Har bedt kommunen om hjelp:

REAGERER: Nestleder i elevrådet, Anna Lombnes Strømseth (12) reagerer sammen med elevrådsleder Elias Svendsen (12) på toalettforholdene. Dårlige låser, at det er lett å titte under dører og over vegger, samt at det er veldig lytt er noe begge reagerer på. Foto: Torbjørn Kosmo
REAGERER: Nestleder i elevrådet, Anna Lombnes Strømseth (12) reagerer sammen med elevrådsleder Elias Svendsen (12) på toalettforholdene. Dårlige låser, at det er lett å titte under dører og over vegger, samt at det er veldig lytt er noe begge reagerer på. Foto: Torbjørn Kosmo

Elevene ved Fagerlidal synes ikke noe om toalettforholdene ved skolen

FAGERLIDAL: Dårlige låser, åpninger under dørene og åpninger mellom tak og vegger. Det er noen av forholdene elevene ved Fagerlidal skole uttrykker sin bekymring over.

Publisert Sist oppdatert

Elevrådsleder Elias Svendsen (12) i klasse 7A, Anna Lombnes Strømseth (12) i klasse 7B og Marcus Berntsen Fagerli (10) i klasse 5A reagerer samtlige på toalettfasilitetene ved skolen.

De har sendt et brev til teknisk avdeling i Målselv kommune hvor de etterlyser utbedring.

De nevner at mange elever føler seg utrygge når de bruker fasilitetene og derfor velger å "holde seg" til de kommer hjem, at mange låser er for dårlige og lette å låse opp og at det finnes tilfeller hvor medelever kikker gjennom åpningen på bunnen av døren, eller over båsveggene.

Lytt ved toalettene

Det nevnes også at det er svært lytt på toalettene.

– Jeg synes det er ukomfortabelt at andre kan se under døren og over veggen. Det blir ikke så privat som det skal være, sier nestleder i elevrådet, Anna Lombnes Strømseth.

Problemstillingen har blitt tatt opp med skolen ved tidligere anledninger, og Lombnes Strømseth forteller at toalettfasilitetene har vært et problem så lenge hun har vært elev ved skolen.

– Det har blitt et større problem i år. Jeg vil at det skal ordnes slik at man ikke kan se under dørene eller over veggene. Elevene ønsker seg mer privatliv, slår hun fast.

Lar være å bruke

Elevrådsleder Elias Svendsen støtter seg til sin nestleders tanker og retter bekymrede tanker til låsene ved toalettene.

– De må det ordnes på. Jeg har sett folk låse dørene opp utenfra. De går enkelt an å låse opp, sier han.

Han etterlyser snarlig forbedring av forholdene.

– Dette vil jeg skal ordnes så fort som mulig. Jeg tror det er mange som velger å ikke gå på do i løpet av skoledagen på grunn av dette, sier Svendsen.

Berntsen Fagerli nevner eksempler han selv har opplevd i forbindelse med et toalettbesøk.

– En gang satt jeg på toalettet og så var det en person i en annen klasse som stakk hodet sitt over veggen til båsen, forteller han.

Rektor på Fagerlidal skole Tor Hågbo sier i en SMS at at han støtter elevenes initiativ.

– Jeg skjønner godt at de ikke er bekvem med at det er mulig å klatre over veggen eller se inn i båsene nedenfra, sier han.

Han retter skryt mot elevene for at de har tatt tak i problemstillingen.

– Jeg er svært tilfreds med elevrådet som er engasjert og kommer med fornuftige innspill, sier rektor Hågbo.

Tar det på alvor

På skolen er det normalt fire toalettrom som elevene kan benytte seg av. På grunn av koronasituasjonen ble også et tidligere personaltoalett omgjort til bruk for elevene. Det er cirka 230 elever ved skolen.

Enhetsleder ved teknisk avdeling i kommunen, Morten Tomter, lanserer ingen umiddelbar løsning for toalettutfordringene.

– Jeg må inn i kommunens økonomiplan for neste år for å se hva har fått av midler og hva som skal gjøres, sier Tomter.

Han skjønner elevens bekymringer, og sier at saken er registrert og at «den skal holdes varm».

– Vi tar alle slike henvendelser på alvor. Til syvende og sist er det økonomien som bestemmer hva vi kan gjøre. Vi må prioritere knallhardt, sier han.

–Slik skal det ikke være

Ordfører Bengt-Magne Luneng (Sp) fikk mandag ettermiddag høre om elevrådets brev til kommunen. Han uttrykker forståelse overfor elevene ved skolen.

– Jeg tenker først og fremst at det er leit at de føler seg utrygge når de går på toalettene. Slik skal det selvfølgelig ikke være. Det er første gang jeg hører om dette, sier ordfører Luneng.

Han forteller at det er rådmannen som må se på hva som kan gjøres i saken framover.

– Jeg vil rose elevrådet for at de tar det opp – det er veldig bra. Vi får se om ikke vi får løst det i løpet av året. Jeg kan ikke love noe, fordi det er rådmannen som må se på hva som er mulig å få til, sier han.

– Hadde det vært annerledes om dette gjaldt kommunalt ansatte?

– Det hadde ikke vært annerledes. Det skal ikke være forskjell på folk når det gjelder sanitærforhold, så det er absolutt noe vi må ta tak i, sier Luneng.

– Hva synes du om at elevene føler seg utrygg?

– Det skal ikke være sånn. Om ikke jeg tar feil har det vært lignende tilfeller i kommunen tidligere. Jeg vet ikke hvorfor man ikke har gjort noe med alle skolene samtidig, avslutter ordfører i Målselv, Bengt-Magne Luneng.

Powered by Labrador CMS