INGENIØR: Flydal har på eget initiativ stilt seg disponibel til å bli med kommunen på befaring ved brua. Foto: Privat
INGENIØR: Flydal har på eget initiativ stilt seg disponibel til å bli med kommunen på befaring ved brua. Foto: Privat

Erfaren bruingeniør foreslår rørløsning for å få på plass ei ny Skutvik bru

BALSFJORD: Balsfjord kommune har hatt utfordringer med at det kan bli dyrere å få ei ny Skutvik bru på plass enn de har sett for seg. Tidligere bruingeniør Roar Flydal vil hjelpe kommunen med løsninga.

Publisert Sist oppdatert

Skutvik bru er blant bruene det står dårligst til med i Balsfjord. Det kom fram da kommunen undersøkte de kommunale bruene for noen år siden. Snart er det tre år siden Skutvik bru ble stengt, og kommunen er fremdeles ikke i gang med reparasjoner eller å få på plass ei ny bru. Selv om det først ble bevilget penger av politikerne, viste en anbudsrunde at prosjektet sannsynligvis ville bli mer kostbart enn hva man hadde sett for seg. Tilbudene som kom inn var langt over budsjettramma. Dermed ble anbudskonkurransen avlyst inntil videre.

Ut av budsjettet

Da rådmannens forslag til 2020-budsjett ble lagt fram for politikerne før jul, var det bevilgede beløpet til Skutvik bru inndratt, fordi pengene ikke strakk til ei fullgod utbedring. Rådmannen ønsket å flytte beløpet over til Sandselv bru. Kommunestyret vedtok i desembermøtet at de ønsket seg et oppdatert kostnadsoverslag for utbedringer ved Skutvik bru, og at det skulle være på plass allerede innen februar.

Interesse for saken

En som brått ble interessert i saken og kommunens utfordringer da han leste om dem i Nye Troms, er tidligere bruingeniør Roar Flydal. Mannen som har til sammen 15 års erfaring fra Vegdirektoratets bruavdeling, som leder for bruseksjonen ved Troms vegkontor og som rådgiver hos konsulentfirmaet Barlindhaug AS, har også fritidsbolig i Fjellbygda. Han bestemte seg for en tid tilbake for å gjennomføre en liten befaring av brua som de siste årene har skapt hodebry for kommunen. Han bestemte seg for å skrive et brev til Balsfjord kommune, da han så ei løsning for bruproblemet, som han mener vil være ei god, men rimeligere løsning for kommunen.

– Jeg har jo registrert at brua har vært stengt, og at den har vært stengt lenge. Jeg tenker det er viktig å få brua på plass igjen, i og med at det tross alt er kommunikasjonsvei for mange der ute. I og med at jeg har erfaring fra brubygging da, så tenkte jeg at jeg skulle komme med et innspill, forklarer Flydal.

Flydal har på eget initiativ stilt seg disponibel til å bli med kommunen på befaring ved brua.

Stålrør

Flydal vil på det sterkeste anbefale at et innleid rådgiverfirma gis i oppdrag å kostnadsberegne en løsning med varmgalvanisert, korrugert stålrør.

«Uten at jeg har dagens enhetspriser i hodet, vil en slik løsning erfaringsmessig kunne ligge på 60-70 prosent av kostnadene for en konvensjonell bru, naturligvis med variasjoner med hensyn på grunnforhold, høyder etc. Med stålrør ligger det også en mulighet å få til en bedre horisontal- og vertikalkurvatur. Ut fra befaring på brustedet ligger det vel til rette for en stålrørsløsning,» skriver Flydal i sin hevendelse til kommunen, før han tilbyr seg å delta på en befaring sammen med kommunen, dersom det er ønskelig.

Han forklarer hvordan løsninga med stålrør fungerer.

– Det er rett og slett et stort stålrør. Det kommer ikke som et stykke, men flere stykker som blir skrudd sammen på stedet, slik at det danner et rør, forklarer han.

Snakket sammen

Flydal forteller at han har vært i dialog med Balsfjord kommunes veiforvalter etter at han skreiv brev til kommunen. Da har han fått beskjed om at kommunen har åpnet opp for flere alternativet for ei løsning enn ei konvensjonell betongbru.

– Jeg snakka med Arnt Hansen som forklarte hvordan de blant annet har sett på ei løsning med halve rør, heller enn hele. Da blir det bygget et betongfundament på hver side av elva, så blir det bygget ei slags velvbru, men i stål, så blir det fylt med grus og masser. Det er ei veldig vanlig løsning som er brukt mye i tunnelportaler. Det er ei fin løsning, sier Flydal, som er glad for at kommunen tenker utenfor boksen.

Powered by Labrador CMS