Det planlagte internatet på Rustahøgda:

MANGLER 26 MILLIONER: For at internatprosjektet på Rustahøgda skal kunne settes i gang må Troms og Finnmark fylkeskommune ta opp et lån på 26 millioner kroner, forteller fylkesbyggesjef Jan Inge Helle. Arkivfoto: Morten Kasbergsen
MANGLER 26 MILLIONER: For at internatprosjektet på Rustahøgda skal kunne settes i gang må Troms og Finnmark fylkeskommune ta opp et lån på 26 millioner kroner, forteller fylkesbyggesjef Jan Inge Helle. Arkivfoto: Morten Kasbergsen

Et 26-millionersspørsmål må besvares før det kan bli byggestart til våren

MÅLSELV: Det har i flere år ligget i kortene at det skal bygges et nytt internat i tilknytning til Bardufoss videregående skole på Rustahøgda. Tirsdag kan et fylkestingsvedtak sikre finansieringa og byggestarten.

Publisert Sist oppdatert

I 2018 vedtok daværende Troms fylkeskommune at det skulle bevilges 74 millioner kroner til å bygge et internat med 50 hybler på Rustahøgda, mellom Ole Reistads vei og Bardufosstun, på rundt 1500-2000 kvadratmeter.

Den aktuelle tomta internatet skal ligge på ble solgt fra Målselv kommune til fylkeskommunen for én krone, og fylkesbyggesjef, Jan Inge Hille, så i 2020 for seg at internatet etter planen skulle stå klar høsten 2021.

Prosessen har imidlertid ikke ført fram til at internatet har blitt reist – enda. Men det kan fort bli en realitet dersom fylkestinget tirsdag fatter et vedtak som øker den økonomiske ramma til 100 millioner kroner.

Koster 26 millioner mer

Arkitektfirmaet som har vært engasjert i forprosjektet, Arkitektfirmaet Amundsen AS, har beregna de totale byggekostnadene til å være 100 millioner kroner, altså 26 millioner mer enn prosjektets opprinnelige ramme. Dette skyldes blant annet prisvekst på varer og tjenester, samt at prosjektets økonomiske ramme ikke er prisjustert siden 2018.

Tirsdag skal fylkestinget ta stilling til om internat-prosjektets økonomiske ramme skal økes med 26 millioner kroner og hvorvidt det skal klargjøres for et byggetrinn 2 ved et eventuelt behov i framtiden.

– Vi er nå i en fase hvor vi venter på at fylkestinget skal tilleggsbevilge 26 millioner kroner for at vi skal få et tilstrekkelig budsjett til byggesaken. Det viste seg når vi begynte å jobbe med prosjektet at vi var litt optimistiske da vi beregnet kostnadene i 2018, sier fylkesbyggesjef Jan Inge Helle.

Det er på denne tomten det er meninga at det nye internatet skal settes opp.

Klar til bruk i 2023

Han håper fylkestinget lander på en beslutning om å ta opp et lån, slik at fylkeskommunen får et tilstrekkelig budsjett. Økes den økonomiske rammen for prosjektet kan byggestarten skje til kommende vår. Internatet kan da stå klart våren 2023 og kan være klar til bruk i løpet av høsten 2023.

– Det betyr at vi kan få lyst prosjektet ut på anbud og få tak i en entreprenør som kan gjøre jobben for oss. Vi regner med at det blir byggestart våren 2022. Det er en viktig sak å få internatet på plass og få et moderne botilbud for de ungdommene som skal gå på skole på Bardufoss, sier han.

Samtidig ser ikke Helle bort ifra at behovet for boenheter kan øke, og særlig dersom flyfaglinja utvides med 24 elevplasser slik forslaget til statsbudsjett for 2022 har forespeilet.

– Det legges opp til et byggetrinn 2 slik at vi eventuelt kan bygge et visst antall boenheter til dersom behovet viser seg å være større. Flyfaglinjen er en utfordring, for der er det studenter som reiser langveisfra og som har et annet behov enn de som bor i nærområdet. Hvis det blir flere elever på flyfaglinja, så må nok antallet hybler oppjusteres, sier han.

– Stort løft for Indre Troms

Internatet skal ifølge Helle vært et bygg med to etasjer, hvor hyblene blir organisert i klynger der de deler kjøkken. Hver hybel skal ha sitt eget bad. Det er også satt av et visst antall hybler til de som er funksjonshemmede.

Inntil videre skal brukerne av det eksisterende internatet i Sundlia, tilhørende gamle Bardufoss videregående skole, fortsette å bo der.

– Vi har en leieavtale på at elevene skal bo i Sundlia til det nye internatet står klart til bruk, sier Helle.

Som mener det nye internatet er et løft for Indre Troms.

– Vi har nettopp brukt 300 millioner til å bygge den videregående skolen, så til sammen vil dette vært et stort løft. Det er all grunn til å tro at det går i orden i fylkestinget, sier fylkesbyggesjef i Troms og Finnmark fylkeskommune, Jan Inge Helle.

Powered by Labrador CMS