Utvider nedstenginga til over påske

FORLENGER STENGINGA: Erna Solberg og helseminister Bent Høie meddelte tirsdag at landet stenges videre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORLENGER STENGINGA: Erna Solberg og helseminister Bent Høie meddelte tirsdag at landet stenges videre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– En uvirkelig tid

MÅLSELV/OSLO: Tirsdag kunne statsminister Erna Solberg meddele at den delvise nedstenginga av landet forlenges til 13. april.

Publisert Sist oppdatert

Under tirsdagens pressekonferanse fortalte regjeringa, med statsminister Erna Solberg i spissen, at de har beslutta å forlenge den delvise nedstenginga av landet. Det betyr at barnehager, skoler, universiteter og bedrifter innenfor enkelte næringer må holde stengt til og med 13. april. Solberg forklarte at målet er å begrense smittegraden til én person per smittede person for å unngå stor belastning på helsevesenet.

– Dessverre betyr regjeringas tiltak i dag nye uker med sterke begrensninger på livene våre, sa Erna Solberg.

Gradvis slå ned viruset

I utgangspunktet valgte regjeringen å stenge ned deler av landet i to uker, men de ser nå at det må gjøres over en lengre tidsperiode for å se virkninga av tiltakene som gjøres. Før disse tiltakene ble iverksatt, smitta en koronasmitta person i gjennomsnitt smitten videre til 2,4 andre. Dette ville ført til ei overbelastning på helsevesenet, og at både koronasmittede og personer med andre helseutfordringer ikke kunne fått den hjelpen de trenger. Solberg viste til at dersom en person smitter 1,3 personer i snitt, vil også dette overbelasta helsevesenet. Målet er derfor at en koronasmitta person i snitt smitter én person eller mindre for å gradvis kunne slå ned viruset.

– Det er dessverre ikke i dag mulig å si hvor raskt smitten sprer seg. Det vil enda ta noen dager før vi ser effekten av de tiltakene vi iverksatte 12. mars, sa Solberg.

Tiltakene vil ikke mykes opp før de ser god effekt av grepene som er gjort.

Ta hverdagen tilbake

Dersom man lykkes å minske smitten til maks én person. Solberg og helseminister Bent Høie, samt Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, påpekte flere ganger viktigheta av å fortsette å vaske hendene, holde god avstand fra andre, ha hjemmekontor og ikke ferdes i det offentlige rom mer enn nødvendig. Karantene- og isolasjonsreglene vil fortsette som de er i dag, og det er fortsatt forbud mot å overnatte på hytta dersom den er i en annen kommune enn der man har bostedsadresse. Man bør holde 2 meters avstand fra hverandre innendørs, og man får ikke være flere enn fem personer sammen ute. Dersom man er flinke å opprettholde både forbud og oppfordringer, er håpet at viruset sinkes.

– Lykkes vi med det, kan vi lette på tiltakene og gå tilbake med en strategi med mer målretta sporing med testing og isolering. Målet er å ta hverdagen tilbake, sa Solberg.

Regjeringen har også beslutta at sykehusene må øke kapasiteten sin ved å skaffe mer utstyr og trene opp flere ansatte. Det ses også på tiltak for å skjerme eldre og andre risikogrupper bedre. Så langt har 12 personer dødd av koronasmitte i Norge, og flere kjemper for livene sine på sykehus.

– Mine tanker går til familiene og til de etterlatte. Vi har mange som kjemper for livet sitt på sykehusene våre. Jeg vil takke helsepersonell som jobber dag og natt for at det skal ende bra, sa Solberg.

Tiltak som videreførs

  • De strenge hygienetiltakene fortsetter. Folk må holde fysisk avstand til hverandre, ha god håndhygiene og hoste i papir eller albuekroken.
  • Ute i det offentlige rom, bør folk ha minst en meters avstand til andre mennesker. Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe – med unntak av dem som er i familie eller i samme husstand. Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre, men det gjelder ikke de som er i familie eller i samme husstand.
  • Alle landets barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter og andre utdanningsinstitusjoner holder stengt.
  • Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, fortsetter å få et tilbud i sin barnehage og skole.
  • Reglene om karantene og isolasjon etter kontakt med smittede videreføres. Dersom du har vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus, skal du være i karantene i 14 dager. Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i karantene i 14 dager fra den dagen du kom hjem. Dersom du har fått påvist eller testes for koronavirus, må du isoleres. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut. Dersom testen er negativ, skal du fullføre karanteneperioden.
  • Reglene for karantene ved innreise til Norge fra utlandet videreføres med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
  • Reglene om bortvisning av utenlandske statsborgere som ikke bor eller jobber i Norge, ved grensen, videreføres, med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
  • Grensekontrollen på indre Schengen-grenser forlenges.
  • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser, foreløpig ut april 2020.
  • Kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs er forbudt.
  • Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand, holdes stengt.
  • Servering av mat skal ikke skje som buffé. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
  • Treningssentre, svømmehaller, badeland og lignende holder stengt.
  • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende holder stengt.
  • Forbudet mot opphold på hytter og fritidseiendommer opprettholdes.
  • Alle landets trafikkstasjoner holder stengt.
  • Kollektivtransporttilbudet opprettholdes.

Kilde: Regjeringen.no. Faktaboks laget av NTB.

Powered by Labrador CMS