I STENGT LEIR: Det er gått ett år siden det første koronatilfellet i Målselv og Skjold leir. Militærleiren stengte, og kjøkkenpersonellet sørga i flere dager for at de som måtte forbli i leiren fikk det lille ekstra. Foto: Forsvaret (arkiv)
I STENGT LEIR: Det er gått ett år siden det første koronatilfellet i Målselv og Skjold leir. Militærleiren stengte, og kjøkkenpersonellet sørga i flere dager for at de som måtte forbli i leiren fikk det lille ekstra. Foto: Forsvaret (arkiv)

Ett år siden koronaen kom til Målselv

MÅLSELV: 5. mars 2020 ble det første smittetilfellet av covid-19 registrert i Målselv. Det kom raskere enn kommuneledelsen hadde trodd.

Publisert Sist oppdatert

For ett år siden var ord som kohort, nærkontakt, isolasjon og karantene knapt i noens dagligtale. Smittevern og forholdsregler var akkurat begynt å bli noe vi forholdt oss til, som følge av at koronaen kun ni dager tidligere hadde kommet til Norge og Tromsø. Rådmann Frode Skuggedal betegna det i et politisk møte som at det «smalt» 5. mars for Målselvs del. Da fikk kommunen og Skjold leir sitt aller første påviste koronatilfelle. I fellesskap sto kommunen og Forsvaret da i bresjen for ei av de aller første massetestingene i landet knytta til koronaviruset.

– Da vi fikk det første tilfellet var vi inne i en situasjon hvor vi var mentalt forberedt på at koronaviruset kunne komme. Vi var i forkant og hadde beredskapsplanene klare uka før. Men viruset kom raskere enn vi hadde trodd, forteller Skuggedal.

Vinterøvelse

Cold Response pågikk og den smittede var blant soldatene som kom tilreisende for å delta på øvelsen. Dagens talsmann for Hæren, major Eirik Skomedal, var den gang eskadronsjef for kavaleriskadronen og befant seg i Skjold leir torsdag 5. mars.

– Vi satt og planla vinterøvelsen i detalj for hvordan vi skulle løse det taktiske oppdraget, og var fullt fokusert på det. Så begynte meldingene å komme om at leiren var stengt og at én var smittet. Vi måtte fort endre fokus og hva vi var opptatt av, forteller han.

Også kommunikasjonssjef for Hæren, oberstløytnant Erling Nervik, befant seg i Skjold leir. Han var da sjefen for 2. bataljon.

– Vi løser oppdragene vi får, og vi velger dem ikke selv. Vi valgte definitivt ikke dette. Det var utfordrende at vi ikke viste hva vi sto overfor. Vi var i leiren, men mentalt sett var vi i gang med en øvelse med mange avdelinger og allierte involvert. Hjulene var godt i gang, og vi måtte delvis skifte fokus. Jeg sier delvis for vi prøvde å tilstrebe å få gjennomført aktiviteter samtidig som vi skulle håndtere krisa som oppsto. Ei krise med alvorlig preg, med mye nytt og ukjente faktorer, forteller han.

Daværende sjef for 2. bataljon i Skjold leir, oberstløytnant Erling Nervik, er i dag kommunikasjonssjef for Hæren.

Bratt læringskurve

5. mars 2020 var det omkring 1.300 soldater og offiserer i Øverbygd. Da testresultatet var klart, ble leiren ble umiddelbart stengt. 850 soldater og ansatte fikk dermed ikke lov til å forlate den på flere dager. Noen var i karantene, noen i isolasjon. Og 20 nærkontakter ble testet.

– Alle avdelingene bidro med kompetansen de hadde, sykestua i særdeleshet. Vi hadde en bratt læringskurve. Vi lærte noe nytt fra dag til dag, bare å forstå begrepene og hvem som skulle være innenfor begrepene isolasjon, karantene og nærkontakt, var noe vi måtte lære oss, sier Nervik.

Ventetida for de 20 nærkontaktene ble lenger enn planlagt. De første prøvene ga nemlig ikke entydige svar, og dermed måtte de retestes. Det var først over helga at resultatet av retestinga ble klar. Og svaret var at ingen andre ble smittet av koronaviruset.

– Når vi sier at vi var fokusert på å løse oppdrag, tror jeg det var akkurat det vi gjorde med å holde smitten nede. Det er kanskje en liten slump flaks og tilfeldighet, men først og fremst handla det om det gode fellesarbeidet, sier Nervik.

Kjøkkenpersonalet Jonas Berg, Tiili Elise Nordheim, Tor-Ivar Martinsen, Mari-Ann Lunde, Roy Karlsen og Sylvian Nordheim var alle i karantene i leiren, og sørget for at hjulene ble holdt i gang.

Øvelsen ble avlyst noen dager seinere.

Dugnad i bygda

Dagen før smitten kom til Målselv var det totalt 56 registrert koronasmittet i Norge. Fra mandag til onsdag den første uka i mars hadde antallet smittede i landet blitt dobla.

– Vi var først ut, det er noe det og. Kaos opplevde vi ikke, men det var en usikker periode for vi visste lite om viruset, sier Nervik.

Noen ville kanskje tenkt at det første koronatilfelle ville ført med seg en frykt i sivilsamfunnet. Men det som skjedde var at det det utløste en stor dugnadsånd.

– Det var snakk om rundt 300 som var tilnærmet nærkontakter i et lite samfunn. Det ble fort klart at folk ville stille opp og bidra for at sambygdinger og de som var i leiren skulle få løst hverdagslige gjøremål som å få mat i kjøleskapet. Det var kjempepositivt å se at både butikker og privatfolk bidro umiddelbart, og jeg tror at dugnadsånden vi har i målselvsamfunnet var litt av årsaken, sier ordfører Bengt-Magne Luneng.

Rådmann Frode Skuggedal og ordfører Bengt-Magne Luneng opplevde tidlig at koronaviruset kom Målselv. Et år seinere har kun ni personer fått påvist korona i Målselv. Smittede allierte soldater er da ikke tatt med.

Erfaringa videreført

Det ble vurdert om skoler skulle stenge. Det at de raskt fikk oversikt i leiren og den ble stengt, gjorde at kommunen vurderte det til at det var trygt å holde skolene åpne.

– Det var krevende, men det ble ikke opplevd som kaos. Samarbeidet mellom Målselv og Skjold leir gikk sømløst, og vi har hatt og har god kontakt med Forsvarets lokale toppledelse hele veien siden. Det er et samarbeid jeg setter pris på at vi har. Nå i ettertid kan vi si at det alt i alt gikk greit. Og vi har lært mye siden. Det har gått veldig greit i Målselv til nå. Men det er fortsatt mye som kan skje, sier rådmann Frode Skuggedal.

Målselv har så langt hatt ni registrerte koronatilfeller. For Hæren og Forsvarets del har håndteringa etter det første smittetilfellet gitt dem en læredom de har tatt med seg.

– Vi ser noe av resultatene fra den gang nå, når det oppstår smitte klarer vi å ta den fort ned. Vi lærte fort. Vi kan forvente at det skjer noe tilsvarende igjen i eksempelvis neste uke, men samtidig har vi en ro med at vi er trygge på rutinene og tiltakene vi har, sier oberstløytnant Erling Nervik.

Powered by Labrador CMS