Det gjelder å sette seg mål:

NM-KLARE: Andrine Horvli og hestene hennes Marcello og Catch Me if You Can (Catch) er klare for å trene til NM i dressur. Foto: Maren Sofie Larsen
NM-KLARE: Andrine Horvli og hestene hennes Marcello og Catch Me if You Can (Catch) er klare for å trene til NM i dressur. Foto: Maren Sofie Larsen

Drar til dressur-NM med to hester

MÅLSELV: 17 år gamle Andrine Horvli og hestene hennes Catch og Marcello, er klar for å konkurrere i norgesmesterskapet i dressurridning for juniorer.

Publisert Sist oppdatert

Dressur kan bli sammenlignet med kunstløp, der formålet er å ha en rolig og smidig hest, som skal utføre et program som er valgt ut på forhånd i balanse med sin rytter. I programmet er det diverse øvelser som skal bli vist frem, som gjør at hest og rytter blir dømt på presisjon, stil og nøyaktighet når de fremfører sitt program.

I fjor deltok Andrine Horvli fra Olsborg i NM i ponni, som man kan velge å delta i opp til man er 16 år gammel. I år har Andrine gått opp et nivå, og skal delta i NM dressur for junior. Dette er noe Andrine alltid har hatt en interesse for, med tanke på at familien hennes har drevet med hest så lenge hun kan huske fra da hun var liten.

– Jeg har holdt på med dressur så lenge jeg kan huske. Jeg fikk min første hest da jeg var 5 år gammel. Tyra, som er en shetlandsponni, og jeg har holdt interessen min for hest varm fram til nå og vil ha denne interessen videre i livet. Det er ikke vanskelig siden familien min alltid har holdt på med hest og avling av norsk varmblods ridehest i mange år. Jeg tror ikke jeg ville kunne ha konkurrert i dressur hvis ikke familien min drev med avl av hester og er gode støttespillere for meg, med tanke på at dette er en ganske dyr sport å holde på med, forteller Andrine.

Lite utbredt i nord

Andrine forteller at ridesport ikke er så stort i Nord-Norge. Dette kan sikkert skyldes værforholdene, og ikke minst treningsmulighetene. De som er interesserte i dressurridning i nord, pleier ikke å delta aktivt i konkurranser. En av grunnene til det er at nesten alt av konkurranser i denne sporten blir arrangert langt sør i Norge.

– Jeg vet at dressurridning ikke er særlig utbredt blant oss ungdommer her i nord av forskjellige årsaker. Derfor er det viktig å sette seg mål for hvor langt man ønsker å nå i sporten. Jeg har gjennom de siste årene satt meg forskjellige mål med hestene mine. For eksempel ønsket jeg å ri Oslo Horseshow med min først ponni. Dette klarte jeg til slutt, og fikk en fin erfaring på hvordan det er å være med i en stor hestekonkurranse. I fjor satte jeg meg som mål å kvalifisere meg til NM i ponni, og klarte det også i siste liten. Det samme gjorde jeg i år, da jeg satte som mål å kvalifisere meg til NM dressur for junior. Jeg klarte målet, og kvalifiserte meg med to hester til NM, forteller Andrine

Andrine Horvli og hestene hennes Marcello og Catch Me if You Can (Catch) er klare for å trene til NM i dressur.

Koronatiden – digitale hjelpemidler

I likhet med resten av samfunnet under koronatiden, måtte Andrine tilpasse seg treningen mot NM. Dette gjennom digitale hjelpemidler, siden trenerne til Andrine bor på helt andre steder i landet enn i Målselv.

– Jeg måtte tilpasse meg som alle andre under koronatiden. Siden korona har det vært mye trening via videochat. Dressurtrenere bor ofte langt sør i landet, så da har det vært greit å få trening selv om ikke trenere er i stand til å komme nordover. Når jeg trener hører jeg hva trenerne gir meg tilbakemelding på, mens jeg blir filmet slik at de kan se hvordan jeg og hesten min går gjennom de forskjellige programmer. Dette har vært lærerikt, sier Andrine.

Andrine er ganske spent, og gleder seg til å dra til Gjøvik i august for å delta i junior-NM sammen med hestene Catch og Marcello. Hun håper hun kommer til å gjøre det bra i konkurransen sammen med hestene sine, samt at hun klarer å komme seg gjennom programmet sitt med best mulig resultat.

Powered by Labrador CMS