Målselv-ordføreren reagerer på manglende anbudsprosess i Øverbygd:

SNART FERDIGBYGD: Det har skapt bølger og frustrasjon lokalt at Forsvarsbygg ikke lyste anskaffelsen av byggene i den nederlandske leiren i Øverbygd ut på anbud. Bildet ble tatt i november i fjor. Foto: THOR EIRIK BAKKEN, FORSVARSBYGG
SNART FERDIGBYGD: Det har skapt bølger og frustrasjon lokalt at Forsvarsbygg ikke lyste anskaffelsen av byggene i den nederlandske leiren i Øverbygd ut på anbud. Bildet ble tatt i november i fjor. Foto: THOR EIRIK BAKKEN, FORSVARSBYGG

– Dumt at lokalt næringsliv ikke fikk komme med tilbud

MÅLSELV: Bengt-Magne Luneng mener det er uheldig at lokale leverandører ikke fikk konkurrere om en stor kontrakt i den nederlandske leiren i Øverbygd. Han vil nå ta opp saken gjennom politiske og militære kanaler.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg synes det er dumt at lokalt næringsliv ikke får muligheten til å komme med tilbud på alle lokale prosjekter, sier Målselv-ordføreren.

Torsdag skrev Nye Troms at næringssjef Frode Bruvoll i Bardu mener lokalt næringsliv ble forbigått da Forsvarsbygg valgte leverandør av en rekke modulbygg i den midlertidige leiren som er under bygging i Øverbygd. Leiren skal brukes i forbindelse med vintertreninga til det nederlandske marinekorpset.

I stedet for å lyse oppdraget ut på anbud, valgte Forsvarsbygg å inngå en avtale med Wilnor Governmental Services AS (WGS), som er strategisk leverandør til Forsvarerets logistikkorganisasjon innenfor vertsnasjonsstøtte. Det førte til at WGS sin underleverandør, Stord Innkvartering AS, fikk i oppdrag å levere fire kaserner med om lag tusen sengeplasser og et messebygg som skal betjene like mange soldater. Byggene skal leies ut til Forsvarsbygg. Kontrakten kan ha en verdi på flere titalls millioner kroner.

Tror på tidsnød

Bengt-Magne Luneng mener den beste løsninga ville vært å lyse oppdraget ut på anbud, slik at også lokale leverandører fikk muligheten til å være med i prosessen. På samme måte som Forsvarsbygg gjorde med grunnarbeidene i leiren. Det oppdraget gikk til en leverandør fra Alta etter en prosess der også lokale leverandører leverte tilbud.

– Forsvarsbygg droppet antakelig anbudskonkurranse fordi de hadde dårlig tid. Men at de hadde tidsnød var en situasjon Forsvaret selv hadde satt seg opp i. Jeg registrerer at leiren er satt opp i rekordfart. Det er spenstig å klare å reise den leiren på et halvt år, selv om de ennå ikke er ferdig med bygginga, forteller ordføreren.

Han regner med at leiren ikke vil være ferdigbygd før nærmere sommeren, men har forstått det slik at den nå likevel er klar til å huse de nederlandske soldatene. Nederlendernes fortropp kom mandag denne uka, mens hovedstyrken vil komme mandag 13. januar og mandag 20. januar.

Ironisk tema

Målselv-ordføreren har på lik linje med næringssjefen i Bardu bitt seg merke i at Norsk Militært Logistikkforum har invitert til en konferanse på Gardermoen i slutten av denne måneden. Tema for konferansen er hva økt militær beredskap kan bety for små og mellomstore bedrifter, og hva Forsvaret kan gjøre for å få flere mindre bedrifter med i anbudskonkurransene.

– Det er ironisk at det inviteres til en logistikkonferanse hvor det skal diskuteres hvordan Forsvaret kan bruke lokalt næringsliv, samtidig som vi ser hva som har skjedd i Øverbygd, sier Luneng.

Han skal selv ikke delta på konferansen på Gardermoen fordi det kolliderer med vinterkonferansen til Fylkesmannen i Troms og Finnmark, men han skal se på om noen andre fra Målselv kommune kan delta på Gardermoen.

– Dessverre ser vi fortsatt ofte at Forsvaret ber om anbud på avtaler som gjelder nasjonalt. De er ikke flinke nok til å involvere lokalt næringsliv når det kommer til anskaffelser. Det er uheldig, mener Målselv-ordføreren.

Han vil nå ta opp denne problemstillinga sentralt, slik flere ordførere før han har gjort.

– Vi skal følge opp dette gjennom både politiske og militære kanaler. Det er dumt at Forsvaret fortsatt benytter seg av nasjonale avtaler på noen lokale byggeprosjekter, avslutter Bengt-Magne Luneng.

Ingen kommentar

Nye Troms har bedt om en kommentar fra sjefen for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Petter Jansen, men verken Jansen eller noen andre i FLO ønsker å kommentere saken utover det følgende:

«FLO har ingen kommentar ut over at vi forholder oss til anskaffelsesregler og inngåtte avtaler», skriver seniorrådgiver Hans Meisingset i FLO i en epost til avisa.

Powered by Labrador CMS