LEDER:

Et viktig første steg på veien

Foto: Morten Kasbergsen (arkiv)
Foto: Morten Kasbergsen (arkiv)

Hver for seg er små bedrifter lokalt stort sett sjanseløse til å være med i dragkampen som utspiller seg i form av å vinne større anbud.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

I ei tid der det norske Forsvaret på mange felt nedbygges og reduseres i Indre Troms, tar det lokale næringslivet nå grep og prøver tjene penger på de utenlandske styrkene som får sin verdifulle vintertrening her.

Denne uka signerte selskapet Arctic Logistics AS sin aller første kontrakt. Den ble signert med det nederlandske marinekorpset. Det lokale selskapet eies av nesten 30 ulike bedrifter fra fem kommuner i Midt-Troms, og er et overbyggingsselskap som skal jobbe for at små nordnorske leverandører klarer å bli konkurransedyktige og ikke minst leveringsdyktige når Forsvaret og allierte styrker har behov for tjenester levert i nord.

Det meste begynner i det små, og i så måte er dette en veldig god start. Avtalen som nå ble underskrevet har en verdi på i underkant av tre millioner kroner, og går på leie av snøskutere, kontormateriell, maling, ved til fyring og kranløft. Men det er definitivt en god start på det som på sikt kan bli noe langt større i økonomisk omfang.

For når Forsvaret stadig rasjonaliseres, endres i form og flytter sin virksomhet, blir det viktig for næringslivet og tjenesteleverandørene å få penslet sine mulige oppdrag inn på nye veier. Der er de allierte styrkene en god mulighet, når de i økende grad inntar Indre Troms og vår natur og varierte topografi for å øve seg. På scenarioer som vi håper at de aldri skal trenge å utøve sin lærdom på med skarp ammunisjon.

Hver for seg er små bedrifter lokalt stort sett sjanseløse til å være med i dragkampen som utspiller seg i form av å vinne større anbud. Det være seg til den norske Forsvaret eller til allierte lands styrker som oppholder seg i området i kortere eller lengre perioder. Men sammen står de aller fleste sterkere, så også lokalt nordnorsk næringsliv og leverandører.

At Arctic Logistics endelig er oppe og går er en klar styrke i så måte. De har i dag 14 mindre eiere med forretningsadresse i Målselv, og bare to færre fra Bardu. De to store forsvarskommunene har dermed det klare flertallet av bedrifter som er med i overbygginga. Og med støtte fra kommunene, regionrådet og fylkeskommunen har de kommet seg på beina og skal nå jobbe videre for at flere leveranser og avtaler kan inngås med lokale selskap.

De mulighetene byr seg særlig når allierte styrker nå inntar området. Over 2000 marinesoldater fra USA, Storbritannia og Nederland skal være på trening i området i vinter, og ved Skjold leir er nå en egen leir for allierte soldater straks innflyttingsklar. Forsvarsministeren har ytret at han forventer at det skal skape stor verdiskapning lokalt for næringslivet. Ordføreren i Bardu uttrykte tidligere i høst at dette kunne bli ei gullgruve for lokale bedrifter med all alliert trening. I sær om bedriftene evnet å samarbeide i klynger.

Om det ikke blir ei gullgruve akkurat, så kan det være verdifulle gode bein å ha under seg, om leveransene kommer gjennom allierte krav, spesifikasjoner og ønsker. Og de beinene skal vi ikke kimse av, uansett lengde på dem.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS