosjekter i museets dekningsområder. I tillegg dannes det nye venneforeninger og dameforeninger i museets dekningsområde. Brostwick stiller spørsmål ved Heimdals kritikk om snevre prosjekter og innrømmer at det er frustrerende at mange definerer museumsvirksomhet som vedlikehold av gamle bygninger. Etter kritikken fra Heimdal har Bostwick undersøkt aktivitetsnivået deres i Bardu og regnet ut at 50 prosent av bygningsvernprosjektene har vært gjort i Bardu.

– Midt-Troms museum har en klar strategi, og den jobber vi veldig godt med. Hvis jeg ser tilbake på prosjekter jeg har gjennomført, er det de som har gjort at vi kan ta vare på det vi har tatt vare på de siste seks årene, sier hun.

Bostwick minner om at da museet ble dannet, ble det vedtatt at det skal være et natur- og kulturhistorisk museum. Når de får bevilgning fra staten og fylkeskommunen, er de nødt til å rapportere hva pengene er brukt til. Ett av kriteriene er at de må ha aktiviteter innen formidling.

– Vi skal forvalte, formidle, forske og fornye. Vi er en samfunnsaktør som skal bidra til virksomhet og utvikling i samfunnet vi er en del av, sier Bostwick.

Hun forklarer at midlene de får, er knyttet opp til alle aspekter av museet. Dersom de kun bruker midlene på vedlikehold av gamle bygninger, kan de risikere å miste bevilgninger.

– Jeg vil understreke at vi mener den lokale identiteten bygdetunene representerer, er kjempeviktig. Vi søker og søker for å få midler til å ivareta dem, sier Bostwick.

Tas på alvor

Hun setter derfor stor pris på venneforeninger og historielag som jobber for å ta vare på kulturarven, både bygninger, gjenstander og fotografier. Museet består nå av kun 11 ansatte, og Bostwick forklarer at det derfor er viktig for dem å kunne spille på lag med de ulike foreningene. Hun er håpefull for museets framtid og ser ikke for seg at de blir nødt til å nedbemanne mer.

– Jeg ser bare lyst på framtida, sier museumsdirektøren.

Styreleder Per Gunnar Cruickshank ser også lyset i tunellen og har tro på at de skal slippe å kutte mer i arbeidsstokken. Med samme størrelse på bevilgningene hvert år, men en økning i lønn og pensjon hvert år, har ikke regnestykket gått opp.

– Nå har vi tatt ned drifta, så vi tror vi skal være bra rustet, sier styrelederen.

Cruickshank forklarer at kommunene er flinke til å gi midler, mens både fylkeskommunen og staten holder hardere rundt pengeboka si. Han mener de ansatte gjør en god jobb og strekker seg langt, men ønsker at ildsjeler, kommuner og venneforeninger må komme mer på banen. Museet takker heller ikke nei dersom næringslivet ønsker å sponse vedlikehold på noen av byggene.

– Er det en stor bedrift som ønsker sitt preg på for eksempel Aursfjordsaga, så tar vi imot. I nøden må man bare tenke seg om, sier Cruickshank.

Både Cruickshank og Bostwick tar bekymringsmeldinga fra en tidligere ansatt alvorlig, og den er tatt opp til diskusjon i styret.

– Vi anser ikke momentene som kommer frem i den meldinga som katastrofale. Det pekes mot noen momenter vi dels hadde sett, men styret ser ikke alt, sier Cruickshank.

Han forklarer at han ikke klarer å følge alt godt nok opp bestandig, og at styret setter pris på innspill fra de ansatte. Cruickshank har ikke fått tilbakemelding fra andre ansatte om uroligheter ved drifta, og han opplever det heller ikke som at det er uro i organisasjonen som følge av nedbemanninga.

– Jeg kan ikke peke på noe ugreie. Jeg blir alltid oppløfta av å møte de ansatte og diskutere med dem, sier Cruickshank.

Powered by Labrador CMS