Fortsatt sprengt kapasitet på skolebusser:

MESTERVIKBUSSEN: Denne gjengen kommer seinere enn de andre på skolen og må reise hjem tidligere også. Foto: Privat
MESTERVIKBUSSEN: Denne gjengen kommer seinere enn de andre på skolen og må reise hjem tidligere også. Foto: Privat

Elever har blitt stående igjen

BALSFJORD: Mandag skal egentlig alle elevene ved Sand skole være tilbake – samtidig. Slik blir det ikke. Bussene må fortsatt kjøre skytteltrafikk for å få med seg alle.

Publisert Sist oppdatert

Helt siden skolene starta opp igjen etter nedstenginga, har det vært problemer med skoleskyssen for elevene ved Sand skole. Bussene som ikke lenger kan garantere plass om bord, kjøres halvfulle. Det har skapt enorme utfordringer for de 47 elevene som vanligvis tar «Mestervikbussen». Kun 21 av disse har fått plass. Bussen har derfor kjørt skyttel fram og tilbake for å få med seg alle – og selv det har ikke vært nok. Enkelte foresatte har vært nødt til å kjøre i tillegg. Og det må de nok fortsette med.

Mandag var det planlagt at alle elevene skulle være tilbake, samtidig. Da ville de trengt tre busser for å møte behovet på Mestervik.

– Det har vi dessverre ikke klart å få til. Og det er elevene på Mestervik dette går ut over. De må fortsatt deles opp på to busser. Noen blir kjørt av foreldre og besteforeldre, sier kontormedarbeider Marianne Heimro på Sand skole.

Mister bussen

Årsaken til skytteltrafikken er at Troms fylkestrafikk ikke har satt opp flere skolebusser, til tross for at de nye smitteverntiltakene gir store utfordringer. Det har gjort at enkelte av elevene på Mestervik mister opp til en time av skoledagen – hver eneste dag.

– Problemet har vært at tiden varierer veldig. Noen dager må de vente i opptil en halvtime. Andre har blitt stående igjen fordi bussen har vært der før tiden. Og så må de dra en halvtime før skolen er ferdig. Det er ingen ideell situasjon, sier Heimro.

Troms og Finnmark fylkeskommune oppfordrer alle som kan om å kjøre skolebarn privat og unngå kollektivreiser. Men det er lettere sagt enn gjort for de som bor milevis unna skolen. Heimro forteller at skolen likevel er helt avhengig av foresatte som har satt seg villige til å skysse elevene privat.

– Ellers hadde det ikke gått. Da ville problemet vært mye større. Det er et helt puslespill å få det til å gå rundt og mange å ta hensyn til, sier hun.

Hver sine dager

Dermed må skolen fortsette som de har gjort de siste ukene. Elevene bytter på hvilke dager de er der. Sand skole har godt med areal og klassene er fra før av små. Det gir dem en fordel. Hver klasse regnes derfor som en kohort.

– Vi tar planlegginga uke for uke og gir foreldrene beskjed ut fra det. Så lenge vi ikke har fått beskjed om mer busskyss fra fylket, så vil det være vanskelig å få til et annet system, sier Heimro.

– Hvordan har elevene og de foresatte reagert på denne ordninga?

– Vi er så heldige som har foreldre som er samarbeidsvillige og positive. De gjør alt de kan for å hjelpe. Uten dem så ville det ikke gått rundt. Samtidig så er det nok litt fortvilende for de som må vente på en buss som kommer til et usikkert tidspunkt. Nå venter vi på svar fra fylket om vi kan gå ut med et mer konkret klokkeslett for buss nr. 2, sier Heimro.

Powered by Labrador CMS