FOLKELIV: Døler og byfolk kommer hvert år til dølamarkedet. Bildet er tatt i 2013. Foto: Malin C. S. Myrbakken.
FOLKELIV: Døler og byfolk kommer hvert år til dølamarkedet. Bildet er tatt i 2013. Foto: Malin C. S. Myrbakken.

Dølene inntar Tromsø

MÅLSELV: Til helga inntar dølene Tromsø når den årlige Døladagen går av stabelen. De ønsker gamle og nye kunder velkommen.

Publisert Sist oppdatert

Som alltid er det Dølakoret som er primus motor for Døladagen. Arrangementet har eksistert i over 30 år, og Bengt-Magne Luneng i Dølakoret forteller at dølenes inntakelse av Tromsø er en tradisjon som har blitt en viktig del av Dølakoret.

– Vi vet at det er folk som venter på at vi skal komme tilbake til byen. Vi har faste kunder og håper at nye skal komme til. Det er koselig å stå på torget og slå av en prat med både gamle og nye kunder, sier han.

Bakst og håndarbeid

Dølene inntar Tromsø kommende lørdag for å selge tradisjonell julebakst og tradisjonelt håndarbeid. Det innebærer alt fra lester til treprodukter.

– Vi har med oss masse bakevarer. Vi har bakt over 7000 smultringer, over 500 dølalefser og over 500 flatbrød. I tillegg har vi med oss elgkjøtt og småkaker i store kakeesker, slik at en kan få kjøpt alle syv sorter. Dette tilbyr vi til sultne tromsøværinger, og målet er at vi skal ha minst mulig med oss hjem igjen, sier Luneng.

17 stykker fra Dølakoret tar turen til Tromsø på lørdag, men også mange målselvdøler utenfor koret pleier å ta turen for å innta byen.

– Det pleier å være mange fra innlandet som kommer og er med på å skape stemning og på å lage litt liv, både på dagen og på kvelden. Det har vært tradisjon at et lokalt band spiller opp på Rorbua på kvelden, men i år skal det være på Skarven. Det pleier å være smekkfullt, sier han.

Sang og musikk

Dølakoret stiller med bål, bålkaffe og smaksprøver på torget i Tromsø lørdag, og kormedlemmene skal også ha på seg tradisjonelle klær fra Målselv. I tillegg blir det sang og musikk.

– Vi har samarbeidet med Sandnessund blandakor i 15 år. De representerer kystkulturen og stiller med fiskeprodukter på torget. På formiddagen holder vi en minikonsert sammen med dem på torget, da skal vi synge noen sanger, sier Luneng.

Powered by Labrador CMS