ET VANLIG SYN UNDER RUSTAFJELLET? Fylkesråd for næring, Willy Ørnebakk, og målselvordfører Nils Foshaug ønsker å jobbe for at Troms får egne redningshelikoptre når Sea Kingen skal byttes ut. Sistnevnte vil ha de stasjonert under Rustafjellet. Bildet er fra 2000. Foto: Morten Kasbergsen
ET VANLIG SYN UNDER RUSTAFJELLET? Fylkesråd for næring, Willy Ørnebakk, og målselvordfører Nils Foshaug ønsker å jobbe for at Troms får egne redningshelikoptre når Sea Kingen skal byttes ut. Sistnevnte vil ha de stasjonert under Rustafjellet. Bildet er fra 2000. Foto: Morten Kasbergsen

Er ønsket stasjonert på Bardufoss

MÅLSELV: Troms fylkeskommune vil jobbe for å få redningshelikoptre til Troms. Målselvordføreren mener det er naturlig å lokalisere dem på Bardufoss.

Publisert Sist oppdatert

– Troms er det fylket som er dårligst dekt når det kommer til redningshelikoptertjeneste. De nærmeste er stasjonert i Bodø og på Banak. Et liv i Troms er ikke mindre verdt enn et liv i landet før øvrig, så vi støtter fylkets arbeid for å få redningshelikoptre stasjonert i Troms, sier målselvordfører Nils Foshaug.

Han er tydelig på hvor han synes de bør være stasjonert.

– Redningshelikoptre er organisert under 330 skvadronen, som i dag blir ledet fra hovedbasen for helikopter, og det er på Bardufoss. Skulle Troms få redningshelikoptre, er det naturlig at de blir stasjonert på Bardufoss hvor vi har en militær helikopterhovedbase.

Mener tida er inne

Det er Troms fylkeskommune som nå ønsker å jobbe inn mot Stortinget for å få en bedre redningstjeneste til fylket. Dette er en sak som skal opp i forbindelse med strategi for maritim næringsutvikling i Troms, og som skal til behandling i fylkestinget i mars. Denne strategien har det blitt arbeidet med i vel ett år, i samarbeid med aktørene. I dette arbeidet har de pekt på at et av satsingsområdene for sikrere maritim næring er nettopp å få redningshelikoptre til Troms. Det var Folkebladet som skrev om dette først.

– Det er 20 år siden forrige gang det ble gjort en gjennomgang av redningstjenesten. Vi ser at det har skjedd mye på de 20 årene, deriblant innen cruisetrafikk, turisme og petroleumstilknyttet næring. Det er på tide å ta saken opp på nytt, sier fylkesråden for næring, Willy Ørnebakk, til Nye Troms.

Han mener det skulle legge til rette for å ta denne debatten i forbindelse med innkjøpet av nye redningshelikoptre. Dagens Sea King skal erstattes med nye redningshelikoptre av typen AW101-612.

– I innkjøpskontrakten er det innbakt en forkjøpsrett for flere helikoptre enn det som er bestilt. Vi mener timinga gjør at det er på tide å få vurdert tjenesten, og fylkesrådet håper at vi får tverrpolitisk støtte til å fremme denne saken overfor Stortinget. Det er dokumentert at kystområdene i og utenfor Troms er det området med svakest beredskap i landet, sier han.

Forvekslet Tromsø og Troms

Fylkesråden fortalte om dette arbeidet på det åpne møtet om landmaktutredninga, som ble avholdt i Istindportalen onsdag. Da kom han i skade for å si at de ønsket redningshelikoptre lokalisert i Tromsø. Men etter å ha blitt konfrontert med dette, både fra media og lokalpolitikere i Målselv, sjekket han dagen etter faktagrunnlaget. Der fant han ut at fylket i forslaget sitt ønsker redningshelikoptre lokalisert til Troms, uten å ha spesifisert det nærmere. Ørnebakk har beklaget at han feilinformerte på møtet.

Powered by Labrador CMS