MANGE PÅKJØRSLER: Ettersøkskorpset til Målselv viltnemnd har mye å gjøre for tida.
MANGE PÅKJØRSLER: Ettersøkskorpset til Målselv viltnemnd har mye å gjøre for tida.

Ettersøkskorpset ut 50 ganger

MÅLSELV: Hittil denne sesongen har ettersøkskorpset til Målselv viltnemnd rykket ut 50 ganger.

Publisert Sist oppdatert

Senest i går måtte ettersøkskorpset rykke ut til Keianes etter tips fra publikum om ei mulig skadet elgku. Det var den 50. utrykninga siden 26. september i fjor. Den endte med at elgkua ble avlivet. Grunnet dyrets forfatning ble den transportert til Veterinærinstituttet i Tromsø for undersøkelser.

Påkjørsler utgjør godt over halvparten av utrykningene. Så langt har korpset vært i aksjon i forbindelse med 31 elgpåkjørsler og fire påkjørsler av rådyr.

– Jeg vil definere dette som ei hektisk tid. Det er i hvert fall ikke noen nedgang sammenliknet med sist vinter. Det vi har merket de siste årene er at det blir flere og flere utrykninger før jul, forteller Tor Eriksen. Han er leder for ettersøkskorpset.

Ønsker helikoptertelling

Fra 26. september til 31. desember i fjor hadde ettersøkskorpset 25 utrykninger, hvorav 19 var som en følge av påkjørsler av elg og rådyr. Ifølge Eriksen styres mye av hvor tidlig snøen kommer. En annen faktor er at elgbestanden er større nå enn før, og at den begynner å trekke inn mot Målselv tidligere enn normalt.

Målselv viltnemnd ser nå på mulighetene for å få gjennomført ei ny helikoptertelling av elgbestanden. Hvis det blir en realitet, kommer sannsynligvis viltnemnda til å invitere nabokommunene til å være med på kartlegginga.

– Vi kan kartlegge så mye vi vil i Målselv, men det hjelper lite hvis vi ikke får nabokommunene til å være med på noe tilsvarende, sier Tor Eriksen.

Han håper på ei skikkelig elgkartlegging på vinterstid i Balsfjord, Målselv, Bardu, Sørreisa, Lenvik, Salangen, Lavangen og Dyrøy for å få en god oversikt over bestanden.

Mobile varslingslys

Mange av elgpåkjørslene i Målselv finner sted på E6, men veien til Finnsnes er også veldig utsatt. Viltnemnda tester nå ut mobile elgvarslingslys. De to lysene står nå på E6 mellom Andselv og Andslimoen for å varsle bilistene om den kontinuerlige faren for elg som krysser veien.

– Det ligger an til at vi vil få flere mobile varslingslys. 6. mars skal vi ha et møte med Statens vegvesen om saken, beretter lederen av ettersøkskorpset.

Han oppfordrer folk til å kjøre forsiktig og alltid ha i bakhodet at det er mange elger i Målselv i vinter. Folk må også huske på at det er varslingsplikt ved påkjørsler. Torsdag 15. februar fikk eksempelvis viltnemnda melding om at elgkalv var blitt påkjørt på E6 på Teigensletta nord for Olsborg. Meldinga kom ikke fra bilisten som kjørte på elgkalven, men andre bilister som så kalven ligge skadet på veien. Den ble avlivet fordi den knakk en fot i sammenstøtet med kjøretøyet.

Nasjonale krav

Ettersøkskorpset til Målselv viltnemnd består av 17 medlemmer. Fra 1. april må alle medlemmene ha tatt videreutdanning for å kunne være tilsluttet korpset.

– Vi har brukt mye penger, tid og ressurser på å få kurset opp alle medlemmene til å tilfredsstille de nasjonale kravene, slik at de kan være ute i felten som profesjonelle ettersøksjegere. Det går på alt fra å jobbe på offentlig vei til skilting og hvordan man håndterer publikum, sier Tor Eriksen.

Han anslår at viltnemnda har brukt om lag 6000 kroner per jeger på kurs, slik at de skal få de sertifikatene som kreves for å delta i søk etter skadde dyr.

Det er alltid minst to medlemmer av ettersøkskorpset som rykker ut. Ofte må også tre jegere rykke ut hvis leteaksjonen etter dyret foregår i krevende terreng med mye skog.

– Vi bruker ikke lang tid på ettersøkene. Vi er fristilt fra regelverket, noe som gjør at vi kan bruke snøskuter. Ofte klarer vi å få avklart en situasjon i løpet av en time eller to, og det hender at det går kortere tid enn det, avslutter ettersøkslederen.

Mange av ettersøkene ender med at dyrene som det søkes etter, blir friskmeldt. Det har skjedd på 23 av de 50 utrykningene siden slutten av september i fjor. Ved 15 av utrykningene måtte dyr avlives.

Powered by Labrador CMS