Foto: Terje Slagstads fotoalbum
Foto: Terje Slagstads fotoalbum

Familien på Nymo og flere fotominner

Nå er det tid for å mimre i ukas fotominner.

Publisert Sist oppdatert

Ann-Kristin Pettersen Nymo har sendt oss bildet av seks blad Nymo, avbildet på gården Nymo i Målselv en sommerdag rundt midten av 1920-årene.Vi ser Ågot og Martin Nymo på benken foran, og bak dem står deres barn Tora (f. 1899), Astrid (f. 1901), Johanna (f.1904), Asbjørn (f. 1906), Johan (f. 1908) og Sverre (f. 1911).

Høykjøring om vinteren

Terje Slagstad har sendt oss dette bildet av sin morfar Jonas Fosli som kommer kjørende heim til Motrøen i Målselv med et høylass. Innsenderen antar at høyet var hentet i Panneset på andre sida av Målselva, der familien hadde skogslått og lagret tørrhøy i en lade. Innsenderen anslår at bildet ble tatt rundt 1950, og han knytter følgende anekdotiske historie til bildet:

– Det fortelles ei historie fra langt tilbake i tid om en kar i området som var veldig iherdig å samle fôr til dyran sine. Han holdt på med skogsslåtter langt utover ettersommeren og høsten. En dag kom det noen naboer forbi på vei til fjells for å plukke molte. De erta han for at han orka å holde på med det der tunge og ensformige arbeidet. Nei, kom heller og bli med oss til fjells sa de. Han svarte ikke noe på det og holdt på med sitt. Men utpå vinteren fant naboene ut at de hadde i grunnen for lite høy til å berge buskapen fram til våren, og de gikk bort til han som hadde rikelig med høy og spurte om de kunne få kjøpe noe hos han. Da svarte han: «Et dem ikkje molte kyr’n?».

Jan Gunnar på kaia

Dagens historiske bilde er hentet fra kaia på Seljelvnes, der en litt yngre utgave av Jan Gunnar Kristiansen står på kaia som er i familiebedriftens eie. Anledninga for bildet er sannsynligvis nybygginga av det som tidlig på 1980-tallet var mellager for Statens kornforretning. Den nye stållageret ble bygget av firmaet Furståli 1981-82. Familiebedriften J. Kristiansen hadde da mellager og butikk, og fram til 9044 Seljelvnes ble nedlagt husetde også postkontoret i bygda. De senere år har lageret blitt benyttet til varelager for trelasthandelen sombedriften etter hvert kom sterkere og sterkere inn på.

Powered by Labrador CMS