SOSIAL: Dyreparksjef Jens-Kristian Dybwad har fått god kontakt med de nye beboerne i parken. Foto: Polar Park
SOSIAL: Dyreparksjef Jens-Kristian Dybwad har fått god kontakt med de nye beboerne i parken. Foto: Polar Park

Disse sjarmtrollene har vært "savnet" i dyreparken i fem år - nå er yndlingene tilbake igjen

BARDU: Polar Park i Salangsdalen har mange sjarmtroll. Men det er ikke mange av dem som kan sjarmere mer enn sosialiserte fjellrever. Nå er fire nye rever kommet på plass i parken.

Publisert Sist oppdatert

– Endelig, sier parksjef Jens-Kristian Dybwad.

Han innrømmer glatt at dyreparken har savnet fjellrevene. Sist parken hadde fjellrever var de nemlig sosialiserte at de la beslag på en betydelig andel av besøkene av både store og små inne i innhegningen. De som har besøkt fjellrevene i parken har fått en helt spesiell kontakt med dyrene. Ofte tok de til og med plass oppe på skuldrene til besøkende og lot seg villig vekk fotografere.

Savnede sjarmtroll

Derfor har det vært et savn. Men nå er altså fire nye på plass - og Dybwad slår fast at de nye fjellrevene helt sikkert kommer til å erstatte de forrige på en god måte. Han sier de har funnet seg godt til rette i parken allerede, og sjarmerer ansatte og besøkende i søkk og kav.

– Disse er jo ganske store allerede. De ble født i vår. De andre vi hadde i parken hadde vi fra de var født, så de lot seg lett sosialisere. Vi får se om de lar seg sosialisere på samme måte disse også, sier Dybwad.

Dyreparksjef Jens-Kristian Dybwad har fått god kontakt med de nye beboerne i parken.

Kontakten er det uansett ikke noe å si på. Han har selv vært inne i innhegningen og hilst på dyrene. De søker kontakt, og virker svært trygge.

Fra Tyskland

Det er over fem år siden parken sist hadde fjellrever. De var veldig populære, og har vært etterspurt. Parken har jobbet intenst med å få nye på plass.

– Disse revene har vi fått fra Tyskland, fra en dyrehage i Bremerhaven. Det har tatt litt ekstra tid å få fjellrev på plass igjen i parken. Vi måtte bygge et nytt hegn til dem. I tillegg tok det litt ekstra tid med godkjenning av innførsel.

Det forteller Stig Sletten som er dyreansvarlig i parken. Han forteller at revene er som rever flest - nysgjerrig på alt som skjer i nærområdet.

Spent

– De var ganske mørke i pelsen i starten disse, og vi er spente på om de blir helt hvite eller ikke nå i vinter. Det ser ut som de endrer farge, men det kan også bare være ønsketenkning, sier Jens-Kristian Dybwad.

Det er slik at fjellreven finnes i to fargevarianter, hvit og blå. Hvitreven er ensfarget hvit om vinteren med unntak av noen mørke hår på haletuppen, mens sommerpelsen er gråbrun. Den blå varianten er ensfarget hele året - om vinteren er den mørkebrun til lys blågrå og om sommeren er den sjokoladebrun. Den hvite varianten er det flest av.

Første vinter

Dybwad sier at dyrene kom i forrige uke, rett etter at temperaturen var helt ned mot minus 30 i parken.

– Og bra var det. Nå får de tid til å akklimatisere seg før vinterkulda kommer tilbake. Dette blir jo deres første ordentlige vinter, sier Dybwad.

Fjellreven, som har sin utbredelse i arktiske strøk, har en ekstremt tykk vinterpels med tett underpels og lange dekkhår. Gjennomsnittlig levealder for dyret er bare tre til fire år, men i fangenskap kan de bli opptil 14 år. De blir kjønnsmodne allerede i sitt første leveår, men får sjelden valper før tispene er passert to år. Den har kort snute og små avrundede ører.

Parken har hatt fjellrever før. De er et populært innslag i dyreparken i Salangsdalen.

Den har mindre kroppsstørrelse enn sin nære slektning rødreven. Normal vekt på fjellrev ligger mellom 2,5 og 5 kilo. Lengden på dyrene er mellom 55 og 60 centimeter, pluss halen som er halvparten så lang som kroppen - 28 centimeter.

Powered by Labrador CMS