Viggo Fossum 1949-2019:

SOM STORTINGSVIKAR: For noen år siden var Viggo Fossum vararepresentant til Stortinget. Det gjorde at han i flere omganger med stolthet vikarierte som stortingsrepresentant fra Troms. Foto: Arbeiderpartiet
SOM STORTINGSVIKAR: For noen år siden var Viggo Fossum vararepresentant til Stortinget. Det gjorde at han i flere omganger med stolthet vikarierte som stortingsrepresentant fra Troms. Foto: Arbeiderpartiet

– En bauta har lagt inn årene

MOEN: Fossum døde natt til tirsdag. Den tidligere Målselv-ordføreren ble 69 år.

Publisert Sist oppdatert

Viggo Fossum var ordfører for Arbeiderpartiet fra 2003 til 2011. I hans ordførerperiode ble Målselv fjellandsby etablert, skyte- og øvingsfeltene Mauken og Blåtind ble bundet sammen og Forsvarets hovedbase for helikopter ble lagt til Bardufoss. Den daværende ordføreren jobbet iherdig for å få landet de tre nevnte prosjektene. Han jobbet også for at Universitetet i Tromsø skulle overta flygerutdanninga på Bardufoss, noe universitetet til slutt gjorde etter en lang kamp for å få staten til å finansiere utdanninga. Natt til tirsdag gikk han bort.

- Jeg ble oppriktig trist da jeg fikk budskapet om at Viggo hadde gått bort. Mine tanker går til hans nærmeste familie i denne tunge tida. Så må jeg bare konstatere at Målselv har mistet et fantastisk, positivt og pågangsrikt ja-menneske, forteller ordfører Nils Foshaug.

Han beskriver sin avdøde partikollega og forgjenger i ordførerstolen som en samfunnsbygger med en iboende positiv skapertrang. Fossum fikk i fjor kreft, men han var engasjert til det siste. For bare et par uker siden hadde Foshaug en lengre samtale med han om mulighetene rundt Bardufoss flystasjon og Bardufoss lufthavn.

- Viggo hadde en stor forkjærlighet for flyplassen og Forsvaret, og de mulighetene som ligger der. Han jobbet veldig mye til det beste for både Bardufoss flystasjon og Hæren.

Norges mest populære

Fossum var i sin yrkeskarriere blant annet rektor på Bardufoss videregående skole og direktør ved den sivile flyskolen på Bardufoss. Det er imidlertid som ordfører han vil bli husket best. I 2003 og 2007 var Målselv med i ei forsøksordning med direktevalg av ordfører. Begge gangene fikk Fossum over halvparten av stemmene. I 2003 fikk han over 53 prosent og i 2007 fikk han over 70 prosent av stemmene. Etter valget i 2007 ble han på folkemunne kalt «Norges mest populære ordfører», fordi han var den ordføreren i landet som fikk størst oppslutning.

- Han var samfunnsengasjert i hele sitt liv, og han hadde et vanvittig stort hjerte for Målselv. Med sitt unike kontaktnett var han en stor ressurs for kommunen. Han snakket med alle, og han sa aldri nei. Som ordfører så han muligheter overalt. I perioder jobbet han steinhardt og var relativt sliten, men han fikk til ting, sier ordfører Foshaug.

For noen år siden var Viggo Fossum vararepresentant til Stortinget. Det gjorde at han i flere omganger med stolthet vikarierte som stortingsrepresentant fra Troms.

For en del år siden var Fossum også vararepresentant til Stortinget, noe som gjorde at han i flere omganger stolt fungerte som stortingsrepresentant da en av Arbeiderpartiets representanter fra Troms var borte i kortere perioder.

Trodde på dialog

Foshaug trekker fram Målselv fjellandsby, Mauken-Blåtind og hovedbasen for helikopter som Fossums viktigste kampsaker. Da Viggo Fossum trakterte ordførerklubba ble det Foshaug kaller «Norges raskeste reguleringsplan» laget for Målselv fjellandsby. I dag lever fjellandsbyen i beste velgående. Fossum ivret for prosjektet fordi han mente at Målselv måtte få flere bein å stå på i ei tid da det var usikkerhet rundt Forsvaret.

- Viggo gjorde også en fantastisk jobb med å få Forsvaret og reindrifta til å bli enige om sammenbindingskorridoren i Mauken-Blåtind. Etter tiår på tiår med uenighet klarte han å få partene til å sette seg ned og bli enige, beretter ordføreren.

Fossum beskrev senere seg selv som en koblingsboks mellom Forsvaret og reindrifta. Han trodde oppriktig at det var mulig å komme til enighet hvis partene bare satte seg ned ved et bord og snakket sammen. Det viste seg til alles overraskelse å stemme. Alt i alt hadde han stor tro på at dialog, nytenkning og nye innfallsvinkler kunne løse selv de vanskeligste konflikter.

Viggo Fossum jobbet også iherdig for å få møbelgiganten IKEA til å etablere seg på Andslimoen. Til slutt var det Tromsø som gikk seirende ut av IKEA-kampen i Nord-Norge, selv om det senere har vist seg at det likevel ikke blir bygget et slikt varehus i landsdelen. Nils Foshaug mener at Fossum var nær ved å lykkes med sin Andslimoen-strategi, men at IKEA til slutt landet på Tromsø fordi det var for lite folk i Midt-Troms til å sikre stor tilgang på kunder også på hverdagene.

En bauta

Nils Foshaug er sikekr på at Viggo Fossum vil bli husket som en markant ordfører i Målselvs historie, og en ordfører som fikk til mye på kort tid av både store og små ting.

- Det er en bauta som nå har lagt inn årene. I kjent positur med tomlene i været og et stort smil om munnen, så han mulighetene for Målselv spesielt og Nord-Norge generelt.

Fossum brukte ofte begreper som «ketsjupeffekten» og «på øverste hylle» da han snakket om mulighetene for positiv utvikling i Målselv. Og når han skulle beskrive hvordan kommunen fungerte, pleide han å sammenlikne den med ei god gammeldags klokke der urverket besto av ett stort og mange små tannhjul. Det store tannhjulet var Bardufoss, og de små tannhjulene var de øvrige tettstedene i Målselv. Moralen var at det store tannhjulet var avhengig av de små tannhjulene for å gå rundt, det vil si at Bardufoss er avhengig av Karlstad, Olsborg, Rundhaug og Øverbygd i hverdagen.

- Han ønsket å utvikle hele bygda slik at kommunen som helhet fikk lov til å blomstre, sier Nils Foshaug.

Viggo Fossum var politisk engasjert til det siste. Han hadde fast plass i kommunestyret denne perioden, og han møtte også tidvis opp i formannskapet som vararepresentant. Han står dessuten på 11. plass på Arbeiderpartiets liste ved høstens kommunevalg.

Powered by Labrador CMS