VESTERÅLEN: Naust og båtplasser i Vesterålen. Foto: Torild Moland / Privat Foto: Ronny Frimann/NTB Tema
VESTERÅLEN: Naust og båtplasser i Vesterålen. Foto: Torild Moland / Privat Foto: Ronny Frimann/NTB Tema

Dropp Lofoten, dra heller hit!

Drømmer du om å feriere i Nord-Norge – men frykter at Lofoten blir for folksomt? Her er de beste alternativene.

Publisert Sist oppdatert

At Lofoten er et fantastisk reisemål, er det ingen tvil om. Akkurat hvor mange som besøker øygruppa hvert år, finnes det ingen sikre tall for. Men mange rapporter avslører at den store turiststrømmen er en belastning både for de cirka 24.600 innbyggerne og turistene selv.

I januar avslørte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) nyheten om at kommunene i Lofoten blir de første i Norge som får innføre turistskatt. Avføring, søppel, villcamping og nedtråkket natur er blant problemene som må ryddes opp i.

Samtidig finnes det mange andre flotte reisemål i Nordland, mange av dem nær Lofoten, der turistene er betydelig færre. De tre turekspertene Dag Terje Klarp Solvang, Renate Sandvik og Torild Moland tipser om de beste alternativene.

Hinnøya og Vesterålen

Turglade Dag Terje Klarp Solvang er generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT). I disse dager er han aktuell med boka «Våre best bevarte hemmeligheter» der han kommer med sine beste tips til mindre kjente ferieperler.

HINNØYA: Snytindhytta er oppført i Møysalen nasjonalpark på Hinnøya. Foto: Trond Løkke / Cappelen Damm

– Jeg tror det er viktig å spre litt trafikk, så ikke alle samles på de samme stedene. Noen vil kanskje tenke at et av de utvalgte stedene ikke er en hemmelighet, fordi det er deres nærmeste turområdet, men det betyr ikke at alle andre vet om området.

To av hans favoritter – Jonsheimen på Hinnøya, og fjellene i Vesterålen – ligger rett ved Lofoten.

– Jonsheimen er et fantastisk turområde. Her har DNT laget en trekant-tur, der man for eksempel kan legge inn to overnattinger i forskjellige hytter. Turen til Haakonsbu-hytta i Jonsheimen er godt merket og enkel å finne, forklarer han.

VERDENSVANT: Den verdensvante reisebloggeren Renate Sandvik fra Bodø trekkes fortsatt Nord-Norge. Foto: Renate Sandvik / Privat

Vesterålen, rett nordøst for Lofoten, har et alpint terreng rundt 1000 meter over havet.

– Der er det bratte, spisse fjell og et veldig fascinerende fjellområde, sier Solvang.

Et generelt turtips fra Solvang er å bruke nettstedet ut.no, som har godt beskrevne ruter for hele landet.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Dag Terje Klarp Solvang er generalsekretær i Den Norske Turistforening. Foto: Magnus Nyløkken / DNT

– DNT utvikler nettstedet sammen med Statskog og Friluftsrådenes landsforbund, og store deler av friluftstilbudet i Norge er samlet der, med både badeplasser, turruter og hytter. Kartfunksjonen fungerer også offline, sier Solvang.

Landsdelen har alt

Torild Moland er ansvarlig redaktør for magasinet Vagabond Reiselyst. I år kom hun med boka «Eventyrlige opplevelser i Nord-Norge».

– Jeg har skrevet tre reisebøker før denne, men da jeg skulle velge kun én landsdel å fokusere på, var Nord-Norge et klart førstevalg. Denne landsdelen har alt: spennende historie, imponerende natur, sinnssykt vakre strender og landets hyggeligste folk.

DRONNINGRUTA: Torild Moland ute på tur langs Dronningruta i Vesterålen. Foto: Torild Moland / Privat

Moland anbefaler en tur på tvers av Nord-Norge. Og i likhet med Solvang trekker hun fram Vesterålen som et godt alternativ til Lofoten.

– Vesterålen er lett tilgjengelig enten med ferge fra Bognes til Løddingen, om man er på roadtrip, eller med fly til Andenes eller Stokmarknes. Det er mange fine steder å bo, som for eksempel Ringnes resort eller Andøya Camping.

Helgelandskysten

Helgelandskysten er et annet av Molands favorittområder.

– Her finner man den samme dramatiske naturen som i Lofoten og Vesterålen, med høye fjelltopper som stuper dramatisk ned i havet, kantet av turkist vann og solgylne strender. Badetemperaturen trenger vi derimot ikke å snakke om, smiler hun.

HELGELAND: To turkamerater nyter den fantastiske utsikten over Helgelandskysten. Foto: Torild Moland / Privat

Frister det med øyhopping, er det fullt mulig på Helgelandskysten. Om sommeren går fergeruta NEX1 i hurtigtrafikk mellom Sandnessjøen og Bodø, med mange stopp underveis – blant annet Nesna, Stokkvågen, Lovund, Træna, Myken, Rødøy, Ørnes og Støtt. NEX2 går fra Bodø og nordover.

– Med Travel Pass Nordland kan man bruke båtene i et hop-on/hop-off- system og reise så mye man vil i en hel uke med hurtigbåt, ferge og buss.

Selv er hun ekstra glad i øyene Dønna og Herøy på Helgelandskysten. Her frister toppturer, ensomme strender, røde og hvite rorbuer, historiske skatter og et vakkert øyrike man helst burde sett fra fugleperspektiv.

Senja

Reiseblogger Renate Sandvik fra Bodø har reist over hele verden, men blir aldri ferdig med Nord-Norge. Hun er veldig glad i både Vesterålen, Ofoten og Helgelandskysten, men trekker også fram Senja som et flott reisemål. Øya, som ligger mellom Tromsø og Harstad, er Norges nest største etter Hinna (Svalbard ikke medregnet).

SENJA: Nord-Norge har mange spektakulære fjellområder. Her fra en nasjonal turistvei på Senja. Foto: Torild Moland / Privat

– På Senja finner man steile, dramatiske fjell ut mot havet, med sjarmerende fiskevær der imellom. Selv om det er mange som reiser hit på sommeren, er det som regel færre turister enn i Lofoten, sier hun.

Verdensarvøyene Vega, som har fått flere besøkende etter at Vegatrappa sto ferdig, er enda et storslått reisemål i Nordland.

VEGA: De cirka 6500 øyene, holmene og skjærene i øygruppa og kommunen Vega står på Unescos liste over verdensarv. Foto: Shutterstock / NTB

– Det er en fantastisk opplevelse å følge trappen opp på fjellet. De ekstra eventyrlystne kan velge en via ferrata, altså en klatrerute, opp.

Til slutt tipser hun om favoritten Træna.

– Træna, og da spesielt øya Sanna med sine svært spesielle fjellformasjoner, har blitt et populært sted å besøke – spesielt i forbindelse med Trænafestivalen. Her finner du flust av overnattingsmuligheter.

HESTEN: På Senja ligger den karakteristiske fjelltoppen Hesten. Foto: Renate Sandvik / Privat

SENJA: Hesten rager 556 meter over havet. Foto: Renate Sandvik / Privat

9 gode alternativer til Lofoten

Norsk friluftsliv, en paraplyorganisasjon for 18 frivillige friluftslivsorganisasjoner, har laget sin egen liste over alternativer til Lofoten:

  • 1. Vesterålen i Nordland
  • 2. Senja i Troms og Finnmark
  • 3. Engeløya i Nordland
  • 4. Sommarøy i Troms og Finnmark
  • 5. Lyngsalpene i Troms og Finnmark
  • 6. Ofoten i Nordland
  • 7. Vega i Nordland
  • 8. Sunnmørsalpene i Møre og Romsdal
  • 9. Bremangerlandet i Sogn og Fjordane


Se hva de forskjellige områdene kan tilby her.


(Kilde: Norsk friluftsliv)

OFOTEN: Renate Sandvik er glad i Ofotens vakre fjell og fjorder. Foto: Renate Sandvik / Privat

TORALFSBU: DNT-hytta Toralfsbu inngår i løypenettet "trekanten på Hinnøya". Foto: Raymond Knudsen / DNT

LANGS VANNET: 900 meter med klopper er lagt i Djupfjorddalen inn tilSnytindhytta på Hinnøya. Foto: Trond Løkke / Cappelen Damm

Powered by Labrador CMS