KJØPER: Rådmann Håvard Gangsås og Bardu kommune har behov for å kjøpe opp flere boliger. Foto: Knut Solnes
KJØPER: Rådmann Håvard Gangsås og Bardu kommune har behov for å kjøpe opp flere boliger. Foto: Knut Solnes

Dobler boligoppkjøpet

BARDU: Rådmannen i Bardu har bedt om en fordobling av rammen for kommunalt kjøp av leiligheter på Setermoen. Det sa formannskapet ja til.

Publisert Sist oppdatert

Saken kom opp i går i formannskapet. Det var lagt opp til bruk av 5 millioner til investeringer i leiligheter i år. Men rammen holder ikke, og rådmannen ba om at den ble økt med 6 millioner til 11 millioner.

Altså mer enn en fordobling av det som kommunen har lagt opp til.

- Det er et stort behov for leiligheter til ansatte, og vi må ligge litt frampå med tanke på å kjøpe. Vi har folk som flytter tilbake til Bardu nå med familier, og vi har behov for å finne leiligheter til dem, sa Gangsås i formannskapet.

Selvfinansierende

Han understreket at posten er selvfinansierende, og han sa også at man ved lavere behov vil kunne selge leilighetene som nå kjøpes.

- Utleieavdelingen vår går rimelig greit, men vi ber altså om litt mer penger, sa Gangsås i formannskapet.

Han fikk politisk tilslutning i saka, og også ros for at kommunen tar tak for å løse boligproblemer.

Trenger boplass til nye leger

Blant annet har Bardu kommune nå behov for flere leiligheter til nye fastleger i bygda, og dette ble da også kommentert i formannskapet.

- Bardu kommune har stort behov for flere leiligheter til nye fastleger, som er en del av vår ALIS (Allmennlege i spesialisering) – program. Dette er en ordning som sikrer oss stabil tilgang på leger, og disse skal følge et opplæringsprogram over ca 5 år. Som følge av dette, har vi nå signert avtale med 3 nye fastleger, og vi har da behov for å styrke vårt boligtilbud ved kjøp av flere leiligheter. Utleiemarkedet i Setermoen sentrum, av denne typen er svært begrenset, og det er få om noen, leiligheter av denne type ledig i Setermoen sentrum, skrev rådmannen i saksframlegget sitt til møtet.

Han sa at med økte rammer på posten vil Bardu kommune nå kunne kjøpe tidsriktige leiligheter på Setermoen. Noe han tror er viktig for å sikre viktig kompetanse i ulike nøkkelstillinger i Bardu.

Fikk ros

Det ligger i kortene at Bardu kommune vil kjøpe nok en leilighet i Origo sameie som bygges nesten vegg i vegg med kommunehuset, samt en leilighet i Kirkemoveien der også kommunen har kjøpt leiligheter før.

Kommunen må ta opp et lån til de nye leilighetskjøpene. Men det er mulig dette lånebehovet vil bli lavere enn 6 millioner.

- Bardu kommune skal også selge noe eiendom, både fast eiendom, og næringstomter i 2018. Men det er ikke klart hvor stort dette vil bli. Dette vil trolig gi et lavere lånebehov slik at det blir lagt fram et revidert lånebehov senere i år. Vi er i en prosess for å fornye vår egen boligpark, opplyste rådmannen.

Høyres Lars Fossberg syntes låneopptaket var fornuftig på flere måter

- Pengene går jo egentlig til å få helsevesenet til å fungere. Jeg synes administrasjonen skal ha ros for tiltakene med tanke på legesituasjonen, sa han.

Ordfører Toralf Heimdal hadde omtrent samme fokus.

- Vi løser legekrisen. Dette er supert, og det bør framsnakkes, sa han.

Som kjent har Bardu vært i en legekrise der bare halvparten av legestillingene i høst var besatt. Nå har kommunen fått tak i nye leger.

Powered by Labrador CMS