BRØT LOVEN: Kvinnen trodde hun kunne jobbe samtidig som hun var 100 prosent sykmeldt, og påsto hun var feilinformert av Nav. Foto: NTB/Scanpix
BRØT LOVEN: Kvinnen trodde hun kunne jobbe samtidig som hun var 100 prosent sykmeldt, og påsto hun var feilinformert av Nav. Foto: NTB/Scanpix

Dømt for trygdebedrageri

MÅLSELV: En kvinne er av lagmannsretten dømt til samfunnsstraff i 30 timer for grovt bedrageri, en mildere dom enn i tingretten.

Publisert Sist oppdatert

Saken ble anket etter dom i Senja tingrett, der kvinnen ble dømt til fengsel i 70 dager fordi hun over flere måneder var 100 prosent sykmeldt og samtidig jobbet uten å informere Nav om at hun var i nytt arbeid. Dermed mottok hun til sammen 234 600 kroner for mye fra Nav. Dessuten ble hun dømt til å betale saksomkostninger på 1500 kroner.

Anken til Hålogaland lagmannsrett gikk på bevisbedømmelsen og skyldspørsmålet for straffutmålingen. Påtalemyndigheten la ned påstand om fengsel i 60 dager, mens forsvareren la ned påstand om frifinnelse.

Vedkommende hevdet at hun ved flere anledninger hadde spurt Nav over telefon om hun kunne jobbe samtidig som hun var sykemeldt, og sa hun hadde fått til svar at det var mulig.

Hun erkjente at hun ikke informerte Nav om arbeidsforholdet hun gikk inn i mens hun var sykmeldt. Da dette ble oppdaget, stoppet Nav utbetaling av sykepenger. Tiltalte tok da kontakt med Nav og etterlyste pengene. Hun fortalte at hun ikke forsto at hun ikke kunne jobbe når hun var sykmeldt, og at hun hadde snakket med Nav kontaktsenter og fått beskjed om at det var ok. Hun mente seg feilinformert og påsto hun aldri hadde ment å gjøre noe galt.

Grovt bedrageri

Lagmannsretten fant det bevist at tiltalte, ved å unnlate å oppgi at hun hadde arbeidsinntekt, hadde forledet Nav til å utbetale mer i sykepenger enn hun hadde krav på. Siden beløpet var på over 100 000 kroner, er det å anse som grovt bedrageri.

Men ut fra en samlet vurdering fant lagmannsretten ikke å kunne utelukke at tiltalte på gjerningstidspunktet trodde at hun ikke trengte å melde fra til Nav om at hun var begynt i nytt arbeid, og at hun ikke forsto at deler av utbetalingene fra Nav var uberettiget. Retten fant dermed at tiltalte ikke kunne dømmes for forsettelig trygdebedrageri.

Derimot fant retten det bevist at tiltalte har opptrådt grovt uaktsomt. Alt i alt førte anken til lagmannsretten til en mildere dom enn i tingretten – også på grunn av lang saksbehandlingstid. Kvinnen ble dømt til samfunnsstraff i 30 timer med en gjennomføringstid på 90 dager. Dessuten slapp hun sakskostnader.

Powered by Labrador CMS