LEDER:

En fornuftig vannskuter-avlysning

SEIRET: Odd-Helge Utby, leder for Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget, har vunnet fram med sin protest mot vannskuter-show på Målselva. Arkivfoto: Gjermund Nilsen Foto: Gjermund Nilssen
SEIRET: Odd-Helge Utby, leder for Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget, har vunnet fram med sin protest mot vannskuter-show på Målselva. Arkivfoto: Gjermund Nilsen Foto: Gjermund Nilssen

Og tross at Norges Råeste Bakkeløp fikk den tillatelsen de trengte valgte de altså i forrige uke å skrinlegge den nyvinningen et vannskuter-show ville være.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Norges Råeste Bakkeløp (NRB) besluttet før helga å skrinlegge det planlagte vannskuter-showet. Arrangementet skulle foregå på Målselva, og arrangøren fikk i et møte i plan- og næringsutvalget i midten av desember i fjor klarsignal til å gjennomføre showet.

Kommunedirektøren i Målselv hadde riktignok innstilt på å avslå søknaden – men politikerne i plan- og næringsutvalget ga likevel sitt enstemmige ja til NRBs planer.

Primus motor og leder for bakkeløp-arrangementet, Jan Helge Nilssen, uttrykte sin store tilfredshet med at det kom et «ja» som svar på søknaden, og – ikke minst – at avklaringen kom så tidlig som det gjorde. Nilssen mente at med dette tilleggsarrangementet ville kunne trekke et publikum på 35.000 til sammen, spredt over de dagene NRB går av stabelen.

Men: Protestene både i forkant og i etterkant av vedtaket i plan- og næringsutvalget var mange, og de var høylytte – om enn ikke like «støyende» som Norges Råeste Bakkeløp, med tilliggende herligheter – er.

Både grunneiere og Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget (SUM) var svært misfornøyde med politikernes beslutning, og med lederen i SUM, Odd-Helge Utby som spydspiss ble det reist protester og bekymring.

I min leder-artikkel i Nye Troms oppfordret jeg til å lytte til «lakse-forsvarerne». For argumentene fra motstanderne var både mange og viktige. SUM viste til både smittevern, naturmangfold og verdiskapning når de protesterte som best de kunne på det planlagte vannskuter-arrangementet.

Blant annet ble det pekt på at det er veldig spesielle kjøretøy som skal slippes i fri dressur på Målselva – kjøretøy med et eget lydnivå og egen hastighet, noe det ser ut som at laksen ikke liker.

Utby støttet seg i den forbindelse på forskning som er gjort på hvordan lyd og bevegelse påvirker fisk: – Det handler om hvordan laksen registrerer vibrasjoner i vann. Det er disse tingene jeg vil stille spørsmål ved, sier Utby, som også påpekte at gytebestandsmålet for Målselva ikke nås i år: – SUM mener det er viktig å ikke legge mer belastning som man ikke kjenner konsekvensene av på laksestammen i elva.

Og tross at Norges Råeste Bakkeløp fikk den tillatelsen de trengte valgte de altså i forrige uke å skrinlegge den nyvinningen et vannskuter-show ville være.

Og dét tror jeg er den riktige beslutningen: Det er ingen grunn til å gamble med «beboerne» i Målselvvassdraget.

I en pressemelding skrev NRB at «Vi som arrangører respekterer at flere har uttrykt sin motstand, men vi skulle nok ha ønsket at flere satte seg inn i mer faglige bakgrunnsdokumentasjon. Paradokset er jo også at motorferdsel på elva er tillatt og akseptert uten at de samme miljøkonsekvenser er lagt til grunn».

NRB føler altså at motstander-siden i liten grad har satt seg inn i problematikken, de mener de har rett i sine vurderinger av at showet ikke skal være til skade for laksen i elva, men ønsker altså ikke å «legge seg ut med» de miljøene som satte seg på bakbeina – og da skal NRB ha ros for en fornuftig beslutning.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS