Ildsjeler, sponsing og utlån av utstyr skaper glede:

ISHOCKEY: 9. klassingene ved Bardu ungdomsskole som har friluftsliv som valgfag fikk prøve seg på ishockey. Lagene var delt inn med guttene mot jentene, og så ut til å være en jevn kamp i snøværet. Foto: Marius Mikalsen
ISHOCKEY: 9. klassingene ved Bardu ungdomsskole som har friluftsliv som valgfag fikk prøve seg på ishockey. Lagene var delt inn med guttene mot jentene, og så ut til å være en jevn kamp i snøværet. Foto: Marius Mikalsen

Elevene synes det er artig at det lages skøytebane for alle i bygda

SETERMOEN: Frivillige har ordnet skøytebane på Setermoen. Til glede for elever, lærere og andre som synes skøyter er gøy.

Publisert Sist oppdatert

– Det er kjempeartig, sier niendeklassingene ved Bardu ungdomsskole om skøytebanen.

Berit Amundsen er kroppsøvingslærer ved Bardu ungdomsskole. Hun bruker å ta elevene med til den ny-etablerte skøytebanen for aktivisering. Denne dagen har hun med seg niendeklassinger som har valg friluftsliv som valgfag. De fikk prøve seg som hockeyspillere, noen med skøyter på beina for aller første gang.

Elevene betegner det som gøy å få prøve seg på isbanen, og synes det er bra at banen lages og er åpen for alle. Amundsen forklarer at i tillegg til at banen er lagd på frivillighet, så har kulturavdelinga I Bardu kommune lånt dem utstyr og Midt-Troms friluftsråd bevilget dem midler for innkjøp av utstyr. Dette gjør at alle kan delta, selv om de ikke har eget utstyr.

– Vi må rette en spesiell takk til de som har gjort dette mulig, sier Amundsen.

Laget på dugnad

Skøytebanen er laget like sør for de nåværende skolebyggene på Setermoen. Det er fire ildsjeler som har stått på for å realisere skøytebanen.

– Jeg har bidratt når jeg har hatt anledning, Trond Engebakken har vært en slags konsulent, og Peter Broch og Oddleiv Haakseth har bidratt på banen, sier Michael Horrigmoe.

Litt av ideen bak skøytebanen, som nå er lagd for tredje året, mener han kommer fra Engebakken som har vokst opp med skøyter og lignende baner i Hamar. Og at Engebakken har et ønske om å videreformidle dette til sine barnebarn på Setermoen. Horrigmoe uttrykker sin takknemlighet for innsatsen til Engebakken.

– Han Trond er en god mann å ha, sier han.

Blitt sponset av flere

Som småbarnsfar har Horrigmoe bidratt når han har anledning. Han trekker fram at han ofte har bidratt med det som skjer bak kulissene og som går på planlegging, støttemidler og samarbeid med kommunen eller bedrifter.

– Sparebanken Nord-Norge har bidratt en god del med tanke på innkjøp av ismaskin og noe utstyr, sier Horrigmoe

Utstyret og arbeidskrafta har de stått mye for selv, men Horrigmoe sier de har mottatt tilbud fra flere som kan bistå om det trengs, og enkelte har også vært med og hjulpet i arbeidet. De har blant annet fått sponset drivstoff til traktoren de bruker, fra Patricias Gatekjøkken og Aasvang Maskin.

Bardu Sport har ytret et ønske om å sponse med litt utstyr, men har for tiden ventetid for å få tak i det riktige utstyret. Det er mulighet for å låne skøyter hos Bardu kommune, og skøytebanegjengen låner en ismaskin av Bardu kommune, som er tidligere er kjøpt inn med midler fra Sparebanken Nord-Norge. Denne har de hentet for noen dager siden og begynt klargjøringa for å ta i bruk.

– Ismaskinen er ikke brukt tidligere så vi holder på å bli kjent med den. Vi har nå tjukt nok lag med is etter vanning av banen, slik at vi nå kan ta i bruk ismaskinen også, sier Horrigmoe.

Vil tilrettelegge mer

Ismaskinen hektes på en traktor og vanner isen i tillegg til å høvle den. Fram til nå har arbeidet bare vært å vanne banen, som de også gjør med traktor. Det har vært en del utfordringer med ujevnt terreng og skøytebanegjengen håper de til sommeren kan få bistand til å tilrettelegge bedre i området.

– Vi håper vi kan få med en entreprenør som kan flate ut området til sommeren. Det er vanskelig å legge is når det er ujevnt, sier Horrigmoe.

Gjengen har ikke oversikt over hvor mange timer de har lagt ned i arbeidet, men en vanningsrunde tar normalt sett mellom tre og fire timer. Det ble litt forsinkelser med å ferdigstille banen i forhold til tidligere år på grunn av sykdom. Banen åpnet i midten av januar. Horrigmoe sier det har vært en del spørsmål og interesse rundt skøytebanen.

– De fleste har vel fått med seg at banen er åpen nå. Det har vært mye folk der og brukt den. Sist søndag var det folk der hele dagen, sier han.

Han forteller at det er voksne som bruker banen til hockey og at det er flere klasser fra skolen som tar banen i bruk. Tilbakemeldingene er positive.

– Vi får en del positive tilbakemeldinger om at det er et fint tilbud, og et alternativ til å stå på ski, sier Horrigmoe.

Oppfordring og håp

Det er også observert en del folk som lufter hundene sine både rundt og på banen. Tidligere har det blitt funnet avføring fra hund både på og rundt banen, noe Horrigmoe ikke synes er like hyggelig.

– Det er en del hunder som luftes løst. Det er ikke greit med tanke på at det ofte ferdes små barn på banen og de kan finne på å spise snø som inneholder avføring, sier han.

Han oppfordrer derfor hundeeierne til å følge med og rydde opp etter hunden. Banen vil holdes i drift så lenge værforholdene tillater det, og til neste vinter satser gjengen på å være ferdig med banen tidligere enn i år. Skulle noen ha et ønske om å bidra er det ikke uønsket.

– Jeg håper flere vil bidra eller sponse skøytebanen. Det går hovedsakelig på å kunne skaffe og ha utstyr tilgjengelig for utlån til de som ønsker å benytte seg av banen, sier Michael Horrigmoe.

Powered by Labrador CMS