INNFØRER LOKALE TILTAK: Kommuneoverlege Hans Olav Eriksen innfører flere lokale stenginger og tiltak som følge av det nye smitteutbruddet på Storsteinnes. Foto: Leif A. Stensland (Arkiv)
INNFØRER LOKALE TILTAK: Kommuneoverlege Hans Olav Eriksen innfører flere lokale stenginger og tiltak som følge av det nye smitteutbruddet på Storsteinnes. Foto: Leif A. Stensland (Arkiv)

Driver massetesting etter at fire har testet positivt for korona på Storsteinnes

BALSFJORD: Fire stykker i samme familie har tirsdag testet positivt for koronavirus på Storsteinnes. Kommuneoverlegen iverksetter flere tiltak for å unngå smittespredning.

Publisert Sist oppdatert

Kommuneoverlege Hans Olav Holtermann Eriksen bekrefter tirsdag kveld at fire personer i samme familie på Storsteinnes har testet positivt for koronavirus. Det er både barn og voksne som er smittet, og kommunens smitteteam er allerede i gang med å teste en rekke nærkontakter.

– Vi blir i morgen å sette 5. klasse og 7. klasse ved Storsteinnes skole i karantene. Vi blir å teste alle elever i disse klassene og alle ansatte ved skolen som har vært i kontakt med de smittede, forteller Eriksen til Nye Troms.

Mutasjon

Eriksen forteller at de jobber ut fra en tese om at virusvarianten familien er smittet av er en mutasjon av koronaviruset, som følge av hvor raskt viruset har smittet.

– Smitten har kommet til tross for at personen som først ble smittet har fulgt alle forholdsregler. Personen har blitt smittet i Tromsø der det har vært bedrevet utendørs aktivitet. Det sier noe om hvor smittsomt dette er.

Personen som først ble smittet var i Tromsø sist onsdag og har vært i karantene siden fredag, men smitten har spredt seg raskt innad i familien. En rekke personer på Storsteinnes har tirsdag kveld fått beskjed om å teste seg, fordi de har vært i nærheten av en av de smittede.

– Vi går nå svært bredt ut. På grunn av det vi antar er virusvarianten, så følger vi utvidede retningslinjer og testing, og tester bredere enn vi egentlig må, sier Eriksen, som håper smitten begrenser seg til de fire som allerede har testet positivt.

Tiltak

Han tar imidlertid ingen sjanser, og innfører flere lokale tiltak tirsdag kveld. I tillegg til at to skoleklasser, skal i karantene og testes på onsdag, så er det testet nærmere 20 personer tirsdag kveld. I tillegg så kommer både Moan bad, Frisk trim og helse og idrettshallen på Storsteinnes til å stenge. Onsdagsrennet for barn blir også avlyst.

– I tillegg så innfører vi munnbindpåbud i alle butikker. Ordføreren og rådmannen kommer til å ringe rundt til butikkene på onsdag for å be dem sørge for at kravet om munnbind og avstand blir overholdt, sier Eriksen.

Påbudet gjelder for Storsteinnes.

Testene som tas de nærmeste dagene vil umiddelbart bli sendt til Tromsø, slik at man kan få en så rask avklaring som mulig.

– Vi kommer til å jobbe intenst og nøysomt med dette de neste dagene. Om mellom 24 og 48 timer vet vi nok mye mer om omfanget enn hva vi gjør i dag, sier Eriksen.

Testing

Eriksen forteller at alle som skal teste seg fordi de har vært i nærheten av en smittet vil bli kontaktet av Balsfjord kommunes smittesporingsteam. Terskelen for å teste seg ved symptomer på smittet er imidlertid svært lav.

– Dersom noen har omså bare en lett tørrhoste nå, så skal de testes. Selvfølgelig skal det også testes ved feber og halsvondt. All hoste utover det man vanligvis har, skal gjøre at man tester seg, sier Eriksen.

Han sier at to av de smittede har symptomer i form av hoste, men at det ellers ikke er noen tegn til noe alvorlig forløp.

Powered by Labrador CMS