En fornuftig test

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix (Illustrasjon)
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix (Illustrasjon)

Helsearbeidere har vært unntatt de nasjonale karantenebestemmelsene, men onsdag kom heldigvis Helsedirektoratet på banen og skjerpet inn kravene.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Svenske tilstander er ikke nå det de en gang var. Mens det norske samfunnet på nesten eksemplarisk vis har klart å stoppe den ukontrollerte spredninga av koronaviruset, har svenskene knapt lagt to fingre i kryss for å hindre sykdommen i å ta et kvelertak på samfunnet. I så måte føles det helt riktig at grensen mot Sverige er en av dem som fortsatt holdes lukket, i hvert fall på papiret.

For selv om den er stengt, går det rykter og mere til om at grensene krysses av svensker på nattetid der grensene ikke er døgnbemannet av toll og politi. Slik som på Bjørnefjell. Flere campingplass-innehavere lengre sør for oss har allerede avvist svenske turister, uten en lovlig adgang til landet vårt etter de krav som stilles.

Årvisst har det norske helsevesenet vært prisgitt svenske arbeidere, særlig sommerstid, for å få hjulene til å gå rundt. For det norske lønnsnivået lokker lett «søta bror» over grensen for å tjene ekstra godt på sin utdannelse. Til lege eller sykepleier. Slik har det vært lenge, og til nå har det sikkert vært helt uproblematisk, uten noen verdensomspennende pandemi å være redd for. Før nå.

Det norske helsevesenet er naturlig nok sine steder ekstra «kjørt» etter måneder med koronapress. Ikke bare på grunn av antall syke pasienter, tester eller innleggelser, men også gjennom særegne vaktordninger som de har kjørt for å hindre smitten i å bre seg blant helsepersonlettet, hvis det først kom dit. Derfor er ferie mildt sagt etterlengtet også for våre staute og flinke helsearbeidere i alle lag, og da har planen vært å få hjelp utenfra for å holde systemet godt i gang innen helsevesenet, også i sommerukene.

Men med den voldsomme svenske smitten som nå også dundrer over det nord-svenske landskapet, har frykten for smittespredning til Norge tatt seg opp. Helt velbegrunnet. Det har vi sett gjennom at både leger og sykepleiere fra grannelandet har testet positivt for korona etter ankomst Norge. Tidligere i uka kunne vi skrive om kommuneoverlegen i Balsfjord som for lengst hadde gitt klar beskjed til de svenske vikarene som skulle komme til kommunen om å ta ti dagers hjemmekarantene før avreise. Riktignok uten mulighet til å kunne kontrollere dette. Helsearbeidere har vært unntatt de nasjonale karantenebestemmelsene, men onsdag kom heldigvis Helsedirektoratet på banen og skjerpet inn kravene.

Nå skal «importert» helsepersonell testes og være garantert friske før de kan settes i arbeid på norsk side. Den avklaringa var nødvendig og selvsagt også helt fornuftig. Den burde ha kommet for to måneder siden, men nå er det bare å håpe at de som allerede har sluppet inn i landet ikke har med seg smitte i bagasjen.

Det er det desidert siste vi trenger å importere fra våre naboer i øst.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS