TO ELLER FEM TURER: I likhet med klagesaken om skuterkjøring i Sørdalen går nå denne til endelig behandling hos Miljødirektoratet. Foto: Terje Tverås (illustrasjon)
TO ELLER FEM TURER: I likhet med klagesaken om skuterkjøring i Sørdalen går nå denne til endelig behandling hos Miljødirektoratet. Foto: Terje Tverås (illustrasjon)

Dragkamp om to, tre eller fem skuterturer til Geavdna

BARDU: Styret i Rohkunborri nasjonalpark har gitt Bardu jeger og fisk tillatelse til fem turer med snøskuter til hytta ved Geavdna. Fylkesmannen vil bare tillate to turer og har klaget på vedtaket.

Publisert Sist oppdatert

Bardu jeger- og fiskerforening søkte nasjonalparkstyret og Bardu kommune om dispensasjon til å kjøre med snøskuter 5–10 turer til hytta ved Geavdnajávri vinteren 2020. I det opprinnelige vedtaket i januar la forvalteren til grunn at BJFF ikke hadde dokumentert behov for mer enn to turer og innvilget derfor kun to turer 1. februar i et delegert vedtak. Foreningen påklaget deretter vedtaket.

Bardu jeger og fisk mente at to turer, slik Fylkesmannen går inn for, er for lite. Det skal kjøres opp bensin til drift av båtmotorer og aggregat, gass til kokeapparater og kjøleskap i to avdelinger, samt forbruksmateriell. Noen ganger må motorer eller båter tas ned for å repareres for så å bli kjørt inn igjen samme sesong.

Dessuten ligger hytta værhardt til, slik at de ikke vet om det har skjedd ting ved hytta før de har vært der oppe på den første turen. Det kan derfor bli aktuelt å kjøre ekstra materiell, som vinduer, takplater, pipebeslag blant annet, for å holde den i bruksmessig stand.

Klaget

Nasjonalparkstyret tok klagen til følge og omgjorde vedtaket i mars til å gjelde inntil fem turer til drift og vedlikehold av hytta hvert år. Dispensasjonen skulle gjelde for inntil to snøskutere per tur. I vurderingen skrev styret at vilkårene for at Bardu kommune foreslo betydelig utvidelse av nasjonalparken, var at den tradisjonelle bruken ikke skulle begrenses av vernevedtaket.

Fylkesmannen i Troms og Finnmark påklaget i april det omgjorte vedtaket fattet av nasjonalparkstyret. I klagesaken som styret deretter behandlet i juni, var innstillingen fra nasjonalparkforvalteren da tre turer. Men styret opprettholder det forrige vedtaket og gir tillatelse til fem turer, i tillegg til at noen av punktene i fylkesmannsklagen delvis tas til følge.

Fikk forsikringer

I vurderingen til styret skriver de at det er tilnærmet umulig å gjøre en faglig vurdering av konsekvenser knyttet til naturmangfold om det innvilges inntil 2, 3 eller 5 turer, men at det ligger fast i forarbeidene og gjennom verneprosessen at gjeldende dispensasjonspraksis skulle fortsette som før vernet. Bardu kommune ville aldri ha akseptert et vernevedtak uten at dette ble videreført, mener styret. Fylkesmiljøvernsjef Knut M. Nergård forsikret Bardu kommune gjentatte ganger i løpet av prosessene at forutsetningene for den tradisjonelle motorferdselen på snøskuter ikke på noen måte skulle endres som følge av vernevedtaket. Dette omfattet både ferdsel i forbindelse med isfiske, transport i forbindelse med båtvedlikehold og transport av utstyr til hytter innenfor verneområdet. Transporten skjer etter bestemte traseer og foregår innenfor rammer som tar hensyn til verneverdier og andre brukerinteresser, slik forutsetningene i verneplanen var ved opprettelsen, heter det i begrunnelsen.

Nasjonalparkstyret sendte dermed klagesakene til Miljødirektoratet for endelig behandling. Men direktoratet meldte tilbake 3. juli at vedtaket til nasjonalparkstyret regnes som nytt enkeltvedtak etter at styret tok Fylkesmannen delvis til følge, og at vedtaket derfor ikke skal klagebehandles av direktoratet. Som enkeltvedtak gjelder på nytt tre ukers ordinær klagefrist for sakspartene. Om det ikke kommer inn ny klage innen fristen, blir styrets vedtak stående.

Powered by Labrador CMS