SELGER TJÆRE SOM ALDRI FØR: Tor-Erling Moen og UL Freidig hadde solgt all tjæra før den ble produsert i sommer. Arkivfoto: Knut Solnes
SELGER TJÆRE SOM ALDRI FØR: Tor-Erling Moen og UL Freidig hadde solgt all tjæra før den ble produsert i sommer. Arkivfoto: Knut Solnes

Enorm pågang etter Bardu-tjære – hadde ikke sjans å dekke etterspørselen

BARDU: Når UL Freidig i sommer tente tjæremila og produserte over 1.000 liter tjære var alt solgt på forhånd. Laget hadde ingen mulighet til å dekke hele etterspørselen.

Publisert Sist oppdatert

14 tønner ble resultatet av årets tjæremilebrenning. Av dette var 300 liter såkalt «låg», altså ikke fullgod tjære.

Men 1.100 liter tjære – 11 tønner av beste kvalitet – ble solgt og de tønnene alene ga UL Freidig 385.000 kroner i kassa.

Overfylt bestillingsliste

– Vi klarte bare å levere til halvparten av de som stod på bestillingslista, forteller Tor-Erling Moen.

Han er leder i tjæremilegruppa i UL Freidig, og dermed den som har oversikten over både arbeid, salg og inntekt av tjærebrenninga.

Da den ble tent i sommer var det seks år siden sist ungdomslaget produserte tjære. Sist var i juni 2015.

350 kroner

Prislappen på tjære fra Bardu er 350 kroner literen. For låg er prisen lavere, men der er ikke etterspørselen så stor. Moen forteller at man sitter igjen med litt av lågen, og også har en del smikull i sekker som man ikke har fått avsetning for.

– Vi har fremdeles litt igjen av dette, sier han.

14 tønner ble fylt under tjæremilebrenninga i juni. 3 flere enn i 2015.

Lokale storkjøpere

Det er stort sett lokalt at tjæra selges. Men Moen forteller at det også har gått noe sørover i landet. Lokalt er det tre store kjøpere.

– Bardu menighet kjøpte 400 liter som skal brukes på taket på Bardu kirke. Så har Midt-Troms museum og Sør-Troms museum kjøpt en del, sier han.

Over halvparten av tjæra som ble produsert i sommer er gått til de tre store kjøperne.

Kan selge 2.000 liter

Årets tjæremile ga noe mer enn mila i 2015. Da ble det produsert 1.100 liter mot altså 1.400 liter i år. Totalt sett. Normalt går mellom 10 og 20 prosent til såkalt låg. Lågen er tyntflytende og tyngre enn tjæra og legger seg underst i tønnene. Den tappes etter hvert ut slik at det bare blir ren tjære igjen på tønna. Låg brukes blant annet til impregnering av tauverk og redskaper.

I 2015 var 500 liter av tjæra solgt før UL Freidig tente mila. I år kunne man altså solgt opp mot 2.000 liter før tenninga. Det sier alt om etterspørselen etter tjære fra Bardu.

Siden oppstart i 1991 var årets tjæremile nummer ti i rekken i regi av UL Freidig.

Vil lære bort til flere

Det var i 1991 UL Freidig gjenopptok den gamle tradisjonen med tjæremilebrenning. De var i forbindelse med 200-årsjubileet i Bardu. Årets tenning var den tiende mila siden starten for 30 år siden.

Tor-Erling Moen sier det ikke er klart når ungdomslaget går i gang med neste tjæremile.

– Vi håper at det ikke blir for lenge til. Du må gjerne få med a vi trenger at flere kan dette gamle tradisjonshåndtverket. Om noen ønsker å lære prosessen med milebrenning må de gjerne ta kontakt med UL Freidig på Facebook eller meg personlig, sier Moen.

Powered by Labrador CMS