MELDEKORT: Det er ved løsninger som krever meldekort at flest mennesker bestemmer seg for å svindle penger fra Nav. (Illustrasjonsfoto)
MELDEKORT: Det er ved løsninger som krever meldekort at flest mennesker bestemmer seg for å svindle penger fra Nav. (Illustrasjonsfoto)

Færre svindlet for mer i Troms

Antallet trygdesvindlere i Troms var jevnt i fjor og året før. Beløpet det svindles for, fortsetter likevel å øke.

Publisert Sist oppdatert

Nav anmeldte 39 personer fra Troms for trygdesvindel i 2014. Disse 39 personene skal ha svindlet Nav for 9,7 millioner kroner til sammen. Beløpet Nav i Troms ble svindlet for, representerer en økning på 3,3 millioner kroner sammenliknet med året før. Det melder Nav i en pressemelding.

Jannike Syse er avdelingsdirektør i Nav kontroll nord. Hun forteller at det meste som foregår av svindel, omhandler utbetaling av arbeidsavklaringspenger og dagpenger.

– Da skal man sende inn meldekort for å fortelle hvor mye man har jobbet, forklarer Syse.

32 av de 39 anmeldte i Troms er anmeldt for svindling på denne måten. Disse 32 personene har svindlet Nav for 6,2 millioner kroner.

I forhold til i fjor er dette en økning på 2,2 millioner kroner.

– De aller fleste er ærlige. Men de som svindler, bør merke seg at vi har gode metoder for å avdekke trygdesvindel, sier Syse.

Hun mener at Troms ikke skiller seg nevneverdig ut fra andre fylker i landet.

Bedre metoder

Nav kontroll klarer å oppdage og ta flere svindlere enn tidligere, men Syse tror ikke det kontrolleres noe mer enn det har blitt gjort tidligere.

– Vi utvikler stadig metodene vi bruker for å utøve kontroll, og vi blir nok mer treffsikre. Vi har også hatt fokus på mer alvorlige saker, sier avdelingsdirektøren.

Nav avdekker svindel ved å sammenligne sine egne opplysninger opp mot opplysninger som ligger inne i registrene hos andre etater.

– Det er bra at folk har inntektsgivende arbeid, men det er alvorlig når de bevisst skjuler disse opplysningene for Nav. Det er svindel av fellesskapets midler og med på å undergrave tilliten til velferdssystemet, sier Syse.

Store saker

Det er likevel ikke kun dagpenger og arbeidsavklaringspenger det jukses med. Noen av de største svindelsakene gjelder andre former for trygd.

Den største enkeltsaken som har blitt avdekket i Troms i løpet av året, gjelder svindel av uførepensjon for over 1,7 millioner kroner. Vedkom-mende skal ha tilbakeholdt opplysninger om arbeid og inntekt. En person fra Troms ble i 2014 dømt til ni måneder fengsel, hvorav 60 dager betinget, for svindel av enslig forsørgerstønad. Vedkommende meldte ikke fra til Nav om samboerskap og fikk utbetalt over 500 000 kroner i stønad. Dette melder Nav.

Syse forteller til Nye Troms at de største sakene blir anmeldt og dermed kan føre til fengselsstraff. Det er imidlertid slik at Nav krever penger tilbake i alle saker der det avdekkes svindel. Selv om saken ikke nødvendigvis anmeldes.

– Da må man betale alle pengene man har fått utbetalt, og man må betalte ti prosent rentetillegg også. Det kan fort svi ganske hardt, sier Syse.

Powered by Labrador CMS