LEDER:

En milepæl

Foto: Ivar Løvland
Foto: Ivar Løvland

Landbruket i Troms og i Balsfjord trenger nå virkelig den vitamininnsprøytninga som Tine-utbygginga representerer

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Torsdag ble første spadetak tatt i det som blir tidenes største meieriutbygging i Nord-Norge. 181 millioner skal Tine bruke på å oppgradere anlegget sitt på Storsteinnes, og om rundt halvannet år skal et 3000 kvadratmeter stort tilbygg stå ferdig. Her blir det ny hvitostlinje, nytt hvitostlager og nytt ysteri, og med utbygginga sementeres meieriframtida på Storsteinnes i overskuelig framtid. Det er et svært viktig signal for landbruket i regionen vår, og det er også viktig for vertskommunen. På lang sikt fordi Tine er en betydelig arbeidsplass med over 50 ansatte i Balsfjord og fordi utbygginga gir leveringsforutsigbarhet for bøndene. Og på kort sikt fordi lokale aktører skal stå for utbygginga, med Tromsbygg som hovedentreprenør og med diverse lokale firma som underentreprenører. Det betyr at mange lokale arbeidstakere nå er sikret sysselsetting i lang tid framover, og det er viktig både for de lokale bedriftene og vertskommunen.

Det er mange ringvirkninger av denne utbygginga, og ei av de viktigste er det signalet som nå er sendt til landsdelens rundt 85 geitmelkprodusenter. I dag foredles sju millioner liter geitmelk ved anlegget, og når nyanlegget er på plass skal meieriet brukes som en innovasjonssentral for nye geitmelkprodukter. Dette er i seg selv veldig spennende, og det et kraftig signal om at geitmelk vil bli etterspurt vare i årene som kommer. Også på kumelksida er utbygginga godt nytt, for etter planen skal mottakskapasiteten utvides fra 28 til 40 millioner liter edle kumelkdråper årlig. I dette ligget det både aktivitet og arbeidsplasser, og vi både håper og tror at Tine med dette gir områdets bønder et forutsigbarhetssignal som generer ny energi inn i ei næring som har slitt med mange motbakker de seneste årene.

Det siste var da også noe balsfjordordfører Gunda Johansen var opptatt av på byggestartdagen. «Denne utbygginga er jeg sikker på gir økt entusiasme og optimisme i næringa» sa ordføreren i kommunen der landbruket fortsatt er en hjørnestein i samfunnsstrukturen, og vi tror hun har helt rett. Landbruket i Troms og i Balsfjord trenger nå virkelig den vitamininnsprøytninga som Tine-utbygginga representerer, og vi føler oss rimelig trygg på at startskuddet nå er gått for det som vil bli sett tilbake på som en milepæl både for landbruket i Troms og for næringsstrukturen i Balsfjord.

Vi ønsker alle involverte lykke til med byggeprosessen, og vi gleder oss allerede til åpninga av det nye meierianlegget. Eter planen skal nyanlegget stå klart allerede i mars 2020, mens produksjonen er planlagt å komme i gang i august samme år. Vi er veldig glad for at Tine velger å satse i nord. Og vi er veldig glad for at Balsfjord får være vertskommune for denne satsinga. For vi tror rett og slett at det er ei god løsning. For Tine. For Balsfjord. Og for landbruket.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS