Endelig ny flerbrukshall på Olsborg

Arkivfoto: Vera Lill Bjørkhaug
Arkivfoto: Vera Lill Bjørkhaug

Da er endelig rivningen av det gamle gymanlegget og det gamle realskolebygget ved Olsborg skole i gang, og det er klart for bygging av en ny flerbrukshall.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Prosessen rundt nytt gymanlegg/flerbrukshall har pågått i omtrent 10 år. Da skolestrukturen ble endret, ble det samtidig lovet at Olsborg skole skulle renoveres eller bygges ut, og at det skulle på plass en oppgradering av gymanlegget, evt. et nytt bygg. Skolen ble utvidet, og gymsalen skulle tas som det neste prosjektet.

I 2011 var jeg leder for Målselv Idrettslag og fikk da på nært hold sett det engasjementet som var i idrettslaget rundt etablering av kunstgressbanen på Olsborg. Mange dugnadstimer ble lagt ned, og mange engasjerte seg for å få det til. Det var og da planer om bygging av både klubbhus og innendørs fotballhall i idrettslagets regi.

Samtidig hadde kommunen planer om å gjøre noe med gymanlegget. Det var da naturlig å se planene til kommunen og idrettslaget i sammenheng. Prosesser ble gjennomført, men etter hvert så idrettslaget at grunnlaget for en ny fotballhall forsvant ved etablering av Bardufoss storhall. Likevel valgte man å fortsette prosessen med å se på en flerbrukshall som både kunne være til nytte for idrettslaget og ikke minst det viktigste: sårt tiltrengte nye kroppsøvingslokaler til skoleungene ved Olsborg skole.

Hele tiden har fokuset vært at primærbehovet var nye fasiliteter for skolen, likevel var det viktig å se på om det var mer samfunnsøkonomisk å se på en hall med større målgruppe. Utfordringen ble å få det til uten at det fordyret prosjektet vesentlig.

For Målselv Arbeiderparti har det hele tiden vært viktig å få til et prosjekt som var økonomisk forsvarlig, et prosjekt som var innenfor kommunens ansvarsområde og at det ikke skulle legges inn ting i prosjektet som ville skape presidents ved senere saker. Likebehandling har hele tiden vært et viktig prinsipp.

Det er verd å ta med at Bardufoss storhall er en av få storhaller i Norge som er bygd uten kommunalt medeierskap eller kommunal støtte. Da Bardufoss storhall søkte kommunen om tilskudd gjennom «kjøp av navn», var det flere representanter som nærmest flirte av forslaget. Noen av de samme representantene som ivret for en «storstue» på Olsborg. Dessverre fant ikke kommunen midler for å støtte denne saken, da pengene ikke kunne tas som investering.

Med bakgrunn i likebehandling var det derfor viktig å få til et prosjekt innenfor en økonomisk ramme som kunne forsvares for å få til gode gymfasiliteter for skoleungene. Med bakgrunn i de økonomiske rammene, har denne saken gått over flere år. Vi har hatt prosjekter som har vært oppi 76 millioner kroner, som har måttet skrinlegges av flertallet av representantene i kommunestyret. Det har kommet flere prisanslag som har vært altfor høy, likevel har man jobbet videre med å prøve å realisere et prosjekt som primært kom skoleungene til gode, men også idretten.

Jeg ønsker virkelig å berømme dem som har stått på i denne saken gjennom FAU, brukerutvalg og idrettslaget fra omtrent 2009 og frem til i dag. Et stort engasjement, på utallige kommunestyremøter, har frivilligheten stilt opp. Utallige ganger har de måttet dra skuffet hjem, men alltid saklig og konstruktive. Aldri har jeg hørt at noen har beskyldt de partiene som har stemt imot prosjektet på grunn av pris for å ha skjulte motiver, alltid har jeg opplevd at man har blitt trodd når man har sagt at man ønsker å få dette til, men da må prisen være forsvarlig. Ikke et eneste leserinnlegg har vært usaklig, men vært gode, konstruktive innspill. I løpet av det siste året har både brukerutvalget med Kjetil Vibe som leder og FAU ved Daniel Sætermo kommet med gode, saklige innspill. I fjor i september spurte FAU-lederen om man kunne forvente at valgløfter ble holdt, og at man snart fikk ei avklaring omkring hallen på Olsborg, og viste da til at Arbeiderpartiet og Høyre i Målselv sitt budsjett for 2017 garanterte for å få til en løsning.

Nå blir endelig hallen en realitet. Grunnen til at man til slutt havnet på en flerbrukshall kontra en gymsal, handlet om at en flerbrukshall er spillemiddelberettiget, og at de årlige driftskostnadene er lavere enn for en gymsal. Ser man på investering for forskjell på driftsutgifter, havner man på en årlig utgift for kommunen på i underkant av en million for en ny hall, frem til den er nedbetalt. Da er ikke potensielle leieinntekter tatt med. I tillegg får man revet det gamle realfagbygget som ble vedtatt avhendet i 2009, og man får oppgradert området rundt. Det er et prosjekt man kan si er innenfor de økonomiske forsvarlige rammer som hele tiden har vært jobbet etter.

Nå kan vi bare begynne å glede oss til åpning av en ny hall som skal komme idrett, lokalsamfunn og kommunen til gode.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS