VIL HA HJELP: Sissel Føre (74) ønsker seg hjelp til forskjellige småjobber rundt huset, som hun ikke klarer med lenger på egenhånd. Hun håper kommunen snart vil få en egen frivillighetssentral. Foto: Maiken Kiil Kristiansen (Arkiv)
VIL HA HJELP: Sissel Føre (74) ønsker seg hjelp til forskjellige småjobber rundt huset, som hun ikke klarer med lenger på egenhånd. Hun håper kommunen snart vil få en egen frivillighetssentral. Foto: Maiken Kiil Kristiansen (Arkiv)

Etterlyser frivillighetssentral

BALSFJORD: Sissel Føre (74) tror hun og mange eldre kunne fått et mye bedre liv, med flere år hjemme dersom Balsfjord kommune hadde en frivillighetssentral.

Publisert Sist oppdatert

Flere av Balsfjords nabokommuner har velfungerende frivillighetssentraler. I løpet av de siste ti årene har en slik sentral vært diskutert, utredet og til slutt blitt nedprioritert i Balsfjord. Det synes Sissel Føre (74) fra Storsteinnes er synd.

Bedre liv

Sist uke skreiv Føre et innlegg på Facebook, som skapte stort engasjement. I innlegget etterlyste hun en frivillighetssentral, også i Balsfjord. Hun tror at hun selv, og mange andre eldre og syke i kommunen kunne hatt god nytte av det.

- Jeg begynner å bli gammel og har dårligere helse. Kapasiteten er ikke den samme som før, verken for meg eller mannen min, sier Føre til Nye Troms.

Det er aktiviteter som snømåking, rundvask, gressklipping og planting av blomster Føre seg for seg at frivillige på en frivillighetssentral kunne hjulpet til med.

- Jeg ser for meg at mange eldre ville kunne fått et mye bedre liv hvis kommunen hadde et slikt tilbud, sier Føre.

Hjemme lenger

En av grunnene til at hun tror mer frivillighet ville gitt flere eldre og syke et bedre liv, er at det ville gitt flere muligheten til å bo hjemme lenger.

- Folk hadde kommet til å klare seg hjemme lenger på egen hånd, heller at man skal belaste sykehjemmene med folk som kunne bodd hjemme, dersom de hadde litt ekstra hjelp, sier Føre.

Hun synes det kan være vanskelig å be om for mye hjelp fra familie og venner.

- Man har jo ikke lyst til å være en belastning for folk, og folk har sitt å stri med. Jeg har skrevet innlegg på Facebook før, og bedt om hjelp til forskjellige småjobber, men da har jeg ikke fått noe respons fra noen, forklarer Føre.

Derfor var hun svært positivt overrasket over den gode responsen på innlegget hun skreiv før helga, angående frivillighetssentral.

- Der var flere andre som var positive til dette. Selv lederen i eldrerådet Charles Eriksen skreiv, og det er tydelig at dette er noe mange eldre i kommunen ønsker seg, sier Føre til Nye Troms.

Jobber med saken

En som lenge har ønsket at Balsfjord kommune skal ha en frivillighetssentral er Høyre-politiker Ole-Johan Rødvei. Over flere perioder som lokalpolitiker i Balsfjord har han kommet med forslag om utredninger, og om å få en fungerende sentral for frivillighet på plass.

- Vi er veldig opptatte av det, og tror det kunne være til hjelp for mange. Målet er at vi skal få det til, sier Rødvei.

Han sier at det er godt med støtte fra sentralt hold å hente, når kommunen skal opprette en sentral, men at det naturlig nok koster kommunen en del kroner også.

- Men på sikt så tror jeg faktisk at kommunen vil tjene inn disse midlene, med tanke på eldre mennesker som kunne bodd hjemme, men som i dag belaster sykehjemsplasser og omsorgsboliger, sier Rødvei.

Han tror og det er mange pensjonister som ville finne nytte og glede i å bidra ved en frivillighetssentral.

- Jeg kan ikke love noe hundre prosent, men jeg er i alle fall nesten hundre prosent sikker på at vi skal få dette til i løpet av perioden, sier Rødvei.

Powered by Labrador CMS