Et viktig møte

«Etter vårt syn er fjerning av 339 skvadron og avvikling av den vedtatte nasjonale hovedbasen for helikopter på Bardufoss militærfaglig dumskap i samme kategori som nedleggelsen av Olavsvern»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

• I dag kommer statssekretær Øystein Bø til Bardufoss for å møte partifeller i Troms Høyre. På agendaen for møtet, der også Høyres forsvarspolitiske talsperson Regina Alexandrova deltar, står regjeringas forslag til langtidsplan for Forsvaret, og da spesielt framtida for helikoptrene i 339 skvadron. Som kjent har regjeringa foreslått å flytte disse helikoptrene fra Bardufoss til Rygge, og dette er et forslag som Troms Høyre har signalisert at de ikke er enig i. Det er derfor et svært viktig møte på veien mot behandling av langtidsplanen i Stortinget som finner sted på Bardufoss i dag, og vi forventer at statssekretæren får med seg et soleklart budskap fra Høyre-grasrota i Troms sørover. For flytting av Hærens transporthelikoptre bort fra Hærens kjerneområde i Indre Troms er etter vårt syn ei handling som i ettertid vil bli stående som et dystert eksempel på militærfaglig dumskap. Og den dumskapen forventer vi at Troms Høyre bruker denne anledninga til å gjøre sitt for å stoppe. Før det er for sent.

• Vi er fullt klar over at helikopterframtida på Bardufoss bare er én brikke i det store puslespillet som langtidsplanen for Forsvaret er, men det er likevel viktig, av flere hensyn, å legge denne brikken riktig. Her skal både Troms Høyres leder Geir-Inge Sivertsen og Målselv Høyres leder Edgar Andersen ha ros for å ha vært tydelig på at de er uenig med regjeringa og moderpartiets forslag, og det har de gjort uten å framstå som lokale sutrekopper med en distriktspolitisk agenda. Og det sistnevnte er viktig, for vi er ikke de eneste som ser at det overordnede i spørsmålet om helikopterframtida på Bardufoss handler om helt andre ting enn distriktspolitikk. Da er det langt større grunn til å spørre om den distriktspolitiske beveggrunnen for regjeringas iver etter å reetablere Rygge som luftforsvarsbase og tyngdepunkt for Luftforsvaret. Like etter at den sivile lufthavna der ble besluttet nedlagt som en konsekvens av Regjeringas innføring av flyseteavgift. Og til tross for at Stortinget for lengst har vedtatt at Rygge skal avvikles som luftforsvarsbase.

• For slik vi ser det, bærer regjeringsforslaget om å utradere Bardufoss som nasjonal hovedbase for helikopter preg av å være alt annet enn militærfaglig fundamentert. Det er rett og slett noe som skurrer når den samme statssekretæren som høsten 2014 la ned grunnsteinen for et bygg til 259 millioner som skulle bli selve hjertet i den stortingsvedtatte hovedbasen for helikopter, i dag kommer til samme sted som representant for ei regjering som i realiteten vil avvikle hele hovedbasen. Det ser også den lokale grasrota i partiet hans, og vi kan ikke forstå annet enn at de har gode argumenter når de i dag skal selge inn sitt budskap overfor statssekretæren.

• Det er også en skjebnens ironi at dagens møte på Bardufoss finner sted samtidig som en annen militærfaglig blunder har gjort comeback i nyhetsbildet. En rapport fra det amerikanske Center for Strategic & International Studies anbefaler nemlig at norske myndigheter tar tilbake og gjenåpner ubåtbasen Olavsvern utenfor Tromsø. Denne basen ble vedtatt nedlagt av det rødgrønne stortingsflertallet i 2009, og anlegget ble siden kjøpt opp av ei privat investorgruppe. At det nå blir ansett som militærfaglig problematisk at NATO står uten denne strategisk viktige basen i nord, kommer ikke som lyn fra klar himmel, men det viser med tydelighet at det lønner seg å avverge åpenbar militærfaglig dumskap før den finner sted. Heller enn å prøve å rette den opp etter at den har inntruffet.

• Og etter vårt syn er fjerning av 339 skvadron og avvikling av den vedtatte nasjonale hovedbasen for helikopter på Bardufoss militærfaglig dumskap i samme kategori som nedleggelsen av Olavsvern. Men Høyre har nå muligheten til å unngå å gå i samme grøfta som Arbeiderpartiet gjorde i 2009. Og et viktig møte i den sammenhengen finner sted i dag. I Næringshage nord sine lokaler på Bardufoss.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS