Markerer barnehagedagen:

FRA VINTER TIL SOMMER: Normalt på denne tiden av året bruker ungene dagene i barnehagen til lek ut i snøen. Tirsdag og resten av barnehageåret blir det innsekter som vil oppta ungene i Moan barnehage. Foto: Leif A. Stensland
FRA VINTER TIL SOMMER: Normalt på denne tiden av året bruker ungene dagene i barnehagen til lek ut i snøen. Tirsdag og resten av barnehageåret blir det innsekter som vil oppta ungene i Moan barnehage. Foto: Leif A. Stensland

Disse smårollingene skal studere noen som er enda mindre

STORSTEINNES: Tirsdag 9. mars markeres barnehagedagen over hele landet. I Moan barnehage på Storsteinnes blir insekter tema denne dagen og resten av barnehageåret.

Publisert Sist oppdatert

Slagordet i år er «Små steg for kloden» der barnehagenes arbeid med natur og miljø skal synliggjøres for beslutningstakere, foreldre og for samfunnet generelt.

Stort engasjement

– Prosjektet med insekter hadde vi tenkt å ha til sommeren. Det er litt ute av sesong med insekter nå på vinteren, men det er greit å begynne å lære om innsekter allerede på denne tiden av året. Med det store engasjementet ungene har vist så bestemte vi oss for å ha innsekter som tema både på barnehagedagen og resten av barnehageåret, sier Ann Elin Steen.

Sammen med Cathrin Soini kan hun fortelle at ungene allerede har fått se filmer om viktigheten av å ta vare på innsekter da de har sin funksjon i næringskjeden.

– Vi har også hatt besøk av Kjetil Åkra fra Fjordmuseet som hadde med eksemplarer av både innsekter og edderkopper. Ungene var veldig engasjerte og fortalte selv om innsekter de hadde fanget. Her fikk de lære at forskjellen på innsekter er at innsekter har seks bein, mens edderkoppen har åtte, forteller de.

Normalt på denne tiden av året bruker ungene dagene i barnehagen til lek ut i snøen. Tirsdag og resten av barnehageåret blir det innsekter som vil oppta ungene i Moan barnehage.

Nyttig lærdom

De legger til at også biblioteket har vært svært behjelpelig med å skaffe materiell som handler om innsekter, i hovedsak bøker om temaet.

– I barnehagens formålsparagraf står det at barn skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Og i vår rammeplan heter det at bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er en forutsetning for å ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det. Barnehagen har derfor en viktig oppgave i å fremme verdier, holdninger og praksis for mer bærekraftige samfunn. Dette gjør vi gjennom bruk av naturen og nærmiljøet, læring om etikk, og bruk av forming, musikk og språk. Ja, på dette insekt-prosjektet er vi er innom alle syv fagområder, sier Soini.

Aktiviteter

Inne i barnehagen var det ivrige unger som mer enn gjerne viste fram noe av innsektene de hadde laget av ulike materialer i forbindelse med temaet de tydelig var veldig opptatte av.

– Barnehagedagen her i Moan barnehage blir mest en aktivitetsdag med innsekt som tema, men prosjektet skal som sagt fortsette ut barnehageåret. Deriblant skal ungene få se nærmere på bikuber og lære om viktigheten av å ta vare på humla og andre insekter, avslutter Ann Elin Steen.

Powered by Labrador CMS