LEDER:

En skikkelig stinkende dritt-sak

UT I BEKKEN: Ingulf Myhre viser hvor kloakken fra flere husstander renner ut i bekken som har videre utløp ut i Nordkjoselva. Arkivfoto: Leif A. Stensland
UT I BEKKEN: Ingulf Myhre viser hvor kloakken fra flere husstander renner ut i bekken som har videre utløp ut i Nordkjoselva. Arkivfoto: Leif A. Stensland

Og Nye Troms kunne ved selvsyn – og «selv-lukt» – konstatere at problemet er høyst reelt da vi besøkte bekken det er snakk om.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

I forrige uke skrev Nye Troms om en skikkelig drittsak, et illeluktende problem i en bekk som renner ut i Nordkjoselva like ved et boligfelt. Saken ble laget etter at Henning Myhre i brevs form til Balsfjord kommune tok opp – og beskrev – problemstillingen. Myhre hadde sin teori om hva som var årsaken til problemet:

«Vi trodde vel det var vanlig at kloakken fra hus rant ut i bekker og vassdrag, men etter å ha reist litt og sett hvordan avløpsvann vanligvis behandles blir avviket ganske merkbart», skrev Myhre til kommunen, og ga følgende detaljer om problemet:

– Vi observerer synlig avføring og toalettpapir. Bekken renner ut i Nordkjoselva hvor man på sommeren ser at steingrunnen er mye forurensa med brunt slimaktig belegg, skrev Myhre.

Myhre ga uttrykk for at han mener det er en kjent sak at mange av husene som er bygd her har avløpet koblet på overvannsledninga.

– Jeg antar at overvannsledninga er ført til bekken. Dessverre har vel da overvannet særlig på vinteren så lite volum at avløpsvannet dominerer, med det resultatet vi ser og lukter i denne nydelige romjulstida. En bekk som består utelukkende av urensa kloakk, ifølge Myhre.

Og Nye Troms kunne ved selvsyn – og «selv-lukt» – konstatere at problemet er høyst reelt da vi besøkte bekken det er snakk om: Journalisten kjente eimen av kloakk lenge før han ankom selve utløpet.

Brevskriverens far, Ingulf Myhre, som stilte opp som kjentmann for avisa fortalte at bekken som går gjennom boligfeltene tidligere var åpen helt oppe fra den tidligere veisentralen.

– Den er senere blitt lagt i rør, som renner ut i bekken som igjen fører videre til Nordkjoselva, fortalte Ingulf.

Som ikke var i tvil om at det er Balsfjord kommunes ansvar å sørge for å løse problemet. Han var like lite i tvil når han hevdet at kommunen er – eller har vært – kjent med problemet.

Enhetsleder på plan- og landbruk i Balsfjord, Inge Eikelmann, sa til Nye Troms at Balsfjord kommune er på saken og skal på befaring.

– Vi må sjekke om det er overløp fra septiken som er problemet og samtidig finne ut av om septiken er tømt, sa Eikelmann.

Etter å ha sjekket nærmere kom Eikelmann tilbake og kunne fortelle at han fant ut at boligene det er snakk om er koblet på kommunalt nett og ikke septiktank.

– Da er dette litt merkverdig. Mulig det kan være en feilkobling ett eller annet sted. Vi må nok undersøke dette nærmere og snakke med Balsfjord kommunalteknikk, sier Inge Eikelman.

En skikkelig dritt-sak, altså. Som jeg forutsetter kommunen setter fullt trykk inn på å finne ut av, og løse.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS