Heimdal om forslaget til forsvarsbudsjett:

SKEPTISK: Barduordfører Toralf Heimdal er skeptisk til Statsbudsjettet som ble lagt fram i går. Et budsjett som i følge Heimdal viser en alt for svak satsing på Hæren. Arkivfoto.
SKEPTISK: Barduordfører Toralf Heimdal er skeptisk til Statsbudsjettet som ble lagt fram i går. Et budsjett som i følge Heimdal viser en alt for svak satsing på Hæren. Arkivfoto.

– En alt for svak satsing på Hæren

BALSFORD/BARDU: Barduordfører Toralf Heimdal (Sp) mener at forslaget til forsvarsbudsjett som ble framlagt i går langt fra er godt nok. Spesielt savner han ei sterkere satsing på Hæren.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er helt avhengig av å starte et forpliktende løp for å svare opp NATOs eneste ufravikelige krav til Norge: En fullverdig brigade med 4 manøverbataljoner. Det må startes opp et arbeid som tar sikte på en gradvis økning og innfasing av personell, investering i materiell og EBA i Brigade Nord, sier Heimdal.

Svekket troverdighet

Han er klar på at vår troverdighet overfor NATOs styrkemål svekkes for hver dag som går uten handling.

– Vi må ha en konkret og forpliktende plan og prosjektene må starte nå! Regjeringa satser stort sett kun på kampfly og overvåkningsfly og EBA i tilknytning til dette på Ørland og Evenes, fastslår Barduordfører.

Heimdal viser til at Norge har en opsjon på 24 nye artilleriskytssom går ut ved nyttår.

– Denne opsjonen er svært viktig med tanke på dybden i forhold til ny struktur der fire manøverbataljoner + Porsanger BN skal sikres ildstøtte. Hvis opsjonen ikke benyttes vil det bli ekstremt mye dyrere, og vi vil komme bak i produksjonskøa, mener han.

Må flyttes nordover

Ordføreren registrerer at man ønsker å satse på forsyningsberedskap med 500 mill.

– Det er vel og bra, men det er svært viktig at det etableres kortreiste logistikkløsninger i hovedinnsatsområdet i nord. Vi må etablere lager og magasiner i tilknytning til brigaden. Systemet med sentrale logistikkløsninger for Hæren på Østlandet slik det er i dag, virker ikke. På sikt må FLO flyttes nordover, sier Heimdal.

Han forteller videre at i dag skal 339-skvadronen kun utdanne nytt personell på Bardufoss, men kan ved behov støtte Hærens behov.

– Vi må minimum sikre 6 Bell 412 med tilstedeværelse i nord fram til dedikert helikopterkapasitet for Hæren er på plass. I dag har i realiteten brigaden ikke helikopterressurs. Det er ingen kapasitet til transport, medisinsk evakuering og utsetting av ildledere for å nevne noe. Dette kan vi ikke leve med, sier Heimdal.

Motvirke pendling

Barduordføreren savner også konkrete tiltak for å motvirke pendling.

– Pendling svekker beredskap og operativ evne og koster både Forsvaret og vertskommunene mye. Som et eksempel benytter Forsvarets personell som ikke er bosatt i nord, interkommunal legevakt. Det betyr at Forsvaret snylter på kommunene som i dag sliter nok som det er. Vi har en skisse til løsning der vi også kan ta oss av vernepliktige, men er avhengig av statlig finansiering, sier Heimdal.

Ordføreren legger til at det i dag er en underdekning på omlag 200 boenheter for personell bare på Setermoen.

– Heller ikke her registrerer jeg noen vilje til å ta utfordringene på alvor, avslutter Toralf Heimdal.

Powered by Labrador CMS