Neste helg er det fallskjermkurs i Målselv:

VIL AT FLERE SKAL SVEVE TRYGT: Are Heggmo er instruktør og kursansvarlig for helgas fallskjermkurs på Bardufoss. Her ser vi han i fritt fall over Bardufoss 24. mai i år. Foto: Robin Grenersen
VIL AT FLERE SKAL SVEVE TRYGT: Are Heggmo er instruktør og kursansvarlig for helgas fallskjermkurs på Bardufoss. Her ser vi han i fritt fall over Bardufoss 24. mai i år. Foto: Robin Grenersen

Du kan fortsatt rekke å få hoppe ut fra et fly neste søndag

MÅLSELV: Neste helg arrangeres det fallskjermkurs på Bardufoss. Og dersom du har et brennende ønske om å hoppe alene ut fra et fly på søndag, er det ennå ikke for sent.

Publisert Sist oppdatert

– Det er fortsatt 5-6 ledige plasser på kurset. Og dersom man har gjennomgått en legesjekk, skaffet seg ei godkjent legeerklæring og bestått kurset, kan man få hoppe på søndag. Det er ikke mer komplisert enn som så, sier kursansvarlig Are Heggmo.

Kort frist

Det er inntil 12 plasser på helgas kurs, og rundt halvparten av disse er i skrivende stund besatt.

– På grunn av koronasituasjonen, frister og avklaringer ble ikke dette kurset kunngjort offentlig før sist mandag, men likevel har vi allerede greid å få nok deltakere til å kunne kjøre kurset, sier Heggmo, som også er nestleder i Troms fallskjermklubb.

Klubben arrangerer årlig fire til fem kurs, og utgangspunktet for disse alternerer mellom Bardufoss og Elvenes i Salangen. Det er i dag mellom 15 og 20 aktive medlemmer i klubben, og normalt er det full aktivitet blant disse i den minst kalde halvdelen av året

– Koronaen har gjort at det ikke har vært veldig mye aktivitet til nå i år. Men vi begynte å hoppe for 2-3 uker siden, og nå ser vi for oss å hoppe jevnt og trutt framover til ut på senhøsten, sier Heggmo.

Teori og praksis

Kurset starter neste fredag ettermiddag, og deretter blir det full aktivitet både lørdag og søndag. Kort fortalt skal elevene da få et innblikk i fallskjermsportens viderverdigheter og gjennomgå både teori og ferdighetstrening, og ved slutten av kurset skal de også gjennom både en teoretisk og en praktisk prøve. Kurset er et såkalt «linekurs», noe som innebærer at elevenes seks første hopp gjennomføres ved at fallskjermen utløses av ei line festet til flyet. Etter at disse seks hoppene så er gjennomført og bestått, kan man så begynne med hopp i fritt fall.

Trygg sport

– Fallskjermhopping er en trygg og god sport som passer for de fleste. Det er veldig få ulykker knyttet til sporten, og vi pleier å si at det er langt tryggere å drive med fallskjermhopping enn med det meste annet. For eksempel fotball, der sjansen for å bli skadet er betydelig større, sier Are Heggmo, og legger til at han er veldig glad for at mange jenter nå også finner veien inn i sporten.

– Tidligere var fallskjermhopping en typisk gutteaktivitet, men i de senere år kvinneandelen økt betraktelig. Nå er det omtrent like mange jenter som gutter som begynner med fallskjermhopping, og det er veldig gledelig. Det handler jo om å skaffe seg ferdigheter og våge å stole på seg selv, og det er ingenting som tilsier at et kjønn har større fortrinn enn det andre i så henseende, sier han.

Powered by Labrador CMS