RIKTIG REDSKAP: Marte Gravrok og Mari Tollefsen fant denne flaskeposten i Målselva lørdag kveld. Den har brukt 14 år på turen fra Øverbygd til Rundhaug. Det var til slutt denne riva som fikk fangsten i land. (Foto: privat)
RIKTIG REDSKAP: Marte Gravrok og Mari Tollefsen fant denne flaskeposten i Målselva lørdag kveld. Den har brukt 14 år på turen fra Øverbygd til Rundhaug. Det var til slutt denne riva som fikk fangsten i land. (Foto: privat)

Fant 14 år gammel flaskepost

RUNDHAUG: Lørdag kveld satt Mari Tollefsen og Marte Gravrok ved Målselva og koste seg. Det ble fort litt mer «action» da de oppdaget en flaskepost ute på elva. I flaska var det et brev sendt fra Øverbygd, datert 1. mai 2000.

Publisert Sist oppdatert

At posten av og til kan være treg, er man dessverre kjent med. Men å bruke 14 år på drøyt to mil må være ny rekord i treg postgang. Lørdag kveld satt Mari og Marte ved elva på Rundhaug. Da de fikk øye på noe som duppet i vannet, ble de nysgjerrige.

– Vi hadde holdt på en stund med å rydde opp kvist ved elvekanten. Da vi tente på kvisten og satte oss ned, la vi merke til noe som absolutt ikke ligna på en vanlig kvist, sier Mari.

De bestemte seg for å prøve å få tak i det som etter hvert så ut til å være en flaskepost. Men noen enkel operasjon ble det ikke i den flomstore elva.

– Den sto stille i ei bakevje, så vi hadde heldigvis litt tid på oss til å få den opp. Vi prøvde først å få den inn mot land ved å kaste noen kubber uti, men presisjonskasting er ikke vårt sterkeste kort, ler Mari.

De tenkte så ut flere lure ideer.

– Vi prøvde å feste en hyssing i ei grein som vi stakk ut, men flaska var alltid litt for langt ut i flombukta til at greina og hyssingen fungerte. Til slutt ble ei rive det vellykka redskapet. Vi fikk vassa akkurat langt nok ut til at vi fikk dratt flaska i land. Og jaggu var det ikke et brev oppi også, slik som vi håpa på.

Jentene brukte vel en halvtime før de fikk flaska på land, og det var en spent stemning før korka ble skrudd opp på den 1,5 liter store plastflaska.

– Vi lurte veldig på hva som sto i brevet. Vi bare håpa at ikke flaskeposten nettopp var kasta ut av noen unger på nabogård­ene, for det hadde jo vært litt kjedelig om vi plukka den opp med en gang, forteller Mari.

Det første Mari la merke til på brevet, var datoen. 1. mai 2000.

– Jeg ble veldig overaska over at den ganske nøyaktig var 14 år gammel. Flaskeposten ser ut til å ha tatt seg god tid nedover elva. Den har nok blitt sittende fast et eller flere steder, for så å løsne nå i vårflommen.

Tok kontakt

I flaskeposten lå et håndskrevet brev fra da 10 år gamle Camilla Thomassen fra Øverbygd. I brevet står det at hun gjerne ønsker seg en brevvenn, og at man kan sende brev og bilde til opplyst adresse. Et telefonnummer fulgte også med. Mari og Marte bestemte seg for å ringe Camilla, som nå har blitt 24 år.

– Nummeret i brevet var ikke i bruk, men ved hjelp av dagens teknologi klarte vi å få det riktige nummeret til avsend­eren. Først vurderte vi å sende et brev med bilde for å spørre om vi skulle bli brev­venner, men det slo vi fra oss, ler Mari.

– Da Camilla tok telefonen, leste jeg opp brevet til henne. Hun var ikke så veldig overaska over at det var funnet en flaskepost fra henne. Men akkurat denne ene flaskeposten kunne hun ikke huske nøyaktig.

– Hun sa at hun sendte mange flaskeposter som liten. Men hun syns selvfølgelig det var artig at denne var funnet. Jeg har avtalt med Camilla at hun skal få flaskeposten tilbake. Det blir nok moro for henne å se den igjen. Den var veldig morsom, med tegning av det norske flagg feil veg til og med, sier Mari.

– Nå har jeg egentlig veldig lyst å sende en flaskepost nedover elva selv. Vi får se hva det blir til, avslutter Mari.

Nye Troms lyktes i går ikke med å få tak i avsender Camilla.

Powered by Labrador CMS